Ta deg en tur i 11 historiske områder

Når Norgesferien over alle står for døren kan det bli trangt på de vanligvis folksomme stedene. Så hvorfor ikke finne dine egne veier?

Utsikt fra Hovsknuten på Brudleruta. Foto: Torill Folkestad.

I en sommer der utenlandsreiser kanskje ikke er aktuelt gjelder det å finne sine egne opplevelser. Det er ingen grunn til å klumpe seg sammen der alle andre er. Å gå i norsk natur gir avstand til andre, er stort sett smittesikkert og gir deg gode naturopplevelser.

Vandreruter med en historie
Den norske turistforeningen (DNT) og Riksantikvaren har samarbeidet for å gjøre gamle ferdselsveier bedre kjent og mer brukt.

Fra uminnelige tider har det vært ferdsel både til lands og til vanns i vårt langstrakte land. Ferdsel har gått over fjellvidder og breer, langs skogstrekninger og på sjøen, mellom bygder, grender, byer og gårder. Mange av de gamle rutene har for lengst forsvunnet, men det finnes fortsatt synlige veifar og mangfoldige ferdselsminner igjen.

DNT og Riksantikvaren har samlet 11 slike vandreruter i en egen brosjyre. Vandrerutene finner du over store deler av landet og kan egne seg i kombinasjon med bobil.

Langs den historiske vandreruta i Reisadalen kan du blant annet oppleve den mektige Mollisfossen. Foto: Kristin Høidalen

Aurlandsdalen har fått sin historiske vandrerute. Flykningeruta fra Oslo til Sverige passerer mange krigsminner som fortsatt er synlige. Telegrafruta over Saltfjellet følger den nedlagte telegraflinja over det vakre fjellet. I Jotunheimen går DNTs historie hånd i hånd med Vinje, Grieg og Ibsen.

Ved Drøbaksundet i Oslofjorden går Jacobineruta oppkalt etter fergekvinnen med samme navn. I Reisadalen kan du oppdage spor i landskapet etter folks bruk av naturen gjennom hundrevis av år.

De historiske vandrerutene er merket. Foto: Louise Brunborg-Næss.

Langs Brudleruta i Josdalsheia ser du minner etter tidligere tiders brudeferd. På Finnskogen kan du oppleve skogfinnene kulturhistorie.

Ferdselsveien over Kamperhamran er en tøff tur langs en av de eldste ferdselsveien mellom øst og vest. På turistveien over Folgefonna kan du følge sporene etter 1800-tallets rike turister og en familievennlig vandring i levende stølslandskap finner på Stølsruta.

Med bobilen kan du neppe gå vandrerutene fra ende til annen, men kanskje heller velge deg ut en strekning som passer med et hyggelig sted å plassere bobilen.

Du kan lese mer om de historiske vandrerutene og se kart på historiskevandreruter.no og laste ned deres brojyre her (ekstern lenke).

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  1 comment for “Ta deg en tur i 11 historiske områder

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *