Vellykket prøveprosjekt med bobilplass i sentrum

Radio Rjukan har fulgt forsøket med bobilplass i Rjukan sentrum. Faksimile.

I to år har kommunen og billaget i det stille gjennomført et forsøk med bobilplass. Og bobilene har kjent sin besøkelsestid. Tiltaket har blitt populært og kommunen, som ønsker økt tilstrømning av turister til byen, starter nå reguleringssak slik at plassen kan bli offisiell fra neste sesong.

Undertegnede besøkte Rjukan for tre år siden og lette etter en overnattingsplass i sentrum. Det fantes ikke og turen gikk videre etter et besøk på Vemork, men i år og i fjor har Tinn kommune i samarbeid med Tinn billag gjennomført en prøveordning med bobilplass på billagets eiendom.

I følge Radio Rjukan, som har omtalt saken et par ganger i sommer, har alle de 18 plassene vært opptatt flere ganger i sommer. De forteller at det har sydet av liv i sentrum om kvelden, men at det har roet seg raskt etter kl 22.

Radio Rjukan forteller at de besøkende i bobil handler i sentrum og siterer Roger Fjellstad hos Kiwi Rjukan: ”– Ja, det er veldig moro. Den bobilcampen er viktig. Det er med å lage liv i sentrum og det blir mye handling av det. Jeg synes det er knall at det legges til rette for bobiler nær sentrum!”

Heller ikke rådmann Rune Lødøen er i tvil om at tiltaket er en suksess.
– Egentlig er dette et slags hastetiltak og en prøveordning som kom i stand i fjor på bakgrunn av diskusjon i media, sa Rune Lødøen til Radio Rjukan.

Turisme er Tinns hovedsatsningsområde og vi må legge til rette for bobiler, som er en sterkt økende trend og en viktig gruppe for Tinn, sier rådmannen.

Rådmann Rune Lødøen er positiv til permanent drift av bobilplass i Rjukan. Foto: Tinn kommune.

Starter reguleringssak
Etter disse positive uttalelsene ringer Bobilverden.no til rådmann Rune Lødøen for å høre om hvordan den videre prosessen blir.

– Området er ikke regulert for bobilparkering, så vi må involvere planavdelingen i kommunen. De må utarbeide en reguleringendring for tomta. Den eies for øvrig av Tinn Billag. Reguleringsforslaget må ut til høring slik at relevante instanser og naboer får sagt sin mening om planen. Deretter skal den behandles i kommunale organer, sier Lødøen.

– Når vil en ny reguleringsplan kunne foreligge?
– Kommer vi i gang nå, skal saken være klar til våren neste år, svarer Lødøen. Han legger til at det er bare å komme og bruke plassen når du besøker Rjukan utover høsten.

Denne uka åpner kommunen sin første hurtigladestasjon for elbiler på området. I tillegg etableres seks strømuttak for bobiler. Lødøen sier at det sikkert er mulig å utvide videre utover de 18 bobilplassene senere dersom behovet melder seg.
Det er et fint uteområde knyttet til plassen, som ligger sentralt i sentrum av Rjukan. Det er også busstasjon på området.

– Vi har midlertidig lagt til rette for bobilene med vann og toalett. Tømmestasjon har vi på industriområdet Svadde ikke så langt unna, forteller Lødøen. Hvilke installasjoner som kommer på bobilplassen senere kan han ikke si noe om nå.
Lødøen er nøye med å presisere at dette er en bobilparkering og ikke en campingplass med de fasilitetene de har.

Turistene er viktige for Tinn og vi vil gjerne ha flere besøkende til Rjukan sentrum over flere dager. Det er bare å komme, sier Lødøen. Bobilplassen kommer til å ønske velkommen utover høsten så lenge det er behov for det.

Positiv grunneier
Det er Tinn Billag som eier tomta. Administrerende direktør Anfinn Maurud er positiv til tiltaket. Han er ikke sikker på om det er behov for særlig omregulering av tomta. Den er jo regulert til busstasjon.

Og Maurud har ikke noe i mot å videreføre bobilplassen.
– Det er trangt med parkering i sentrum og vi gjør dette for å avlaste kommunen. I et lite lokalsamfunn prøver vi å hjelpe hverandre, sier Maurud.
Etter at Rjukan (og Notodden) fikk verdensarvstatus har det vært stor økning i turismen.

I prøveperioden har det vært gratis å stå på bobilplassen. Vi har ikke hatt strøm, men når det nå er på plass må vi ta en sum for overnatting. Prisen er ikke fastsatt ennå, sier Maurud, men prisantydningen overfor Bobilverden.no er i den hyggelige enden av skalaen.

Av Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Reis til Telemark for å se verdensarv

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *