Hund over grensa? Nå kommer nye regler

Grensepassering med hund får nye regler fra 1. mai 2013. Foto: Lisbeth Hogga.

Det blir nye regler for grensepassering med hund fra 1. mai 2013. Foto: Lisbeth Hogga.

Om en uke trer de nye reglene for grensepassering med hund i kraft. Regelverket er komplisert og har noen unntak, men du kan velge mellom to metoder for behandling av din hund for å være trygg. Men du kan ikke lenger gjøre det selv.

1. mai innføres altså de nye reglene for å ta hund inn i Norge. Noe vil oppfattes som uendret fra tidligere regler og praksis, men det er viktig å vite hvilke forpliktelser du har både overfor regelverket og din egen hund.
Reglene kommer som en følge av nye EU-regler og skal forhindre at revens dvergbendelorm kommer til Norge.

For det første må du sikre deg id-merking og pass for hunden før utreise fra Norge. Skal du reise til andre land enn Sverige, må du også sørge for rabiesvaksine.

Før du kommer tilbake til Norge må du til veterinær for å få behandling i form av en tablett mot dvergbendelorm. Denne behandlingen må tas mellom 24 og 120 timer før du kjører inn i Norge igjen. Dersom du befinner deg innenfor dette tidsgapet kan du altså utføre behandlingen hos en norsk veterinær, før du reiser. Ved hjemkomst vil det alltid være lurt å gi en ekstra tablett til hunden fordi tabletten ikke virker mer enn i 24 timer. Dette er en behandling som ikke er fastsatt i regelverket, men seniorrådgiver Vibeke Bolme i Mattilsynet anbefaler at den gjennomføres dersom hunden ikke har sittet i bilen hele tiden, men har vært ute og kanskje tygd på småkryp i naturen. Denne frivillige ”hjemkomst-tabletten” kan du selv gi hunden. Alle andre behandlinger må gis av veterinær og dokumenteres i hundens pass.

Dersom du skal være ute av landet lenger enn fem dager (120 timer) må du til en utenlandsk veterinær for å ta behandlingen.

Dersom du reiser mye, har Vibeke Bolme i Mattilsynet en alternativ behandlingsmetode å by på i form av en varig kur.

Varig behandling
Dersom du reiser mye anbefaler Bolme at du gjennomfører behandlingene med maksimum 28 dagers intervall. Etter to slike behandlinger kan du reise inn i Norge innen 28 dager etter den andre behandlingen. Da kan du fortsette å gi hunden en tablett hver 28. dag. Merk at det ikke må gå mer enn 28 dager mellom to behandlinger. Gjør du det, er du fri til å reise når som helst så lenge du behandler hunden hver 28. dag. Det vil si at det er veterinæren som gjennomfører behandlingen og ikke du. Disse behandlingene kan gjennomføres i Norge eller i utlandet – avhengig av tiden du er borte. Og behandlingene skal dokumenteres i hundens pass.

For katt er det ikke lenger påkrevd med bendelormbehandling.

Vil du vite mer om reglene, kan du les mer hos Mattilsynet.

Les også: Nye regler for kjæledyr på reise

Del dette med andre:

  1 comment for “Hund over grensa? Nå kommer nye regler

  1. Er det noen som vet om det blir eller allerede er et veterinærkontor i nærheten av de vanligste grenseovergangene, f.eks. Eda og Strømstad, som tilbyr “drop in”. Virker litt dumt å bestille time i Arvika på lørdag for å komme seg hjem på søndag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *