Med bobil på vin- og bondegårdsferie i Spania, Italia og Frankrike

Vil du overnatte med bobilen på franske, spanske eller italienske vingårder eller bondegårder? Det er helt gratis, men du får i utgangspunktet ingen service. Du kan prøvesmake produkter og kjøpe det du har lyst til å kjøpe.

Vingådene ligger ofte i landlige omgivelser, men mange ligger inne i små, trivelige landsbyer. Foto: Knut Randem.

Vingådene ligger ofte i landlige omgivelser, men mange ligger inne i små, trivelige landsbyer. Foto: Knut Randem.

France Passion er et organisert opplegg for problemfri overnatting på franske vingårder og en del bondegårder. I år deltar nesten 1700 franske gårder i dette samarbeidet som er skreddersydd for deg med bobil.

Når du har kjøpt katalogen med oversikten over alle gårdene, koster det deg ikke et øre å overnatte på gårdene. FrancePassionKatalogen koster i år (2013) 29 euro, men du kan spare et par euro om du er rask med bestillingen.
Sammen med katalogen får du et kort og et klistremerke til å feste på frontruta. Det har et årstall og viser bonden at du har en gyldig invitasjon til å overnatte på gården. Gårdene er også merket med det samme merket slik at du kan se at du har kommet til riktig sted.

Noen regler
Invitasjonen du får sammen med katalogen, som beskriver gårdene og deres fasiliteter, kan kun benyttes av bobilister som klarer seg 100 prosent selv. At du har vann med deg, at du tar med deg spillvannet og søppel og at du har toalett i bobilen. Likevel vil du oppdage at de fleste har en søplekasse du kan bruke. Noen har en vannslange og ytterst få har et gjestetoalett. Ingen tilbyr strøm – så vidt vi kjenner til. Men ikke benytt fasiliteter du ser uten at du har fått lov til det.

Det presiseres veldig sterkt at bonden ikke må forveksles med en campingvert. Å bestille plass på forhånd er ikke mulig. Du må møte fram for å se om det er plass. Det er det som regel. Selv har vi aldri opplevd å komme til en gård uten plass.

Du kan stå på plassen du får tildelt i inntil 24 timer. Så må du reise videre, men du kan gjerne komme igjen ved en senere anledning.

Ofte står du som eneste bobilist på vingården. Foto: Knut Randem.

Ofte står du som eneste bobilist på vingården. Foto: Knut Randem.

Høflighet
I konseptet forutsettes det at du viser vanlig høflighet og hilser på vertskapet når du kommer og tar farvel når du reiser. Mange av dem setter også pris på en hyggelig samtale.
I katalogen kan det noen ganger stå oppført hvor lenge utover kvelden du kan ankomme, men som generell regel bør du ikke ankomme seinere enn kl 19 – eller før mørket faller på. Der står det også (ofte) angitt hvor lang bil som kan besøke gården, om veien fram er krevende og annet.
Husk at du er på privat grunn. Vær derfor ikke støyende, og å bruke strømaggregat er helt utelukket. Dersom du har husdyr må du forhøre deg med vertskapet før du setter dem ut i et bånd.

Smak og kjøp
Felles for alle bøndene er at de har noe å selge deg. Det er intet kjøpepress, men har du fått en vinsmaking, så kjøp i hvert fall med deg en flaske vin til middag. Det synes vi er høflig selv om det presiseres av France Passion at du ikke må.

Konseptet er enkelt og greit. Du får en plass, klarer deg selv og kan få en hyggelig opplevelse. Men du klarer deg ikke uten en sporty innstilling til språk. Snakker du ikke fransk, bør du i det minste snakke engelsk og være nysgjerrig på å plukke opp franske ord. I katalogen står det oppført dersom de snakker andre språk. Det er ikke alltid det stemmer, men du kan altså velge å kjøre sikk-sakk mellom gårder som behersker det språket du kan snakke.

Du bestiller katalog, medlemskortet og klistremerke på www.france-passion.com. Medlemskortet gjelder fra mars til påske neste år. Noen gårder har sesong eller perioder du ikke kan komme, men da står det oppført i katalogen. Andre begrensninger om lengde og antall bobiler står også der.

Spania og Italia
espana_dicoveryDet veletablerte franske systemet har fått sine ”avleggere” i Spania og Italia. Både Espana Discovery og italienske Fattore Amico viser til France Passion som et forbilde. (Se oppdatert lenke nederst, des 2017) Den italienske katalogen/medlemskapet koster 30 eller 35 euro avhengig av om du er med i France Passion. Spanias katalog/medlemskap koster 27 euro.

fattore_amicoRedaksjonen har ingen erfaringer med de spanske og italienske variantene av France Passion, men de skal bygge på de samme prinsippene.

Det spanske samarbeidet er forholdsvis nytt og omfatter regioner fra Alicante og nordover forbi Barcelona og nordover mot Rioja og Atlanterhavskysten. På hjemmesiden har de et kart hvor alle gårdene er plottet inn.
I Italia omfatter tilbudet om lag 430 gårder i 90 regioner over hele landet.
Ta en titt på hjemmesidene deres før du bestiller katalog og medlemskap.

Les om en førstegangsopplevelse med vingårdferie her.

Les også: Stenger samarbeid om vingårdsovernattinger

Del dette med andre:

  5 comments for “Med bobil på vin- og bondegårdsferie i Spania, Italia og Frankrike

    • Takk skal du ha! Jeg hadde bokmerket liggende, men tenkte ikke på det da saken ble skrevet. Det finnes også noe i Nederland, men jeg har foreløpig ikke funnet informasjon på annet enn nederlandsk. Det er et språk jeg behersker særs dårlig…
      Det kommer en oppfølging.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *