Vindusstolpene er trafikkfarlige mener forskere

Vindusstolpen på moderne biler har blitt bredere. Det kan være trafikkfarlig mener to forskere ved Trafikkøkonomisk institutt. Bobiler er blant bilene som ofte har en bred A-stolpe.

A-stolpen kan skjule mye og forårsake ulykker, men er to TØI-forskere. Foto: Knut Randem.

Forskerne Fridulv Sagberg og Aslak Fyhri ved Transportøkonomisk institutt (TØI) advarer om at de brede A-stolpene på moderne biler kan være trafikkfarlige fordi de hindrer sikten for føreren. Det kan medvirke til farlige situasjoner og i verste fall ulykker, skriver de to i et innlegg i Samferdsel.

A-stolpen er stolpene mellom frontruta og siderutene.

Selv med vindusstolper som bare er rundt 10–12 cm brede, utgjør dette en synsvinkel som er så stor at trafikanter som befinner seg noen meter fra bilen, kan være helt skjult i blindsonen bak stolpene, skriver de.

Videre påpeker de at det først og fremst ved venstresving vil være slik at fotgjengere og andre trafikanter forsvinner bak A-stolpen.

Selv om høyre A-stolpe skaper en smalere blindsone vil også den kunne skjule små trafikanter og biler fra sideveier.

Blindsonen vil flytte seg når du kjører/svinger og det kan føre til at en fotgjenger ved uheldige situasjoner forblir i blindsonen.

Dersom føreren ser etter annen trafikk akkurat mens eventuelle kryssende trafikanter er skjult i blindsonen, er det lett å anta at det er klar bane, og dermed unngå å sjekke flere ganger. Uten at en tenker bevisst på å dobbeltsjekke, er det fort gjort å tro at det en ikke har sett, ikke er der, skriver de to forskerne.

Les hele deres innlegg og se bildeeksemplene hos Samferdsel.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:
Anbefalt innhold:
Opptatt av andre ting enn bilkjøring i en fjerdedel av kjøretida

Uoppmerksomhet er medvirkende til nesten en tredjedel av dødsulykkene. Passasjerer kan både være til hjelp og distraksjon, mens mobiltelefonen alltid Read more

Alle trafikkofre skal obduseres

Fra 1. mai blir det innført krav om rettsmedisinsk obduksjon av alle trafikkdrepte. Det vil styrke både trafikksikkerheten og rettssikkerheten, Read more

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *