Hva er forskjellen på camping og en rast på rasteplasser? Det er et evig spørsmål. I Danmark spurte Folketinget like godt transportministeren og fikk svar; Det er forskjell på å raste og å campere. Her er hva han svarte.
Det var Transport-, Bygnings- og Boligutvalget i det danske Folketinget som i fjor høst sendte brev til transportminister Ole Birk Olesen. Han svarte etter kort tid:
– Forskjellen mellom de to betegnelsene må finnes i naturlig forståelse av adferd som aktivitetene fører til og hva formålet med oppholdet er, svarte han innledningsvis og konstaterte at det ikke er noen skarpe skiller.
Hvis formålet med oppholdet er å ta et opphold i kjøringen for å hvile slik at man kan kjøre videre på forsvarlig vis, så regner ministeren det som rast. Han ga ingen bestemt varighet på en slik hvil. Med å ”raste” mente han at å sove, slappe av eller spise går inn under begrepet å ”raste”.
Den danske trafikkministeren satt heller ingen grenser mellom det å ta ut møbler eller å ikke gjøre det.
– Selv om trafikantene setter ut et mindre campingbord og stoler i forbindelse med måltidet, kan det fortsatt regnes som å ”raste”.
Ministeren definerer også hva det vil si å ”campe”. Det vil si når området i større grad er av rekreativ karakter og at man tar i bruk området for en periode med et annet formål enn kun å ”raste” for så å kjøre videre.
– Hvis man slår leir ved å bruke området, må det anses for å være camping, svarte ministeren og viste til sitt direktorats informasjon.
På godt norsk betyr dette at du på danske rasteplasser kan stopper for å spise, hvile eller sove. Det er lengden på oppholdet som avgjør om du raster. Hvor lenge du må sove for å være uthvilt er opp til deg, men du kan neppe slå deg til tidlig på dagen for å spise flere måltider og så overnatte.
Hvor lurt det er å overnatte på en rasteplass i Danmark, se det er en annen sak. Dessuten kan veimyndighetene sette opp annen informasjon for å begrense tiden på oppholdet på enkelte rasteplasser.
Brevutvekslingen mellom komiteen og ministeren foregikk i august 2017. Saken ble først omtalt av nettstedet autocamper-info.dk.
Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no