EU endrer kravene til koronasertifikat

Skal du på bobiltur i Europa må du legge merke til de nye reglene EU har vedtatt for gyldig koronasertifikatet. De gjelder fra 1. februar.

Pass på at du tilfredsstiller kravene til koronasertifikat om du skal reise i EU. Foto: Knut Randem.

EU gjennomfører nå en varslet omlegging av kravene til gyldig koronasertifikat. Det trolig viktigste kravet blir at fullvaksinerte som tok dose to for mer enn 270 dager siden (ca 9 måneder) må ta dose 3 (oppfriskningsdosen) for å ha gyldig koronasertifikat.

Når oppfriskningsdosen er satt er det så langt ikke noen begrensning på koronasertifikatets gyldighet. Vær oppmerksom på at det kan ta et par uker før oppfriskningsdosen anses som virksom og aksepteres.

Gjennomgått covid-19 vil ikke lenger erstatte oppfriskningsdosen, men gir gyldig koronasertifikat i 180 dager etter sykdom. Deretter er det nødvendig med oppfriskningsdose eller negativ test i de landene som tillater det.

Oppfriskningsdose vil i koronasertifikatet vises som «3 av 3» for de som er fullvaksinert med to doser, og «2 av 1» for de som ble regnet som fullvaksinert etter én dose av en vaksine på grunn av vaksinetypen eller gjennomgått covid-19.

Stor variasjon i praktiske regler
De nye reglene i EU hindrer ikke medlemslandene i å ha strengere regler. En av de viktigste innstrammingene noen land gjør er å nekte å akseptere negativ test, men forlanger gjennomført vaksinasjon.

Det vil også variere i hvilken grad det enkelte land krever koronasertifikat når du oppsøker ulike tilbud i landet. Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler derfor at du sjekker status på EUs nettside Reopen EU før du reiser. Der finner du informasjon om de nasjonale reglene i medlemslandene. Her kan det imidlertid være et etterslep i informasjonen så du bør absolutt følge lenke videre til de nasjonale informasjonssidene.

Det norske koronasertifikatet skal være tilpasset endringene innen 1. februar. Om du trenger detaljinformasjon om tematikken finner du mer på fhi.no, som også er kilde for denne artikkelen. Skal du ikke reise før til sommeren må du helt klart oppdatere deg om regelverket på Reopen EU nærmere avreisedato.

Og husk at om du skriver ut et koronasertifikat på papir så er det kun gyldig i 90 dager.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *