Bilder stanser kranglene

Fra vakker til vrak på et øyeblikk. Ta bilder, oppfordrer If.

Fra vakker til vrak på et øyeblikk. Ta bilder, oppfordrer If.

Forsikringsselskapene får inn stadig flere mobilkamerabilder fra kollisjoner. Men ofte av feil ting.

– Etter et uhell kan vi for eksempel få inn fem-seks bilder av skadene på bilen og bare ett av stedet hvor skaden har skjedd. Men skadene på bilen får vi uansett taksert i ettertid, så det er bilder av situasjonen rundt bilen vi er mest interessert i, sier fagsjef Ivar Kristian Andersen i If.

Forsikringsselskapet behandler rundt 60 000 motorvognskader i løpet av et år. I omtrent en tredjedel av sakene er det tatt fotografier med mobiltelefonen.
– Det har vært en markant økning de siste fem årene etter hvert som nesten alle går rundt med et godt fotoapparat på seg. Vi får inn mer enn tusen mobiltelefonbilder hver måned, sier Andersen.
Økningen kommer også som en følge av at forsikringsselskapene har vært aktive i å etterspørre bilder.

Dyre uhell
Nordmenn skader bilene sine for over fem milliarder kroner i året, ifølge Finans Norge. Rygging kostet for eksempel 524 millioner kroner i fjor, påkjørsel av parkert kjøretøy 429 millioner.
Utfylt skademeldingsskjema med begge parters signatur er fortsatt viktigste dokument etter en smell eller bulk.
– Gode bilder av hva som har skjedd kan være til stor hjelp for oss i de tilfellene hvor det oppstår uenighet. Skissen av situasjonen er heller ikke alltid godt tegnet i skademeldingsskjemaene vi får inn, sier Andersen.

Han anslår at omtrent hver tiende kollisjonsskade med to eller flere parter involvert, ender med uenighet.
– Det kan være forskjellig oppfatning av hvordan bilene sto eller nøyaktig hvor sammenstøtet skjedde, ved innkjøringen til rundkjøringen eller fem meter inn i den? Og det kan oppstå tvil om uhellet alene kan ha ført til så store skader som den ene parten hevder i ettertid. Hvis slike ting er fotografert på stedet, begrenses mulighetene for uenighet mye, sier han.
Godt over 90 prosent av If-sakene ender med at skylden legges på en av partene, i de resterende deles den.

Slik gjør du
If har følgende råd til fotografering av kollisjoner og bulking.
–Ta rikelig med oversiktsbilder fra stedet, bilder som viser hvilken retning bilene kom fra, av bremsespor, avstand til veikant, hvor i veibanen kollisjonen skjedde. Du bør også ta bilder av veimerkingen, både i veibanen og i form av skilting på stedet, sier Andersen.
Også ved større ulykker kan fotografering være viktig, selv om det ikke er det man først tenker på. Er veien bred nok til en forsvarlig forbikjøring akkurat der? Var det snøslaps i veibanen på det tidspunktet?
– Vi oppfordrer begge parter til å ta bilder.
Forsikringsselskapene bruker tjenester som Google Earth og Google Maps for å kartlegge området der sammenstøtet skjedde. Sannsynligvis vil de få hjelp av bergingsbilene etter hvert også.

– Sjåførene på bergingsbilene tar stort sett ikke bilder i dag, men her er det ting på gang. Enn så lenge er det bilder fra kundene som er vår beste kilde, sier Andersen.

Selv om stadig flere tar i bruk mobilkameraene for å dokumentere, går et sammenstøt fortsatt ut over humøret til de involverte.
– Temperaturen har nok ikke blitt lavere som følge av mobilkameraene, men folk roer seg fortere når det finnes gode bilder, sier Ivar Kristian Andersen.

Skrevet på oppdrag av If skadeforsikring av Kjell M. Kaasa/NW

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *