Bompengerekord i 2023

Aldri før har norske bilister betalt mer i bompenger. Statens vegvesen har beregnet at bompengeregningen kom på hele 15,2 milliarder i fjor.

Det ligger an til bompengerekord både i 2023 og 2024, ifølge Statens vegvesen. Foto: NAF.

– Dette er et rekordhøyt tall, og det er ventet ny bompengerekord i år, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.

P4 melder at prognosen fra Statens vegvesen viser at bilistene betalte inn 15,2 milliarder i bompenger i fjor (i 2024-kroner). Prognosen for dette året er på hele 16 milliarder kroner, skriver NAF i en pressemelding.

Utviklingen bekymrer
– Flere betaler mer i bompenger, og det er ingen tegn til at politikerne tar inn over seg hvor stor belastning dette utgjør i økonomien til folk, sier Handagard.

Hun viser til NAFs Trafikantbarometer, der folk oppgir hvor mye de betaler i bompenger i måneden: – For to år siden hadde 60 prosent en bompengeregning på under 500 kroner i måneden. Dette synker til 51 prosent i år. Det er en utvikling som bekymrer oss, sier Handagard.

De siste årene er har en rekke nye bompengeprosjekter startet innkreving, og det har kommet bomring rundt stadig flere byer. Forventingen om enda høyere bompengeinntekter i 2024 kommer blant annet av økte takster i Oslo-bomringen, i tillegg Bypakke Ålesund, Bypakke Tenk Tromsø, Bypakke Nedre Glomma fase 2 og flere riksvegprosjekter.

– Slik som det er nå kan vi vente at bompengeregningene bare øker og øker fremover. Vi etterlyser politisk vilje til å se på alternative måter å finansiere samferdsel på. I dag skyves regningen over på bilistene i mange år frem i tid. I bypakkene ligger det an til bompenger i all fremtid, sier Handagard.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *