Verdens vakreste sykkelløp?

Dette er de fire etappene i årets Arctic Race of Norway. Her er det mange muligheter for fricamping. Klikk for større kart.

Er du i Troms i midten av august skal du sørge for å få med deg det nordnorske svaret på de store sykkelløpene. Arctic Race of Norway arrangeres i år for femte gang. Med et unntak arrangeres det der verdens nordligste profesjonelle sykkelritt startet for fem år siden.

Både Andørja, Narvik, Bardufoss, Tromsø, Kvaløya og Lyngen blir sentrale når de fire etappene av Norges største sykkelritt arrangeres 10. til 13. august i år. Starten for årets ritt går på Engenes på Andørja, øya som var utgangspunktet for det som med tiden skulle bli Arctic Race of Norway.
Det er ingen hemmelighet at det var Tour de France som var inspirasjonskilden til å etablere dette sykkelløpet.

Et slikt sykkelløp gir bobilistene et godt utgangspunkt for å få med seg den fantastiske rammen rundt et slikt løp. Natur, attraksjoner og en dæsj sykkelløp.

Første etappe har start torsdag 10. august. Fra Engenes nord på Andørja går etappen langs sjøen til Sjøvegan. Deretter møter rytterne motstand både i Lavangseidet (6,2 km med 3 prosent stigning) og Gratangsfjellet (5,6 km med 3,8 prosent stigning). Så følger rittet E6 sørover. Den tøffe etappen på 156 km avsluttes blant annet med en runde oppom Skistua i Narvik. Narvik er den eneste arrangørkommunen utenfor Troms under årets ritt.

I Narvik er det målgang for første etappe. Byen ligger sentralt for mange reiseruter. Foto: Knut Randem.

Allerede dagen etter går etappe 2. Den går fra Sjøvegan til Bardufoss, men ikke strake veien. Løypa går østover mot E6, som følges sørover. Etter Kolbrannskaret med spurtetappe går løypa straks etter nordover igjen mot Sjøvegan. Denne strekningen over Lavangseidet går altså rittet både på første og andre etappe, men i motsatte retninger. Den som finner seg en god plass for fricamping her får med seg mye fra bobilen uten å flytte seg.
Etter Sjøvegan går etappen nordover til Dyrøy, Sørreisa og ned til Bardufoss hvor innspurten går på rullebanen på flyplassen. Der er det duket for et durabelig spurtoppgjør i den flate avslutningen.

Lørdag 12. august starter etappen på Lyngseidet ved foten av Lyngsalpene, før den etter 185,5 km blir avgjort i en 4 km lang stigning i Finnvikdalen på Kvaløya utenfor Tromsø.

Tromsø blir et sentralt utgangspunkt for de to siste etappene. Foto: Knut Randem.

Fra Lyngseidet går løpet rett sørover. Forbi Nordkjosbotn følger det E6 før det dreier nordover over Vassåsen og Sæterlihaugen hvor det er to spurtetapper. Løpet følger nå fylkesvei 286 til Ryatunnelen og over Kvaløya til målgang. Distansen fra tunnelen til brua over til Tromsø skal også kjøres i den fjerde og avsluttende etappen på søndag.

Avslutningen på fjerde etappe inkluderer tre runder i Tromsø.

Fjerde etappe får start og mål på samme sted i Tromsø sentrum. Denne etappen går rundt Kvaløya, først på sørsiden og så over Kattfjordeidet hvor det er lagt inn en spurt i klatreetappen. Løypa i Tromsø er 13,1 km og skal kjøres tre ganger. Her er det derfor duket for mye moro på et konsentrert område.

Enten du er veldig interessert i sykkelsport eller vil ha med deg den internasjonale stemningen rundt et profesjonelt sykkelløp får du i årets Arctic Race of Noway mange fine muligheter til å se løpet. Husk at det går fort, så det kan være lurt å plassere seg der rytterne har motbakke. Om du finner en campingplass eller fricamper må du sikkert regne med å komme dagen før for å finne de beste plassene. Campingplasser bør nok reserveres.

Dette handler ikke bare om et sykkelritt. Husk at du får med deg en fantastisk natur og mange attraksjoner på kjøpet.

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *