Slik vinterlagrer du batterier til bobil og sparer penger

Sørg for at batteripolene er rene. Foto: Exide Technologies AS.

Her får du noen enkle råd om hvordan du klargjør og vedlikeholder blybatterier før og under vinteropplag. Følger du rådene, unngår du kjedelige overraskelser når den nye sesongen står for døren, og du sparer både penger og energi. 

Et fritidsbatteri som ikke brukes og ikke vedlikeholdes, kan gå i stykker før tiden. Dette skriver Exide Technologies i en pressemelding hvor de gir gode råd for hva du skal gjøre om du lagrer bobilen over vinteren.

– Det finnes ingen nøyaktige tall over hvor mange fritidsbatterier som ødelegges uten grunn hver vinter, men når våren nærmer seg, hører vi alltid fra kunder som forteller at batteriet i båten eller et fritidskjøretøy har sluttet å fungere i opplagsperioden. Ved nærmere ettersyn viser det seg nesten alltid å handle om at batteriet har blitt “glemt” i løpet av vinteren, sier Viktor Ekermo, Product Manager i Exide Technologies Norden.

– Det er flere grunner til at det lønner seg å gi batteriet litt ekstra omtanke i forbindelse med sesongslutt og også med en viss regelmessighet i løpet av vinteren. Å la et batteri bli ødelagt før tiden er verken bra miljømessig eller rent privatøkonomisk.

– I tillegg til at det er sløsing med ressurser er det veldig kjedelig å bli stående bom stille når man skal ut på sesongens første tur, bare fordi batteriet ikke virker. Derfor vil vi gjerne komme med noen enkle tips om hvordan du unngår batteritrøbbel, sier Viktor Ekermo.

Exides batteriråd til eiere av fritidsfartøy og fritidskjøretøy før vinteropplag:

• Koble batteriet fra det elektriske systemet ved lengre tids lagring.

• Tørk av batteriet med en fuktig klut. Hold batteriet rent, og smør inn polene med fett for å beskytte mot oksidering.

• Lad batteriet helt opp før vinterlagring.

• Oppbevar batteriet kjølig og tørt. Batteriets selvutlading blir lavere jo lavere temperaturen er. OBS! Batteriet skal ikke lagres i minusgrader.

• Vedlikeholdslad batteriet et par ganger i lagringsperioden. Bruk en kvalitetslader. Laderen skal være av riktig type, tilpasset nettopp ditt batteri.

Batterier til båt og fritidskjøretøy har en levetid på flere år, forutsatt at de brukes og behandles riktig. Alle batterier har en viss selvutlading, og det fører til at hvilespenningen synker. Om hvilespenningen faller under 12,4 V, bør batteriet lades. Et utladet batteri kan til og med fryse i stykker ved normale vintertemperaturer. Om batteriet ikke holdes fulladet, kan det bli sulfatert, og det reduserer batterikapasiteten.

Exide Technologies er en av verdens største produsenter av batterier og tilbehør til kjøretøybransjen. I Norge selger selskapet blybatterier under varemerket Sønnak.

(Denne artikkelen ble også publisert i 2017. Innholdet har blitt noe justert.)

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  9 comments for “Slik vinterlagrer du batterier til bobil og sparer penger

  • Jeg fikk også det rådet om og la strømkabelen stå i hele vinteren,noe jeg også har anledning til,der jeg står lagret innendørs .Men er det noen som kan bekrefte att det er bra for batteriene ? Regner jo egentlig med att laderen på nye biler i dag styrer dette,så batteriene ikke blir ødlagt?

  • man blir jo litt i tvil om hvilken vedlikeholdsprosedyre en skal bruke når det oppleves ulike erfaringer med vedlikeholdet, så bruk timer kunne være en god ide og hvor kjøpes disse.

 1. Er nok et lurt tips å koble fra batteriene. Fikk selv AGM batteriene ødelagt etter et par tre år, hadde bilen på lading sgs hele året.
  Har nå sluttet med det og har hatt samme batteri i 5-6 år.

 2. Hei.Eg og Svåer har kvar sin Bobil så står parkert ved side av kvar andre. Eg sette på ledninga ca 1 gang i månen ,så står ca 2 tima lading.eg regna med at begge bateria blir ladda. Svåger har prøft og ladde heile Vinter.og stede uten ladding i fleire måna.Han har øydelagt 2 bateri. Bilan er 13 og 14 modela.Så mitt spørsmål er. er det ikkje greit og lurt og ladde bateria på dene måten?

 3. Har en Adria matrix 2015 mod.
  Er usikker på en detalj vedr vedlikeholdslading, altså tilkobling direkte i bilen.
  Når strømkabel er tilkoblet, må da displayet i bilen være «ON» for at det skal lades, eller kan
  det være avslått slik at det ikke er noe som trekker strøm i bilen?
  Hilsen fersk bobileier som nå har bilen vinterlagret innendørs.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *