Vin og sjokolade i verdensklasse

En vakkert plassert campingplass og muligheter for fine båt- og sykkelturer – av og til er det flere gode grunner til å bli en dag eller to ekstra på et stopp langs veien.

Camping le Luc i Tain l’Hermitage ligger vakkert ved bredden av Rhône.

En av de franske campingplassene vi stadig vender tilbake til, er Camping le Luc i Tain l’Hermitage. Det er mange grunner til det: Den ligger vakkert ved bredden av Rhône, prisen er svært rimelig, og servicebygningen er velholdt. Men fremfor alt ligger campingplassen så nær sjokoladefabrikken Valrhona at du ved gunstig vindretning kan våkne til duften av kokende sjokolade.

Si “Valrhona” til en ekte sjokoladeentusiast, og du får et “åhh” som svar. Her snakker vi om en toppsjokolade som behandles på samme måte som de berømte prestisjevinene fra området vi er i; ulike typer kakaobønner og deres vekststeder holdes adskilt og bearbeides forsiktig på forskjellige måter, slik at hver sjokoladesort beholder sin klare karakter. Her finnes alt fra mørk sjokolade med hundre prosent kakao til kremet lys melkesjokolade. Og håndlagde sjokoladepraliner.

Sjokoladetempelet Valrhona har mye å by på.

Guidene på Valrhonas museum snakker perfekt engelsk og lærer bort mye om hvordan sjokolade lages og hvordan pralinene lages for hånd. At alle besøkende også får en pose med smaksprøver og en rabattkupong på 15 prosent med seg til butikken, gjør ikke totalopplevelsen dårligere.

Vi velger ofte å følge Rhône på vei gjennom Frankrike. Det er en variert opplevelse. Noen ganger viser elven seg majestetisk, og vi finner et hyggelig sted å overnatte med utsikt over transportprammer og glitrende passasjerbåter som er ute på middagscruise.

Du kan gå en tur på promenaden i Tain eller kanskje ta et middagscruise på elva.

Andre ganger legger vi merke til at elven betjener en god del av Frankrikes over seksti atomkraftverk. Ikke like sjarmerende å se på. Elven er også en blå korridor, med utløp der vi har bosatt oss.

Men fremfor alt er Rhônedalen kjent for sine viner. Det er fra Côte du Rhône at kjente prestisjeviner som Chateauneuf-du-Pape, Gigondas og Vacqueyras kommer. Den største regionen med kvalitetsbetegnelsen AOC er imidlertid Croze Hermitage, som har sitt senter i Tain l’Hermitage.

Vin og tapas blir sjelden feil.

Det betyr ikke at all vin herfra er superdyr og av merkevarekvalitet, tvert imot kan man på stedets velrenommerte vinkooperativ Cave de Tain få virkelig gode hverdagsviner i stilige bokser – for 16 euro, men også en eske med appellasjonsvin for 36 euro. Og selvfølgelig et mangfold av flasker fra ulike gårder og med forskjellig karakter.

I tillegg til den godt plasserte campingplassen, sjokoladefabrikken og de deilige vinene, tilbyr Tain også hyggelige båtturer på Rhône, inkludert en solnedgangstur på et par timer med litt vin og snacks, noe vi synes er akkurat passe avslappende under et stopp på en lengre bobilreise.

Elva er sentral for opplevelsene i Tain.

Båtturene starter fra Tains tvillingby, det litt mer kaotiske Tournon på den andre siden av broen, som også er vel verdt et besøk. Husene og barene er litt mer slitne, og det er ofte et tivoli på gang på den skyggefulle torget.

Rhône, med sine 812 kilometer, er en av de lengste elvene i Vest-Europa.

I det siste har Tain og Tournon begynt å markedsføre seg sammen for å tilby sykkelstier gjennom vinmarkene. Blant annet kan man ta båt en bit og sykle noen mil før man går om bord igjen. Men der går min grense.

Det er nok å sitte under kapellet og se på de vakre og skremmende bratte skråningene med frodige vinranker for at jeg skal være fornøyd. Ja, gjerne med et kjølig glass rosévin i hånden.

Tekst og foto: Margareta Jonilson og Bobo Jonilson (foto)

Fakta og forklaringer:

VIN
Forkortelsen AOC står for “Appellation d’Origine Contrôlée” og er en kvalitetsgaranti for franske viner som sikrer voksested, druetype, dyrkningsmetoder, produksjonsmetoder og alkoholinnhold. Noen ganger kan det også forkortes bare som AC. Den dominerende druetypen i røde viner fra Tain er syrah, og de fleste hvite vinene fra regionen lages av marsanne.

RHÔNE
Rhône, med sine 812 kilometer, er en av de lengste elvene i Vest-Europa. Den har sitt utspring i Sveits og renner blant annet gjennom Genève før den kommer inn i sørøstlige Frankrike og til slutt forgrener seg i flere mindre bukter som har sine utløp i Middelhavet. Rhône har historisk sett vært en viktig transportrute og brukes fortsatt for pramtrafikk, ikke minst for transport av vin.

Camping le Luc
56 avenue du Président Roosevelt
26600 Tain-l’Hermitage
Prisnivå: 150 – 190 kronor per natt, avhengig av sesong, pluss el.

Cave de Tain
22 route de Larnage
26600 Tain l’Hermitage
Vinprøving alle dager hele året utenom tre dager.

Valrhona
12 avenue du President Roosevelt
26600 Tain l’Hermitage
Sjokoladetempelet som får deg til å stanse også på veien tilbake.

Del dette med andre:

  1 comment for “Vin og sjokolade i verdensklasse

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *