AC-anlegget trenger stell

Gassbyttet krever spesialutstyr og en tur på bilverksted. Foto: Newswire

Gassbyttet krever spesialutstyr og en tur på bilverksted. Foto: Newswire

Svært mange kjører rundt med airconditionanlegg som ikke fungerer optimalt. Årsaken er manglende etterfylling av gass på anlegget.

Med stigende temperaturer blir vi i ukene fremover mer opptatt av å få det kjøligere inni bilen enn det er utenfor. Men da er det viktig at du har nok kjølemiddel i airconditionanlegget, gass i flytende form.
– Det er normalt at AC-anlegget mister cirka ti prosent av gassen sin i året, fordi det siver ut små mengder av den gjennom koblinger og pakninger. Etter hvert som gassen forsvinner, reduseres også effekten av anlegget, sier Thomas Hansen i verkstedkjeden Snap Drive.

Etter tre-fire år uten etterfylling kan anleggets effekt være halvert.
– Uten etterfylling vil også airconditionanlegget begynne å slite fordi pakninger tørker ut og AC-pumpa og andre deler slites i stykker. Reparasjonskostnaden kan til slutt bli stor, sier Hansen. Med normal kjørelengde bør et AC-anlegg etterfylles hvert tredje eller fjerde år.

Ikke med i servicen
– De færreste bileiere vet om dette, er vår erfaring. Det er som regel mekanikerne som oppdager at AC-anlegget på en bil ikke yter som det skal. Riktignok vet noen bileiere at de bør fylle på kjølemiddel for å få bedre effekt, men få vet om mulighetene for at anlegget kan gå i stykker hvis man venter for lenge, sier Hansen.

– Etterfylling av gass på AC-anlegget er som regel ikke en del av den vanlige servicen. Grunnen er at etterfyllingen ikke hører med til hva som regnes som livsviktig for bilens levelengde, sier Hansen. Han mener likevel at etterfyllingen handler mye om trafikksikkerhet.
– Det er tryggere og kjøre med en god og avkjølt bil enn å sitte bak rattet i en kupé der temperaturen er altfor høy på varme sommerdager.

Ekspertjobb
Å etterfylle kjølemiddel AC-anlegget er ikke noe du gjør selv.
– Kjølekretsen i anlegget er lukket. Til etterfyllingsjobben trengs et apparat som trykktester og etterfyller riktig.
– Et airconditionanlegg inneholder som regel fra 500 til 700 gram kjølemiddel. Apparatet suger ut både gammelt kjølemiddel og eventuelt luft og kondens som er uønsket i anlegget. Når anlegget er vakuumert, fylles nytt og riktig mengde kjølemedium på. Maskinen bruker cirka 20 minutter på prosessen, avslutter Hansen.

Del dette med andre:

  2 comments for “AC-anlegget trenger stell

  1. AC anlegget skal ikke etterfylles. Mister du gass så har du en lekkasje som må repareres!!!!

  2. Att det er normalt å miste 10 % av av gassen på AC anlegget pr. år er berre TULL. Mister du gass har du lekkasje. De sier att dette er normalt pga att de vill ha mer arbeid 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *