Vi griller mer – og mer spennende mat

– Med krydder og urter kan du variere grillmaten, sier matrådgiver Anette Fjelleng Hansen i MatPrat. Foto: Kaia Means.

– Med krydder og urter kan du variere grillmaten, sier matrådgiver Anette Fjelleng Hansen i MatPrat. Foto: Kaia Means.

(NW): Jo høyere inntekt du har, desto mer griller du. Og unge er mer glade i grilling enn eldre, viser ny undersøkelse.
Husstander med inntekt over 800 000 kroner griller mye oftere enn husstander med lavere inntekt. Blant de med lavere inntekt er det også mange flere som sier at de aldri griller, viser en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for MatPrat.

– Folk som har hus eller hytte med terrasse og hage investerer gjerne i en større grill. Det gir mulighet til å tilberede hele måltidet utendørs. På den måten blir det enklere og hyggeligere å lage mat og spise ute når været tillater det, sier matrådgiver Anette Fjelleng Hansen i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

I den høyeste inntektsgruppen griller 33 prosent én til to ganger i uka, mens bare 7 prosent sier at de aldri griller.

Blant de med lavest husstandsinntekt griller 14 prosent én til to ganger i uka, og hele 32 prosent griller aldri.

Skal være sunn
Sunn mat er blitt stadig viktigere når vi velger hva som skal legges på grillen. Renskåret kjøtt, fisk og grønnsaker er oftere å se på grillen. Det gjelder spesielt for familier med høyere husstandsinntekt.
– Det er også mye større bredde i hva vi griller nå enn før. Bare se på utvalget av fileter, biffer og ferske grillspyd i butikkene, det er noe helt annet enn hva man kunne finne for få år siden, sier matrådgiveren i MatPrat.
Hun tror folk flest tar seg lengre tid med grillingen enn før og at hamburgere og grillpølser er blitt mer vanlig på turgrillen enn hjemme.
– Jo oftere man griller, desto mer selvtillit får man. Da legger man også mer i selve matlagingen og er ikke redd for å grille større kjøttstykker.

En kombinasjon av økt fokus på sunnhet og økt grillfrekvens, gjør at grillmaten blir mindre fet og mer variert.
– En deilig frisk salat eller grillede grønnsaker som tilbehør til renskåret kjøtt eller fisk, gjør faktisk grillmaten ganske sunn. Ferdiglaget potetsalat er derimot en unødvendig kaloribombe, mener hun.

– Man ønsker jo også å servere familie og venner som kommer på grillbesøk et sunt og velsmakende måltid. Det er en viktig årsak til at magert kjøtt og grønnsaker scorer så høyt hos alle, og ekstra mye hos de som griller mest og har best råd, mener Anette Fjelleng Hansen.

Mer krydder
Når det kommer til alder, er det aldersgruppen 15-24 år som griller mest, tett fulgt av voksne i 30- og 40-årene. De over 60 griller bare halvparten så ofte som de yngste.

– Unge mennesker er vokst opp med grilling, både hjemme og på reiser. Mange har smakt på spennende grillretter i utlandet, og er heller ikke redd for å prøve noe nytt hjemme, sier Anette Fjelleng Hansen.

Mye av den nye grillmaten er inspirert av mat man kan kjøpe på gaten i verdens storbyer, såkalt Street Food.

– Dette er enkle småretter, som gjerne har mye smak med krydder og urter. Vi har i år laget 25 nye grilloppskrifter inspirert av slik gatemat.
Matrådgiveren oppfordrer alle til å eksperimentere med grillmaten i sommer og gjerne la seg inspirere av de nye grilloppskriftene.
Oppskrifter, grilltips og triks for å gjøre sommermaten enklere, er nå lagt ut på Matprat.no.

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *