Vuddu Valley med en smak av Amerika

En smak av Amerika. Slik er det i Vuddu Valley tett ved E6 i Åsen i Trøndelag. Der har de en amerikansk kafe som er så spesiell, at den kunne vært i Amerika.

Turistene Frank Kolbjørn og Grethe Gamst nyter hamburgere og Coca Cola i dineren i Vuddu Valley, ved siden av frihetsgudinnen og en gammel bensinpumpe.

Kafegjestene sitter ved bordene og nyter amerikanske hamburgere og drikker Coca-Cola, mens de hører på god, gammeldags amerikansk country musikk over høyttalerne.

«Et fantastisk sted», sier Frank Kolbjørn og Grethe Gamst som nyter atmosfæren i den svært spesielle «Dineren» i Vuddu Valley – eller Vuddudalen som den heter på norsk. En kjempestor figur, Frihetsgudinnen står på kafeens terrasse og ser ut over dalen. Musikerne i The Blues Brothers har fått sin plass på scenen i et hjørne inne kafeen. Og Willie Nelson synger over høyttalerne.

Her er noen av dekorasjonene ved inngangen til kafeen i Vuddu Valley.

«Vi var på farten på E6 og ble sultne. Vi ble anbefalt å reise innom Vuddu Valley av bekjente», sier de to. Som sagt, så gjort. «Jeg er Amerika-fan. Koret jeg synger i har nettopp holdt konsert med amerikanske sanger. Og når jeg kommer til et slikt sted som dette, er det bare artig. Med den amerikanske musikken. Med den spesielle utforminga av hele stedet», sier Frank Kolbjørn Gamst.

Amerika i Norge
Mer amerikansk går det nesten ikke an å få det i Norge. Inventaret er så spesielt, at det er nesten ikke til å tro. Møblene er kjøpt i Amerika fra en fabrikk som har laget slike typiske amerikanske møbler i flere generasjoner.

Her er museums bensinstasjonen til Vuddu Valley. Legg merke til bilen som har gitt navn og logo til stedet.

Dette er sittegrupper i knall rødt og i turkis. Det er ikke bare kafeen som er svært spesiell i Vuddu Valley. Det er mye mer, med en gammel bensinstasjon, veteranbiler, museum med norske ting og ikke minst en fabrikk hvor de lager levende lys.

Det mest iøynefallende for folk på farten langs E6 i Vuddudalen, det er en fire meter høy stol som står tett ved veien. Denne stolen er laget etter inspirasjon fra en mindre lignende stol som stod i Texas i USA. Ved siden av stolen står en hamburger som er så stor at den må fraktes med tilhenger på en bil. Men den er ikke til salgs. Ute på p-plassen står en amerikansk politibil oppstilt, «sheriffen», klar til utrykning om det skulle bli behov for det.

Her er disken hvor folk går for å bestille mat og drikke i dineren i Vuddu Valley.

Frelst
Mange tilfeldigheter førte til at Vuddu Valley ble en turistattraksjon. Ekteparet Svend Otto og Reidun Søyseth som eier Vuddu Valley begynte å reise til Amerika i 1994, og oppdaget noe de aldri hadde sett før.

«Vi ble «frelst» på Amerika, et land med mange hyggelig folk, store fine biler og utrolig mye annet fint», sier Svend Otto Søyseth. Den første turen over til USA tok de for å finne hennes slekt. De lyktes. De møtte mange, til og med en amerikansk slektning av henne som snakket norsk. Siden den gang er det blitt mange turer til USA.

Stolen og hamburgeren er blikkfanget ved E6 i Åsen sør for Levanger nord i Trøndelag.

«Da vi reiste over til Amerika, fikk vi se mye som vi bare hadde sett på film. Vi oppdaget dinere med de fine originale møblene, og tenkte at vi kanskje en gang kunne spare nok penger til å starte en slik diner selv i Norge», sier han. Det greide de.

Fra liten til stor
De begynte med en liten diner. Så ble det en stor diner, slik den er nå. I North Carolina kjøpte de en lys blå Ford Pickup Stepside 1959-modell. Denne bilen står nå ved bensinpumpene i deres bensinstasjon som er et museum i seg selv. Med en så fin bil, kom navnet på dineren av seg selv. Det ble «Pick-up Cafe» med bilde av den blå bilen i logoen.

Her kan du sitte og nyte mat og drikke utenfor inngangen til dineren i Vuddu Valley.

– Vi har prøvd å gjenskape litt av den amerikanske stilen og kulturen i Vuddu Valley, slik at de som aldri kommer over til Amerika kan få oppleve litt av det amerikanske her, sier han.

Mange forskjellige store dyr ønsker besøkende velkommen i Vuddu Valley.

Norsk Landhandel
I Vuddu Valley er det norsk og amerikansk i skjønn forening. Vuddu Valley har et norsk museum med en fullt utstyrt landhandel. Et kjøkken fra 1930-tallet. Flere stuer som er møblert som om det var på 1960-tallet. Og mye mer norsk.

«Jeg og min kone har alltid likt å samle på ting», sier Svend Otto Søyseth. Han har samlet i over 40 år, og de har reist rundt omkring på auksjoner og handlet i bruktbutikker. Han har til og med funnet mange forskjellige ting som folk har kastet i kontainere.

En stue møblert som på 1960-tallet i Norge, her i museet til Vuddu Valley.

Levende lys
I en annen del av Vuddu Valley er det lys, levende lys. Det er lysene som førte ekteparet til Vuddudalen for mange år siden. «Jeg vokste opp i Trondheim. Der begynte vi å lage lys på Nedre Møllenberg på 1990-tallet», sier han. Ekteparet kjøpte Kortmans Lysutsalg i Trondheim i 1994. Men det ble for lite plass til produksjon av lys i byen. Derfor kjøpte de småbruket i Vuddudalen, hvor de har skapt stedet Vuddu Valley.

Her i butikken i Vuddu Valley selger de lys som er laget i fabrikken vegg i vegg.

«Lysfabrikk»
I Vuddu Valley har de fabrikk hvor de lager lys vegg i vegg med butikken hvor de selger disse lysene. Dette er svært mange forskjellige håndlagde lys, også lys med dekorasjoner. Som om det ikke er nok. Ute på Vuddu Valley er det utstilling av kjempestore dyr og mange gamle veteranbiler, blant dem norske brannbiler og postbiler. Den som ønsker en spesiell opplevelse langs E6 nord i Trøndelag, kan med andre ord ta en tur innom Vuddu Valley for å se på gamle biler, store dyr, det gamle norske landhandleriet og ikke minst få en smak av Amerika i kafeen.

Tekst og foto: Harald Vingelsgaard, BoCM

Artikkelen er tidligere publisert i Bobil- og Caravanmagasinet
Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *