Bobil og tilkobling til strøm med kabel og adapter

Det er mye rart å se når folk kobler bobiler til strøm på campingplasser og bobilparkeringer. Ja, det er mange rare opplegg for strømuttak også. Noen henger nesten ikke sammen, mens andre er av strøken standard. Problemet er bare at uttakene ikke går om hverandre. Det har også kommet nye tekniske forskrifter for strømuttak på campingplasser mv.

Skjøteledningen skal være gummiert og godkjent for utendørs bruk. Denne er vinklet på siden mot bobilen og har et uttak for bruk av strøm når du sitter utenfor bobilen. Foto: Max Fritid.

Skjøteledningen skal være gummiert og godkjent for utendørs bruk. Denne er vinklet på siden mot bobilen og har et uttak for bruk av strøm når du sitter utenfor bobilen. Foto: Max Fritid.

Vi har vel sett det meste. Folk som har skjøteledninger så stive at de knapt får dem til å ligge flatt på bakken, folk som skjøter korte kabler for å rekke fram til strømuttaket og ”luftstrekk”. For å slå det fast med en gang. Det eneste som er godkjent er gummiert kabel som er godkjent for utendørs bruk og med et tverrsnitt på 2,5 mm2. Lengden skal ikke være lenger enn 25 meter. Du bør ikke skjøte flere kabler. Noen vil sikkert kunne argumentere for andre dimensjoner for sine bobiler, men du risikerer å bli nektet strøm om du kommer til et sted som tar sikkerheten på alvor.

Så langt reglene for kabelen, men dersom du har kabelen på rull må du huske på å trekke ut hele rullen når du kobler den til strøm. Dersom kabelen er rullet rundt på en trommel vil du få varmegang og det kan i noen tilfelle føre til brann. Og hvor har du i tilfelle plassert trommelen? Under bobilen, selvfølgelig..

Nye regler
I NEK 400:2010 kom det for to år siden nye regler for elektriske anlegg på norske campingplasser. Ved nyanlegg og rehabilitering av gamle anlegg skal anleggene bygges etter disse reglene.
Blant kravene campingplasseierne må forholde seg til er at det ikke skal være mer enn 10 meter fra stikkontakt til oppstillingsplassen den skal forsyne. Vi skal likevel ikke oppfatte dette som et krav om maksimal kabellengde. Nye anlegg skal heller ikke ha mer enn fire uttak i hver ”kapsling” som i de fleste tilfeller betyr på hver stolpe eller boks. Søyler og bokser skal også plasseres slik at kablene ikke krysser gang- eller kjøreveier.
Generelt skal stikkontakter være for tilkobling til enfase merkespenning på 200V – 250V og merkestrøm på 16A og ha egen sikring.

Det som er viktig å legger merke til for oss bobilister er at en stikkontakt bare skal forsyne én boenhet med strøm. Det er altså ikke lov å være sosial og dele en kontakt med andre fordi det er for få uttak.

Et slik adapter er kjekt å ha i kombinasjon med kabelen på bildet over. Da er du sikret en overgang som passer til eldre anlegg. Finnes også uten kabel. Skjøt bør uansett ikke ligge på bakken. Foto: Max Fritid.

Et slik adapter er kjekt å ha i kombinasjon med kabelen på bildet over. Da er du sikret en overgang som passer til eldre anlegg. Finnes også uten kabel. Skjøt bør uansett ikke ligge på bakken. Foto: Max Fritid.

Adaptere
Her i Norge våger vi påstanden at de fleste overnattingssteder med strøm leverer denne fra en jordet stikkontakt av samme utseende som vi har innendørs – to pinner pluss jord. Men stadig flere overnattingssteder legger opp uttakene etter europeisk CEE-standard. I de får du ikke inn en ”norsk” stikkontakt. Utenlands er det enda vanligere med slike uttak.
Så hva gjør vi da? To kabler på 25 meter tar mye plass og er uaktuelt så lenge du har med deg et adapter. Det vil være praktisk å ha en kabel som passer til bobilen i den ene enden og har en CEE-kontakt mot stolpen. Når du så kommer til en plass med gammeldags uttak, setter du på et adapter med hunkontakt (CEE) og ”norsk” hankontakt mot strømstolpen. Disse adapterne er så korte at skjøten vil bli hengende oppetter stolpen og på grunn av sin utforming være tett. Den vil derfor ikke utgjøre annen risiko enn at noen kan finne på å trekke den ut.

Strømkablene, som leveres, har også to utførelser inn mot bobilen. Den ene er en rett kontakt og den andre er en vinklet kontakt med et uttak for utendørs bruk. Den vinklede kontakten tar mindre plass og om du sitter i sola og vil lade mobilen, kan du altså gjøre det ute.

Del dette med andre:

  6 comments for “Bobil og tilkobling til strøm med kabel og adapter

  1. Hei

    Når jeg etter vinteren nå skulle koble til strøm, var det ingen tegn til virkning.
    Er det ikke slik at dette skal virke umiddelbart? Feks kjøleskap, uttak til støvsuger osv.

    Inge

      • Hei

        Ja det lyser i displayet. Hvor mye vann og strøm det er igjen.
        En av kursene virker til å ha blitt overledning. Og viser rød lampe evt. Men det skulle vel ladet?
        Mvh Inge

        • Litt lite konkret spørsmål fra min side. Lyser 220 V lampen i displayet ditt ? Display vil jo lyse og vise status, dersom det er strøm på batteriene fra i fjor. Om du setter kjøleskap på Auto, hva kobler inn da, 12 volt / gass eller ?? Hva skjer når du starter bilen, lader både bodel og bildel da ? Vet ikke hvilken bil du har, men om du har EBL Block som hjerne i det elektriske, sjekk om denne er påslått, fra 2010 og eldre modeller er det av / på bryter på denne og den skal slåes av før vinterlagring for å minske lekkasje strøm under lagring.

  2. Kontakten som er beskrevet under er den godkjent ? Lik den som er avbildet kjøpt gjennom Max fritid. Brannmann her påstår nemlig at den ikke er godkjent ?

    Strømkablene, som leveres, har også to utførelser inn mot bobilen. Den ene er en rett kontakt og den andre er en vinklet kontakt med et uttak for utendørs bruk. Den vinklede kontakten tar mindre plass og om du sitter i sola og vil lade mobilen, kan du altså gjøre det ute

  3. Til opplysning som mange ikke ennå har fått med seg etter så mange år, det er 230V og ikke 220V du får ut av veggen/stolpen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *