Vekket til vannkaos i og rundt bobilen

De la seg kl 23 og ante fred og ingen fare. Fire timer senere ble de vekket. Bobilen sto i vann til knes, og de var ikke de eneste. Rundt dem var det kaos.

Midt på natta kom regnværet som oversvømte campingplassen. Her har vannet trukket seg litt tilbake. Foto: Privat.

For en uke siden opplevde samboerparet Nina Strømsnes (56) og Hans Marwoll (67) fra Bømlo marerittet de ikke unner noen å oppleve. De var på tur sammen med to andre bobiler og hadde tatt inn på Sotenäs camping like nord for Smøgen på den svenske vestkysten. Fordi de var tre bobiler i følge måtte de ligge på gressletta nede og ikke oppe på fjellet der det raskt blir fullt.

Det regnet om kvelden, men de satt ut ved en av bobilene fram til omtrent klokka 23. Da begynte det å bli litt kaldt så de gikk og la seg. Da var det ingen tegn til det som skulle skje utover natta.

Sjokket
Klokka 03.15 ble de vekket av hamring på døra. Fortumlet stirrer de rett i en lommelykt, og det går opp for dem at bobilen står i vann. Og de var ikke alene. Om lag ti bobiler og flere campingvogner og personbiler sto også i vann.

Når det lysner har vannet trukket seg tilbake. Her er vennenes Pilote. Foto: Privat.

– Vi sto på en liten kul så vi unngikk å få vann inn på gulvet, men det fikk andre, forteller Hans og legger til at de ikke skjønner at dette kunne skje. De mente gressletta skrånet nedover.

– Vi fikk høre at det hadde kommet 60 mm regn på 20 minutter, legger Nina til. Sammen med tilsig fra omkringliggende områder, kanskje også iblandet kloakk, ble resultatet at campingområdet ble omgjort til et sjø.

– Alt det elektriske i vår bobil er samlet i dobbeltgulvet. Der var det fullt av vann – også over batteriene. Vi kjente det var strøm på avveie, sier Hans. Utenfor sto det to elektriske sykler med vann til langt over batteripakkene.

– Rundt oss blinket og tutet biler som hadde kortsluttet. Da vannet etter hvert sank så det ut som om vi sto på en liten øy på vår lille kul. Rundt oss så det ut som en slagmark, forteller Nina og Hans.

Nina og Hans fikk vann til oppunder gulvet. Alt i undergulvet og garasjen ble vått og ødelagt i det brune vannet. Foto: Privat.

Fikk hjelp
Kommunen åpnet en idrettshall og serverte mat. Forsikringsselskapet Gjensidige hjalp dem med overnatting. En avis skrev at flere hundre var rammet, men Nina og Hans opplevde at campingplassen var mest opptatt av at plenen ikke ble ødelagt av redningsbiler.

Forsikringsselskapet sendte en norsk redningsbil for å hente bobilen. En Hymer B-ML I 790 er ingen liten bobil. Det fikk redningsmannen erfare og det tok sin tid og anstrengelser å få den opp på lasteplanet.

Nå er spørsmålet hva som vil skje med den et år gamle bobilen. Den ble kjørt til Kroken Oslo som skal gi sin vurdering til forsikringsselskapet. Det meste som lå i garasjen og i gulvet måtte kastes, men de er mer bekymret for den langsiktige verdien på bobilen dersom den blir reparert.

Nina Strømsnes og Hans Marwoll hadde ønsket seg en bedre opplading til en tøff høst. Foto: Privat.

Nina og Hans venter i spenning på avgjørelsen. En av bobilene i følget deres er allerede kondemnert. Den var en del eldre enn deres. De håper på den samme løsningen for sin bobil.

Om den kan repareres ser de for seg mange måneder uten bobil. Man de skulle så gjerne hatt en bobil nå. Hans er kreftsyk og skal snart inn til en ny runde med cellegift. Senere på høsten skal han tilbringe flere uker på sykehus med blant annet fire uker i isolat.

– Det hadde vært så godt å få en annen opptrapping til denne høsten enn dette marerittet. Vi ville så gjerne samlet krefter og gode minner i bobilen i stedet for å få en langvarig reparasjon, sier Nina og Hans. De vet at Kroken har tre aktuelle bobiler på vei inn, så nå venter de bare spent på forsikringsselskapets avgjørelse.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no
Foto: Private bilder

Les ogsåDe havnet i uvær og våknet veldig, veldig våte. Slik gikk forsikringsoppgjøret

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *