Gjør FM-radioen til en DAB-mottaker

DAB+ er vår nye radiohverdag når FM-signalene slås av i 2017. Allerede nå er antallet kanaler på DAB+ langt større enn i FM-nettet. Det er på tide å bytte, men du trenger likevel ikke å skifte ut radioen. Et digitalt adapter gir deg DAB+ i din gamle bilradio.

Dette adapteret gir deg DAB+ i den gamle bilradioen.

Dette adapteret gir deg DAB+ i den gamle bilradioen.

DAB-nettet er i dag godt utbygd og skal i løpet av året være likeverdig med FM-dekningen. DAB-nettet formidler om lag 20 riksdekkende radiokanaler. Blant dem NRK P1+ for godt voksne lyttere som synes P1 har blitt for ungdommelig og NRK P13 for de som har vokst fra P3. Det er også mange temakanaler på DAB+. I tillegg vil det komme lokale DAB-kanaler.

Skal du bytte bil er det lurt å sørge for at radioen er en DAB+ mottaker, men det er også rimeligere løsninger for deg som vil ha mer liv i den gamle bilradioen. Det digitale adapteret på bildet leveres komplett med strømtilkobling og antenne og blir langt rimeligere enn å kjøpe ny radio til den gamle bilen. Det finnes mange slike adaptere på markedet.

Adapteret tar i mot de digitale radiosignalene (DAB+) og sender dem trådløst videre til din gamle radio.
I praksis fungerer det slik at du stiller inn radioen din på en frekvens som ikke benyttes av en radiostasjon i FM-båndet. Så stiller du inn DAB-adapteret på samme frekvens slik at den sender ut et FM-signal til radioen. Vips så får du DAB-kanalene i bilradioen. Om du lagrer denne kanalen på linje med andre kanaler på radioen, kan du bytte mellom FM og DAB som det passer deg. Bare husk at når du skal skifte mellom ulike DAB-kanaler så må du gjøre det på adapteret.

Det finnes også DAB-adaptere som kobles til bilradioen med en kabel til AUX-inngangen. Da må du stille inn bilradioen din på AUX slik at du hører kanalen fra adapteret. AUX-inngangen kan også brukes til å spille musikk fra mobil, nettbrett og andre spillere.

Dersom 50 prosent av lytterne hører på digital radio innen årsskiftet vil FM-nettet bli slukket i 2017. Tall fra TNS Gallup i sommer viser at 47 prosent nå lytter til DAB+, men forholdsvis færre i bil. Der har bare 12 prosent DAB-radio. Mye tyder på at 50 prosent oppnås innen årsskiftet, men om det ikke skjer vil slukkingen av FM-nettet bli utsatt med to år.

Dersom du er glad i å lytte til radio i bobilen skal du ikke la slukkingen av FM-nettet være det som motiverer deg til å gjøre noe. La deg heller glede av de mange kanalene du ikke kan høre på FM.

Del dette med andre:

  6 comments for “Gjør FM-radioen til en DAB-mottaker

    • Den avbildede modellen selges av MaxFritid og koster rundt kr 1000. Det finnes mange varianter og du får kjøpt slike hos mange bobilforhandlere og bilutstyrsforhandlere.

  1. Synes det er helt sjukt att vi skal være nøtt til å kjøpe oss nye radioer eller adapter for å få inn dabbradioen, jeg har mange radioer i huset å i bilan som må moderniseres, jeg betaler jo krinkasteravgift tross alt for å høre på radio, denne utgiften burde Telenor ta på seg,for det er jo di som forandrer på nettet,

  2. Erfaringen med Dab+ er meget dårlig gjennom midt Norge. Har en liten dab-reiseradio som sammen med kaffekoppen og sola gir morgenene mening. Hadde vi ikke hatt FM båndet ville det blitt temmelig taust på radioen.

  3. erfaringen fra svenskesiden er likedan. I sørNorge er det grei dekning på Dab, men ellers???? Kanskje jeg gjør noe feil, eller om det er min radio som er dårlig? Det siste trodde jeg fra i fjor, og kjøpte en ny og dyrere radio. men dog, det er like tyst, og teksten som kommer opp er at de er “Not available”

  4. Det er ETT minus med disse adaptrene. Du må ha 12V tilslutning, greit under kjøring, (blandt alle andre uttak) men når du parkerer må adapteret kobles til bodel, og det kan bli laaang skjøteledning. !!!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *