Venter for lenge med dekkskiftet

Folk utsetter dekkskiftet. Snart er vinteren her. Foto: Colourbox.

Folk utsetter dekkskiftet. Snart er vinteren her. Foto: Colourbox.

Varmere vær får bileiere til å utsette dekkskiftet i det lengste, melder dekkbransjen.

Bileiere som setter bort dekkskiftet og dekkoppbevaringen til dekkhotell, får innkalling når vinteren nærmer seg.
– Vi opplever stadig oftere at bileierne utsetter dekkskiftet til siste liten, noen senere enn det også. I år er det 20 prosent nedgang i kunder som bekrefter timeinnkallingen sin i forhold til i fjor, sier Ketil Lindstrand i dekkjeden Vianor.

Trenden med å utsette har vært tiltagende de siste årene i takt med mildere høst- og vintervær. Noen venter gjerne til langt ut i november med å skifte.
– Vinterværet kommer ofte plutselig. Resultatet er at det blir mye vanskeligere å få dekkskiftetime på dagen, sier Lindstrand.

Mildere
Årets september var den sjette mildeste siden 1900. Gjennomsnittstemperaturen i oktober har også ligget over normalen, ifølge Meteorologisk institutt, langs kysten to grader over.
– I lavlandet er det ingen vinter i sikte med det første, men det kommer et temperaturfall i nord fra midt i denne uken. Og over fjellovergangene har det vært snøføre flere steder allerede, sier meteorolog Vibeke Thyness i Meteorologisk institutt.

Selv har hun lagt om til vinterdekk allerede.
– Vi har hatt flere frostnetter på Østlandet. Det er på ingen måte feil å legge om nå, sier Thyness.

Fra 1. november og til og med første helg etter 2. påskedag er det tillatt å bruke piggdekk i Norge. I Nordland, Troms og Finnmark er tilsvarende periode 15. oktober til og med 31. mars.
Utrykningspolitiet presiserer imidlertid omtrent hver høst og vår at de utviser skjønn i overgangsperiodene. Det viktigste er å sko bilen etter de rådende forholdene.

Fukt som fryser
Snøløst betyr ikke nødvendigvis bar asfalt.
– Mange tror de kjører på sommerføre ennå, men det er å lure seg selv. Kombinasjonen av nattefrost og tåke lager lommer av glatt asfalt, sier Ketil Lindstrand i Vianor.

Vinterdekkene du setter på skal ha minst tre millimeter mønsterdybde (fem millimeter over 3500 kg, red. anm.), ifølge Statens vegvesen. Dekkbransjen mener den bør være dypere.
– Vi anbefaler folk å bytte dekk før. Under fem millimeter reduseres dekkets egenskaper til å drenere vekk snø og slaps, sier Lindstrand.

Skrevet av Kjell M. Kaasa/NW på oppdrag av Vianor

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *