I Tysklands første hovedstad

Smale gater og torg i Quedlinburgs gamleby. Foto: Knut Randem.

Smale gater og torg i Quedlinburgs gamleby. Foto: Knut Randem.

Etter Caravan salon i Düsseldorf i høst ønsket Bobilverdens redaktør å ta seg en tur helt øst i Tyskland før veien gikk hjemover igjen. Han spurte på vår Facebook-side og fikk et tips som skulle vise seg å være helt spesielt. Fødestedet til den tyske nasjonen.

På vei mot slottet og klosteret. Foto: Knut Randem.

På vei mot slottet og klosteret. Foto: Knut Randem.

Quedlinburg var et av tipsene han fikk. Den lille byen lå litt utenom ruta mot Dresden, men den lille omveien ble likevel lagt inn i reiseruta. Byen ligger i det gamle Øst-Tyskland og har bevart sitt særpreg gjennom århundrene. Også bombene under andre verdenskrig unngikk byen. Den har derfor bevart sitt middelalderpreg.

Det var her kong Heinrich 1 ble kronet til konge av Tyskland. Det skjedde i 919 og for første gang hersket noen over Tyskland som et enkelt rike.

Quedlinburg ligger ved elven Bode i delstaten Sachsen-Anhalt og har dype røtter. Slottsbygningene i Quedlinburg ble grunnlagt av Otto den store og var keiserlig sete for de saksiske keiserne. I 972 ble Riksdagen holdt ved Ottos hoff i Quedlinburg. I følge Wikipedia var det her den polske hertugen Mieszko og den bøhmiske hertugen Boleslav 1 underkastet seg den tysk-romerske keiserens lensherredømme.

Fra slottet. Foto: Knut Randem.

Fra slottet. Foto: Knut Randem.

Quedlinburg fikk byrettigheter i 994 og var et såkalt Königspfalz til påske og hadde derfor plikt til å gi reisende medlemmer av hoffet kost og losji. I 1994 ble gamlebyen, stiftskirken St Servatius og det godt bevarte slottet oppført i Unescos verdensarvliste.

Byen ble for øvrig styrt av kvinner i 800 år. Det har sammenheng med at enken etter Heinrich 1 grunnla et bofellesskap for ugifte adelsdamer her. Opprinnelig hadde dette status som et kloster, men ble opphevet etter reformasjonen. Likevel fantes dette bofellesskapet i 900 år.

Byen ble noe shabby under DDR-tiden, men har nå gjenfunnet sin fordums glans. Fem dager i uka kan du komme inn i Tysklands eldste bindingsverkshus (Wordgasse 3). Som de mange andre bindingsverkshusene i byen har også dette blitt restaurert tilbake til sitt opprinnelige utseende.

Gamlebyen har bygninger både fra middelalderen og renessansen. Hele byen framstår i dag som en vakkert restaurert by hvor du kan rusle rundt og nyte stemningen, trekke inn i en restaurant eller nyte gode temperaturer på de mange uteserveringene på gater og torg.

Rådhuset i bakgrunnen ved byens største torg. Om kvelden kan du bli guidet på en rundtur med vekteren. Foto: Knut Randem.

Rådhuset i bakgrunnen ved byens største torg. Om kvelden kan du bli guidet på en rundtur med vekteren. Foto: Knut Randem.

Bobilplass tett på gamlebyen
Bobilparkeringen i Quedlinburg ligger svært sentralt. Det er bare et par kvartaler å gå til den så godt som bilfrie gamlebyen.
Bobilparkeringen ligger på en kombinert bussparkering og parkeringsplass med separate bobilplasser for bobiler inntil 10 meter. Plassen er brosteinsbelagt og har plass til seks bobiler. I 2015 kostet det 10 euro/natt å stå her. Det er tømmestasjon og vannfylling. I tillegg kan du kjøpe strøm for 1 euro for åtte timer. Ved innkjøringen ligger en bygning med turistkontor og toaletter. Toalettene er åpne kun på dagtid.
Bobilplassen på Marchlinger Hof er ikke spesielt sjarmerende, men den duger utmerket for den som vil se byen og ikke bli sittende ved bobilen.

Vurdert av redaksjonen i september 2015

Bobilplassen på Marchlinger Hof: N 51 47’26 – E 11 8’ 23

Det skal også finnes en bobilparkering i Wipertistrasse 2 – også den med strøm, tømming, vann og toalett. Den ble ikke besøkt.

Del dette med andre:

  2 comments for “I Tysklands første hovedstad

  1. Vi overnattet i Wipertistrasse 2 i mars 2017. Helt grei plass. God plass og meget sentralt. Strøm, vann, tømming og toalett på plassen. Parkeringsautomat. Plassen blei administrert fra et bowlingsenter ved innkjøringen. Det var stengt da vi ankom. Vi betalte i automaten da vi dro. Forresten en fantastisk by!! En ukjent perle (selv for de fleste tyskere).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *