Welcome/Wilkommen, hilsen camping- og bobilbransjen

Syv bransjeaktører kjører nå i gang en kampanje for ansvarlig fricamping og bruk av campingvettregler.

Forsiden av brosjyren som har tekst på norsk, engelsk og tysk.

– Vi har siden før jul snakket om å gjøre noe for å informere om fricamping og allemannsretten i Norge, sier Jarle Buseth, bransjesjef camping i NHO Reiseliv. Han gjør ingen hemmelighet av at artiklene der Bobilverden.no omtalte et brev til alle kommuner satte fart på arbeidet.

Foruten NHO Reiseliv, har Virke Reiseliv, Norges Caravanbransjeforbund, Norsk Bobilforening, Norsk Bobil- og Caravanclub, Nasjonal klynge for campingnæringen og Norsk Turistutvikling AS deltatt i arbeidet. Det var de to sistnevnte som sto bak brevet til kommunene. Etter artiklene i Bobilverden.no ble også disse tatt med i arbeidet med kampanjen.

25 000 brosjyrer
Resultatet av samarbeidet mellom de syv har foreløpig resultert i en brosjyre trykket i et opplag på 25 000 eksemplarer. Disse skal distribueres til turistinformasjoner, utleiere av bobiler, bobilforhandlere og ferger til Norge. Noen campingplasser vil også få den, men Buseth regner ikke med at målgruppa er så ofte der.

Slik lyder bransjens campingvettregler
1. Bruk campingplasser og tilrettelagte bobilplasser der du kan.
Det er trygt. Å bruke campingplasser og å handle hos lokale aktører bidrar til en mer bærekraftig reising og til opprettholdelse av lokalsamfunn.

2. Ta hensyn ved fricamping.
Du kan parkere og overnatte på rasteplasser langs vei og i utmark. Husk på at det må være minst 150 meter fra bebyggelse. Unngå privat eiendom og dyrket mark, og ikke kjør i terreng. På grunn av trafikksikkerheten bør det ikke parkeres på møteplasser langs smale veier. Vis hensyn til omgivelsene. Plikten til å ferdes sporløst og ikke gjøre skade på terrenget eller forstyrre dyrelivet gjelder alltid.

3. Unngå forsøpling.
Ikke legg igjen noe avfall i naturen eller på bakken. Kast avfall i søppelkasser. Bruk tømmestasjoner for tømming av toaletter og spillvann.

4. Respekter skilting.
Dersom det er satt opp skilt med parkering eller overnatting forbudt for camping, bobil eller campingvogn, så må dette respekteres.

5. Hold 4 meter avstand mellom enheter ved overnatting.
Parker med 4 meter avstand til neste kjøretøy eller enhet når du overnatter pga. brannsikkerhet.
Dersom alle viser en hensynsfull adferd, kan vi alle nyte, oppleve og bruke naturen

Du kan laste ned brosjyren her.

Trinn 2
– Dette er et stort og kostbart prosjekt og vi tar det steg for steg, sier Buseth, og legger til at de håper på en viss digital spredning. I trinn 2 av dette prosjektet vil bransjen blant annet følge opp behovet for tømmestasjoner i kommunene.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  4 comments for “Welcome/Wilkommen, hilsen camping- og bobilbransjen

  1. Ikke noe som heter fricamping. Vi har allemannsretten. Men dette i beregner Ikke at campere og bobiler skal bruke hvert et steinbrudd, busstopp, side avkjørsel te å camp. Eller parkeringsplass med maks 4t, men de bruker det som camping ulovlig. Det viktigste er å få turister til å skjønne at i 2024 så booker man seg inn på en camping plass og ikke langs veiene. Allerede ser vi plast søppel etter campere i Lofoten

  2. Er nok ikke bobiler som er problemt, de har med både toalett og spillvanns tank som tømmes der de skal. De som ikke er så heldige å ha bobil er nok utfordringen, ikke toalett i ett telt eller i en personbil, om de da heller ikke har spade og tar ansvar så blir det mye griseri . At enkelte bobiler lager kø og da ikke slipper andre forbi er også ett mindre og mindre problem, men også ett lite ansvar for bil nr 2 i køen om man ikke tydelig sier i fra at man ønsker å komme forbi.
    Er i det hele tatt veldig mange som har sterke meninger om bobiler uten å vite stort om dette.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *