Vestkusten er mer enn Strømstad

Vi våger å påstå at Strømstad og Grebbestad er de to mest populære destinasjonene for nordmenn på den svenske vestkysten. Men det finnes mye mer å velge blant.

Både Grebbestad (bildet) og Strømstad er hyggelige byer, men turen kan vel gå litt lenger? Foto: Knut Randem.

Ikke et vondt ord om Strømstad og Grebbestad, men hvorfor kjøre i det samme sporet hver gang? Når våren er i anmarsj og sola varmer litt mer til lenger sør du kommer, skal du ikke nødvendigvis stanse allerede i disse to byene, selv om de er aldri så trivelige.

Det er mange småsteder og småbyer vi ikke kommer til å nevne her, men her er i hvert fall noen ideer som du kanskje kan bruke:

Smögen er en perle i påsken. Her sett fra Kungshamn. Foto: Yngvar Halvorsen.

Kungshamn og Smögen er bare adskilt av brua fra fastlandet og ut til Smögen. På fastlandet kan Wiggersvik camping eller Sotenäs camping være aktuelle alternativer, men det finnes flere campingplasser her med ulike sesonger.

På Smögen er fricamping i prinsippet forbudt, men mange finner likevel en løsning, som visstnok aksepteres – vel og merke før sommertrafikken slår inn. Her er det også en bobilplass like over brua.

På begge sider av sundet finnes et utvalg av butikker og restauranter hele året, men mer og mer utover våren.

Den helårsåpne bobilplassen i Lysekil. Foto: Knut Randem.

Lysekil er neste stopp på vår tipsliste. I vinterhalvåret har de en langstrakt bobilplass mellom togskinnene (som ikke er i bruk) og fiskemottaket der du kan kjøpe fersk sjømat. Når trafikken blir større åpnes også den noe større bobilplassen et par hundre meter unna.
Når båtene har kommet på vannet finnes ytterligere en bobilplass i båthavna enda lenger fra byen. Derfra anbefales sykkel om du skal inn til sentrum.

Lysekil er en trivelig by med restauranter, små butikker og ikke minst Havets hus, et akvarium med servering i andre etasje. I norra havnen finnes flere restauranter med super utsikt. Og kanskje du vil ta et dopp i havet i kaldbadet i sentrum?

Byparken i Lysekil. Foto: Knut Randem.

Like nord for Uddevalla finner du Hafsten resort som er en etablert campingplass med tilbud for hele familien. I dette området har du også muligheter på øya Orust der Henån har en bobilplass i havna.

Gøteborg og øyene

På Öckerö og de andre øyene utenfor Gøteborg er det flere bobilplasser. Foto: Knut Randem.

Finner du veien til Gøteborg så har jo byen sitt å by på, men ta gjerne ferga ut til øyene utenfor. Ferga er gratis og bringer deg ut til øyene Fotö, Hönö, Öckerö, Källö, som alle har bobilplasser i sine havner. Dette er plasser som er tilgjengelige hele året.

Har du mere diesel på tanken? Da kan du jo fortsette til Bua hamn. Dette er en liten fiskelandsby der en fin bobilplass ligger innenfor lystbåthavna.

Nå er vi snart i Varberg. Om du kommer dit i påsken så kan du være med på påskdoppet skjærtorsdag. Da bader «halve» Varberg i sjøen ved Kaldbadet.

Her kan du ta påskedoppet skjærtorsdag. Eller du kan varme deg opp i badstua i kaldbadet før du stuper uti. Foto: Knut Randem.

Varberg har en populær bobilplass midt i havna. I fjor ble det også ferdigstilt en ny bobilplass litt lenger nord der veien går ut til Getterön. Her er du i gangavstand til sentrum, festningen og annet.

På Getterön har du flere alternativer for overnatting. Både flyklubben og båtklubben har bobilplasser. Sistnevne har få plasser tidlig på sesongen, men får flere og flere ettersom båtene settes ut. Ellers er Getteröns camping et alternativ.

Varberg flyklubb byr på bobilplass på Getterön. Foto: Knut Randem.

En rundtur?
Som nevnt over så er det mange muligheter i havnene nedover denne kysten. Flere av bobilplassene ligger på opplagsplasser for båt og kan åpne først en stund etter påske.

Om du tar deg så langt sør som til Uddevall, så er jo ikke veien lang inn i landet til Trollhättan der det finnes en bobilplass ved slusene.

Nå er du i sørenden av Vänern, og det åpner seg mange muligheter rundt dette «havet». Du kan for eksempel kjøre til Åmål og videre til Karlstad og vipps så har det blitt en rundtur før du vet ordet av det.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Skjærgårdsperlen få vet om (2016)
Les også: Fra Ö til Ö med bobil og sykkel (2022)
Les også: Bohuslän med bobil i vårsol (2013)
Les også: I bobil rundt det store havet (2014)

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *