Slik opplever du Sveriges kulturelle hjerte

I år er det 100-årsjubileum på Carl Larsson-gården i Dalarna, regionen kjent som Sveriges kulturelle hjerte. Nytt for i år er at du kan oppleve Carl Larssons univers og åtte andre av Dalarnas kulturskatter på en rundreise som er gunstig, både for lommeboken og kulturinteressen.

Den tradisjonelle dalahesten. Foto: Hanne Marit Tobiassen.

Visit Sweden lover i en pressemelding at du har vil få et innblikk i den svenske folkesjelen. En rundreise i Dalarna gir deg muligheten til å oppdage Sveriges historie, ta del i autentiske kulturmiljøer og høre fortellinger om mennesker som har satt dype spor etter seg. Vakre kunstnerhjem, imponerende verdensarv, historiske industrimiljøer og frodige hager er noe av det som venter deg i innlandsregionen. Nå har ni steder gått sammen for å tilby muligheten til å oppdage Dalarnas kulturskatter. Billettene samles i et kulturpass som blant annet gir deg halv pris på inngangsbillettene.

Kulturreisens ulike stopp:
1. La kulturen lede veien gjennom Dalarna, fra bølgende jordbrukslandskap i sør, til de dype skogene i nord. Start reisen i Avesta med et besøk på Verket/Avesta Art. Her hører du fremdeles lyden av stålproduksjon og kjenner varmen fra masovnene på din vandring blant malerier, skulpturer og installasjoner.

Sundborn. Foto: Hanne Marit Tobiassen.

2. Fortsett ferden til Falun og la det bli basen for kommende utflukter – her finnes tre spennende besøksmål. Like utenfor Falun, i Sundborn, venter Carl Larsson gården. Plassen der den kjente kunstneren fant inspirasjon til sine fargesterke akvareller med motiv fra sitt egne hjem og hage. Carl Larsson er en av Sveriges største og mest kjente malere, og hjemmet hans har en lang og spennende historie som besøkende kan ta del i. Gården i Sundborn er et ikon innen svensk interiør og familieliv, og helt klart et sted du burde få med deg på din kulturelle rundreise i Dalarna.

Carl Larsson gården, Karin och Esbjörn Foto: Carl Larsson-gården.

I år er det 100 år siden Carl Larssons død, og den imponerende kunstneren fortsetter å påvirke oss den dag i dag. Man kan si han var en vaskeekte influencer. Ulike kulturelle virksomheter i Falun har i den anledning gått sammen for å gi et nåtidens perspektiv på Larssons kunstnerskap gjennom utstillinger, workshops, kunstvisninger, foredrag, konserter, byvandringer, street-art, performance og mye mer gjennom hele året.

3. På Dalarnas museum, i sentrum av Falun, finnes både historiske og moderne gjenstander til utstilling. Ta en nærmere titt på verdens største samling av dalahester, og få et innblikk i historien til dalafolket. Det finnes en stor samling av kunst, møbler og andre gjenstander fra regionens mange områder.

Falu Gruva. Foto: Jonas Lindgren.

4. Ta deretter turen videre ned i Falu gruva. Her kan du delta på en guidet tur under jorden, høre på spennende historier om gruvedriften i verdensarvbyen, samtidig som du tar deg gjennom vrimlende ganger på 67 meters dyp. Her finner du også Gruvemuseet som er Sveriges eldste tekniske museum.

5. Etter at alle opplevelsene i Falutraktene er krysset av, kan reisen fortsette videre til middelaldergården Ornässtugan, mellom Falun og Borlänge. Museet på Ornässtugan er Sveriges nest eldste, og åpnet i 1758. Her har historien om Gustav Eriksson Vasa, som i år 1520 rømte fra danskene gjennom utedoen, blitt fortalt i alle år og blir fremdeles fortalt med stor innlevelse. Den gamle gården ligger vakkert til på en odde ved innsjøen Runn, hvor det finnes en stor badebrygge nede ved sjøen og en fin gressplen perfekt for piknik.

6. Neste stopp på runden er Leksand. I grønnkledde omgivelser venter familien Munthes velbevarte sommerhjem Hildasholm. Slå deg ned for en fika i den deilige hagen og fantaser om hvordan livet utspilte seg på begynnelsen av 1900-tallet.

7. Litt lengre nord, noen mil fra Mora, svinger du av riksveien og stopper på Nusnäs, i dalahestens hjemland. På Nils Olsson Dalahästar får du følge hele prosessen av fremstillingen av det svenske nasjonalsymbolet, fra trebit til ferdig malt dalahest. Du kan også delta i prosessen og male din egen dalahest.

Zorngården. Foto: Visit Dalarna.

8. Ta turen tilbake til Mora og legg inn et besøk til Zornmuseet. Som huser verk fra enda en av Sveriges mest kjente malere, Anders Zorn. Nyt synet av klassiske oljemalerier, akvareller og etsninger. Når du først er på stedet må du også besøke Zorngården, Anders Zorns hjem. Der får du et spennende innblikk i Anders og Emma Zorns bopel og blir fortalt historien om Mora-sønnen som ble en verdensberømt kunstner.

9. Siste stopp ligger fire mil nord for Mora, I Älvdalen, hvor Porfyrmuseet er lokalisert. Museet huser en samling av den kjente stenen porfyr, som regnes å være en av de hardeste bergartene i verden. Museet formidler også fascinerende fortellinger om mennesker som i løpet av generasjoner har kjempet og slitt for å foredle den harde bergarten til vakre kunstverk. I tillegg til steinkunst i porfyr finnes også en imponerende stor samling av Hagström-gitarer. I Älvdalen ble det tidligere drevet storproduksjon av gitarer, trekkspill og PA-anlegg, og kjente artister som ABBA, Elvis og Frank Zappa er noen av de som har eid en gitar herfra.

Kulturpasset koster 125 kroner, og kan kjøpes på respektive turistmål og turistkontorene.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *