Ingen parabol i utlandet

Parabolen kommer ofte raskt opp på parkerte bobiler. I utlandet får du ofte inn det samme som i Norge, men har du lov til å se på det? Foto: Knut Randem

Parabolen kommer ofte raskt opp på parkerte bobiler. I utlandet får du mange ganger inn de samme kanalene som i Norge, men har du lov til å se på dem? Nei, sier leverandørene. Foto: Knut Randem

TV-signaler fra satellitter brer seg utover et stort område. Med riktig parabol kan du ta inn ”norske” TV-signaler fra Nordkapp og til et godt stykke ned i Europa. Du har likevel ikke lov til å ta dem ned når du er utenfor Norge. Bobilverden har spurt en av leverandørene hvorfor det er slik.

TV-signaler sendes fra satellitter som står stille over ekvator. Det vil si at de følger jordas dreining og holder seg i en fast posisjon i forhold til mottakerne på bakken. Det finnes mengder av TV-signaler å hente ned. Mange er gratis og ukodet. Andre inngår i abonnementspakker fra for eksempel Canal Digital og Viasat. Da kreves det en dekoder for å ta inn signalene.

Satellittene, som sender mot norske abonnenter, treffer med sine signaler bakken i en sirkel. Den strekker seg et godt stykke utenfor Norges grenser. Selv om du har kjøpt og betalt parabolen har du likevel ikke lov til å se på abonnementskanaler utenfor Norge.

Informasjonsdirektør Kenneth Tjønndal Pettersen i Canal Digital Norge AS bekrefter overfor Bobilverden at den avtalen du gjør med dem, kun gjelder i Norge. Slik er det også for deres konkurrenter.

Informasjonsdirektør Kenneth Tjønndal Pettersen i Canal Digital Norge sier til Bobilverden at det er en tillitssak at du ikke ser på deres kanalpakker i utlandet. Foto: Canal Digital.

Informasjonsdirektør Kenneth Tjønndal Pettersen i Canal Digital Norge sier til Bobilverden at det er en tillitssak at du ikke ser på deres kanalpakker i utlandet. Foto: Canal Digital.

– Hvorfor kan jeg ikke se på abonnementskanalene i utlandet?
– Det har med rettigheter å gjøre. Vi har kjøpt rettighetene til TV-signalene i Norge. Også fjernsynsselskapene har kjøpt visningsrettigheter til programmer og filmer for visning i et begrenset marked, forklarer Pettersen. Det blir på samme måte for svensker med svensk avtale. De kan ikke se lovlig på disse kanalene når de er i Norge.

– Kan ikke en bobil på norske skilt betegnes som norsk marked uansett hvor den er?
– Nei, våre avtaler begrenser seg til land og bruk i et annet land er brudd på abonnementsavtalen.
Verken Canal Digital eller konkurrentene deres har mulighet til å se hvor bobilene befinner seg når parabolen benyttes. Pettersen understreker likevel at avtalen er basert på et gjensidig tillitsforhold.

– Hva skjer om dere oppdager at jeg benytter parabolen for å se på abonnementskanalene mens jeg er i utlandet?
– Da stenges abonnementet. Vi får også noen tips om misbruk, og i noen tilfeller er det også snakk om anmeldelse. Det er imidlertid svært sjelden.

– Hvordan kan man bruke parabolen lovlig i utlandet?
– Det ligger mange åpne kanaler på ulike satellitter. De kan du se på, men ingen av dem er fra noen av de største norske TV-kanalene i våre abonnementspakker, avslutter Pettersen.

Del dette med andre:

  1 kommentarer til “Ingen parabol i utlandet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *