Bobil og campingvogn på samme plass?

Sikkerhetsavstanden mellom enhetene er viktig. Hva skjer når både vogn og bil plasseres på en plass beregnet på en bobil.
Dine synspunkter under artikkelen?

På denne bobilparkeringen registrerte vi tydelig hvilke problemer som kan oppstå når bobiler og biler med campingvogn får lov til å dele ”stellplassen”. Her er det skiltet midt på hver plass, men grensene er ikke markert.

Når både bil og campingvogn blir plassert på en plass hvor det er satt av plass til én bobil, blir det ingen sikkerhetsavstand igjen. Det bør vi alle være opptatt av.
På bildet kan vi se at bobiler og vogner er riktig plassert, men så er det trekkbilene som ødelegger. Bilen som trekker den nederste campingvogna står nesten klistret inntil Concorden. Trekkvogna til den andre campingvogna var ute og kjørte da Hymeren parkerte – korrekt.
Da syntes campingvogneieren det ble litt trangt. Ikke kom han inn bak vogna på grunn av bardunene til bobilens markise og ikke ville han ta sin egen uteplass. Da ble løsningen å parkere helt til høyre – på en annen plass, som dermed ikke kunne brukes av andre.
Dette er en god illustrasjon av hvorfor to ulike behov ikke nødvendigvis kan kombineres.

Foruten det rent sikkerhetsmessige, har kombinasjonsdrift en annen effekt.
Bobilene står som regel stille når de har parkert på en bobilparkering, mens campingvogneierne er friere til å kjøre ut og inn det meste av døgnet. Mange steder hele døgnet.
Bobilparkeringer er ikke innrettet som campingplasser hvor trafikken ofte er regulert i betydelig grad og parkering av biler kan foregår på egne plasser. Uten tilrettelegging blir hele bobilparkeringen uroet av slik trafikk.
Dersom campingvogner skal kunne bruke bobilparkeringer må det settes av mer plass. Skal trekkbilen plasseres ved campingvogna eller på eget område?
Og hvem skal betale for den ekstra plassbruken?

Synspunkter?

Snurr debatt under..!

Del dette med andre:
Anbefalt innhold:
Åpner for reiser til og fra store deler av Europa

Regjeringens reiseråd åpner fra 15. juli for reiser til og fra store deler av Europa, men Sverige er fortsatt utenforlandet.

Kommune stengte for bobiler for å unngå koronaspredning

På det nedlagte fergeleie ved Bremsnes på Averøy har det vært en uoffisiell og populær bobilplass. Nå har kommunen stengt Read more

  1 kommentarer til “Bobil og campingvogn på samme plass?

 1. 30. august 2012 at 21:09

  4 metersgrensen er til for brannsikkerheten. Synd at en del folk ikke skjønner dette og bare presser seg inn. Det er vel fortsatt lov å bruke hodet…

 2. Tor Henriksen
  7. september 2012 at 13:29

  En bobil tar ikke opp mindre plass enn en trekkbil og campingvogn. Det største problemet er personene som kjører og ikke viser hensyn.

  I overfor nevnte eksempel er bobilføreren med markisen ute den som helt klart opptar størst plass og breier seg mest.

  Av caravan førerene er vedkommende som forlater plassen den som ikke burde stått der i det hele tatt, men tatt inn på campingplass. Skal en caravan stå på bobilparkering, får man se på trekkvogn og caravan som en enhet og kjører trekkvognen får caravanen også forlate plassen.

  Ikke at jeg er uenig i en 3-4 m sikkerhetsavstand, men personer som mener at den må overholdes 100% vil få problemer på bobilparkeringer på kontinentet.

  Tilbake til hvorfor ikke en trekkbil og caravan opptar større plass enn en bobil. Og det er fordi ikke trekkbilen blir sett på som et brannobjekt i dette tilfelle når man ikke sover i den og dermed kan den stå i sikkerhetssonen.

  Hvorfor bobileieren som har markisen breier seg mest, er fordi når markisen er ute skal sikkerhetssonen regnes fra ytterste punktet på markisen som da regnes som brannobjektet og bobilen blir ca. 5 m brei og ikke ca. 2,3m brei.
  Så igjen i overfor nevnte tilfelle mener jeg bobilisten med markise er like uegnet til å stå på parkeringen som caravanistene.
  Så hvem skal man tillate stå på bobilparkeringer? Skilt for alminnelig oppførsel og småkonger er ikke tatt i bruk enda;-)
  http://www.ringsaker.kommune.no/getfile.php/1970415.1897.tuuqfxrwpu/Brannsikkerhet_campingplass.pdf

  • Kolbjørn
   11. september 2012 at 13:00

   En bobil med markisen ute tar samme plass som en campingvogn med markisen ute.”Problemet” er jo hvor personbilen skal stå.
   Derfor bør også bobilistene betale 2/3 av prisen en vogn +bil betaler på campingplassene for de opptar 2/3 av plassen bil,vogn med markise/telt tar.

 3. Per Arne Teigen
  7. september 2012 at 17:41

  Merkelige greier, var ikke klar over at det var et klasseskille mellom bobileiere og caravanister. Jeg gikk ut fra at alle var ute i samme ærend. Jeg vet ikke om det er en uskreven regel som regulerer dette. Der hvor vi har parkert har det aldri oppstått noe problem. At noen kunne misunne oss fordelen med å ta bilen å kjøre en tur på dagtid er vel så.
  Går ut fra at en god porsjon folkeskikk og evne til å innordne seg vil regulere parkeringen også i fremtiden.

 4. Knut Randem
  7. september 2012 at 21:31

  Jeg synes sikkerhetsavstand er viktig. Javel, så er det verre andre steder, men det synes jeg er uinteressant. Det er steder jeg aldri kan tenke meg å overnatte pga dårlig sikkerhet.
  En markise bør selvfølgelig rulles inn om natta dersom den fører til at sikkerhetsavstanden blir for liten.
  Litt av poenget i denne artikkelen er vel at det er satt av et bestemt areale til hver leietaker. Noen steder er grensene mellom plassene markert tydelig. Andre steder står det et skilt midt på hver plass. Den siste varianten bør i praksis gjennomføres slik at hver enkelt finner hvor midtpunktet mellom de to skiltene er. Dersom alle forholder seg til “sin” plass, er ikke dette noe problem.
  Det er mulig at noen ikke synes en bil parkert mellom en bobil og en campingvogn er brannfarlig. Dem om det, men det synes jeg er et problem.
  Tilfellet i artikkelen viser jo at den ene campingvogneieren ikke ville ta av sitt eget uteareal, men parkerte på en ny parkeringsplass. Hvem skal betale for det?
  Om vi ser bort fra sikkerhet og kun ser på økonomi, så blir det vel slik at bobiler må subsidiere den ekstra plassen en bil med campingvogn har behov for? Utleier skal jo ha sin inntekt…
  Jeg har ikke noe i mot at campingvogner og bobiler benytte de samme plassene. Det er likevel et fremmedelement og det er trekkvogna til campingvogna. Den bør plasseres utenfor “stellplassen”. Og så får de som har to enheter betale for den plassen den ekstra enheten benytter.
  Litt av hensikten med en bobilparkering er vel at man skal kunne GÅ til og fra de aktivitetene som er i nærheten. Personbiler som kjøre ut og inn hele tiden har vel strengt tatt bevist at de egentlig kunne ligget på en campingplass? En campingplass har regler for kjøring og bommer som (ofte) blir låst om natta.
  En bobilparkering ligner mer en parkeringsplass hvor man kun flytter seg når man kommer – og når man sier takk for seg.
  Ellers er det vel litt sært å alltid komme trekkende med “klasseskille” i disse diskusjonene? Det er vel vanligvis forskjellige behov som gjør at folk kjøper bobil eller campingvogn?

  • 8. august 2019 at 20:36

   Faktisk så er det klasseskille. Jeg ønsker meg bobil nettopp for å være på farten. Men det har jeg ikke råd til. Måtte gå for en liten vogn som bilen min kan trekke. Med det så er jeg ekskludert fra overnattinger i sentrumsnære miljøer. Campingplassene er ofte flere kilometer utenfor bysentrum. Og de stenger tidlig på høsten, åpner sent på våren.
   Så JA dette er KKASSESKILLE.

   • 8. august 2019 at 20:46

    Når det skal sies så er min bil+vogn mindre enn 10m. En bobil kan være mye lenger. Så hvorfor tar jeg mer plass enn en bobil? Jeg trenger ikke hekte av vogna for å sove. Jeg trenger heller ikke kjøre land og strand rundt uten å ta med vogna. Ser ikke at det er forskjell på behovet her.
    Mitt behov for å bytte bobilplass er å få hvile, spise og sove for å være mer trefikksikker. Trenger ikke camping plass for det.

 5. 7. september 2012 at 21:47

  JA; hvorfor skulle de dog ikke kunne det. Her i DK holder man da altid side om side med hverandre… Så kan man vel også det i resten af NORDEN

 6. 8. september 2012 at 04:02

  Det kan kalles klasseskille eller hva man vil, men det er vel ikke tvil om at bobiler og campingvogner har forskjellige behov. Selv om vi har samme fritidsinteresse.
  Bobilparkeringer, bobilplasser, stellplass eller hva man måtte kalle det, er oppstillingsplasser/overnattingsplasser primært for bobiler. Så også i Danmark og resten av kontinentet.
  I Danmark er det i tillegg til alle nettsidene om AutoCamper AC-plasser også kommet i hvert fall en side om CV- plasser. Her er en fin samleside http://www.f-camping.dk/23391184 Så det at CV har hatt fri tilgang til bobilparkeringer i Danmark eller på kontinentet er feil.
  Campingvogner skal kunne bruke disse plassene om forholdene ellers ligger til rette. Og mange bobilparkeringer har begrensninger utover antall plasser både på lengde og antall døgn en kan ligge der. Og jeg mener at CV som ligger på bobilplasser og benytter personbilen til utflukter ikke skal få ligge der, men benytte campinger i stedet. Har ikke noe med misunnelse at de kjører av gårde, men det er rein misbruk av plassen og fortrengning av en bobil som hadde trengt plassen. Så CV som benytter bobilparkeringer bør vise et mye større hensyn enn en bobil som benytter plassen er min mening.
  At det finnes personer i begge leire som setter en hel gruppe i et dårlig lys, viser jo bildet.

 7. Kolbjørn
  11. september 2012 at 13:06

  Campingvogn,markise samt trekkvogna (personbilen) opptar ca 7 meter i bredden.En bobil med markise opptar ca 5 meter i bredden.Campingvogneierne vil vel også ha uteplass (markise).
  Vanskelig å forstå??????

 8. 13. september 2012 at 01:47

  Det er ikke så få bobilparkeringer/campinger som ikke tillater markise om natten, eller når man ikke er til stede. Trenger en “stor” uteplass bør man dra på campingplass. Vanskelig å forstå?????

 9. Kolbjørn
  13. september 2012 at 19:11

  Markise om natten???? Det er vel ikke om natten markisen er ute? De fleste oppmerkede oppstillingsplassene for bobiler er jo med uteplass med eller uten markise. Samme hvordan en snur og vender på det så opptar en bobil med markise 2/3 av plassen en vogn med markise+trekkbil opptar. Og er plassen skiltet med BOBILskilt,så er det vel en plass for bobiler.
  Har selv campert med vogn i mange år. Men etter at barna ble voksne ble det bobil. Med vogna lå vi alltid på campingplass. Det passet best da. Nå ligger vi ofte på stellplasser (for bobiler) ,i båthavner og en sjelden gang på campingplass.

 10. Caravanisten
  13. september 2012 at 19:15

  Ser vel egentlig ikke hva problemet er, for et lite regnestykke gir følgende resultat:
  De fleste plassene har vel plass til en bobil eller vogn på 9-10 meter vil jeg tro. Markisa er sjelden mer enn 4,5 meter lang, så da har man jo fra 4,5-5,5 meter igjen fra enden på markisa og til enden på draget (såfremt ikke markisa er montert foran da). Trekkbilen er neppe så brei at den overstiger markisa på 2,3 meter, så er det plass til å ha ut markisa, er det også plass til trekkvogna. Har kjørt med campinvogn i 10 år og parkerer alltid sånn på campingplasser (og andre steder), nettopp for å unngå å ta opp plass for andre og for å unngå at sikkerhetsavstanden blir for liten.

 11. Kolbjørn
  13. september 2012 at 19:39

  Problemet er vel at det blir for liten avstand mellom enhetene. Ei campingvogn og en bobil opptar ca samme plass. Problemet er personbilen som skal trekke vogna. Hvor skal den stå.? Vår siste campingvogn var over 9meter lang og 2;5 m bred. Bobilen vi har nå er 7,14 m lang og 2,33 m bred.

  • Caravanisten
   13. september 2012 at 21:43

   Som sagt, er det plass til å ha ut markisa, er det også plass til personbilen. De fleste personbiler er under 5 meter, og da parkerer man bilen ved siden av draget, inn mot markisa, problem solved..;-)

 12. Jan Atle
  8. november 2012 at 17:21

  Da spørsmålet dreier seg om stellplasser er det i hvertfall de stedene jeg har vært i utlandet med bobil at det dreier seg om bobil oppstilling og at det ikke er lov å parkere “trekkvogner” på de stedene.

 13. Tommy Skalstad
  29. juli 2014 at 11:24

  Tar opp igjen tråden – 2 år etter!
  Jeg har campingvogn og er like interessert i å komme nærmere sentrum som bobileiere. Høres ut som det er den største synd i verden å komme med en campingvogn på bobilparkering. Skjønner at følgende betingelser må oppfylles :
  1. Det må være riktig avstand mellom boenhetene
  2. Spillvannstanken på bakken må følges opp og tømmes på godkjent sted.
  3. Det må også være plass til trekkbil – et eller annet sted. Hvis bilen/vogn er små tar dette ikke mer plass en en stor bobil.

  Hvis dette ikke kan oppfylles så må man bare reise derfra og finne seg en campingplass. At man per definisjon bare forholder seg til om det er en campingvogn eller bobil som skal kunne stå på plassen høres merkelig ut.
  Det må være praktiske årsaker til differensieringen. Spørsmålet mitt er da : Hva er årsaken til at campingvogner ikke kan stå på en bobilplass hvis de tre pkt. over er oppfylt?

 14. Jorunn M. Larsen
  25. juni 2016 at 15:35

  Krig krig krig. Tror det er en liten ?i mange av oss. Akkurat denne saken kan sees på minst 2 måter. Synd om Mor og Far i bobilen og sønn/datter med hele sine fam i campingvogna ikke får være sammen ei helg eller på en ferietur.
  Idé : Dra vogna på plass med trekkvogn, kopple av og kjør bilen ut av selve bobil plassen. Tror ikke bobilparkeringa blir serlig benyttet som camping for barnefamilier. Ingen ting og foreta seg for barn der.Ingen lekeplasser,ballspill og. lign,men for ei natt sammen, ja.?????DET ER LOV OG VÆRE BLID.????☮.

  • Rolf
   27. juni 2019 at 13:52

   Det er så gøy med folk med bobil.
   Di eier alt å har alleretigheter.
   Skal ha plass til alt.
   Kommer du med bil å vogn blir man jaget.
   Er ikke trafikken å naturen for alle.
   Bruk heller hodet!
   Noen av oss ønsker sikkerhet derfor har vi heller en vong.
   Å noen ganger må man stoppe for å sove også med vogn.
   Hvorfor kan ikke like godt bobiler ligge på camping.
   Jo for di er di gjerrigste folka på denne jord.
   En tysk bobilturist legger nesten igjen 3 ganger så mye som norske.
   Vil alle vil det samme slappe av.
   Så gi dere gi plass til alle.

 15. 8. august 2019 at 20:46

  Når det skal sies så er min bil+vogn mindre enn 10m. En bobil kan være mye lenger. Så hvorfor tar jeg mer plass enn en bobil? Jeg trenger ikke hekte av vogna for å sove. Jeg trenger heller ikke kjøre land og strand rundt uten å ta med vogna. Ser ikke at det er forskjell på behovet her.
  Mitt behov for å bytte bobilplass er å få hvile, spise og sove for å være mer trefikksikker. Trenger ikke camping plass for det.

 16. 25. juni 2020 at 18:37

  Skulle ønske at ALLE Norske “bobilparkeringsplsser” ble enten malt eller merket med en firkantet rute.
  Det hadde betydd at får du parkert innenfor ruten, så kan du stå der med god samvittighet natta over. Får du ut markisa innenfor ruta så sveiv den ut. Bil med vogn må kanskje koble av vogna og rygge inn mot vogna 1 meter på siden av kroken men får allikevel plass innenfor ruta og tar mindre plass en en concorde bobil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *