Veien for konger, veien du ikke kan kjøre, men likevel besøke

Illustrasjon fra visitkongevegen.no viser høydeforskjellene underveis på den 100 km lange vegen. Du kan nøye deg med en kortere bit. Klikk for større bilde.

Den 100 kilometer lange strekningen er en del av den første kjørevegen mellom Øst- og Vestlandet, og ble laget for hest og kjerre på slutten av 1700-talet. Nå er den rehabilitert og hedret med flere priser for arbeidet som er gjort. Denne uka fikk prosjektet EU-kommisjonen og Europa Nostras kulturminnepris for 2017.

At veien ikke er kjørbar betyr bare det. Til fots eller kanskje med sykkel må den være et glimrende turmål også for oss i bobil. Det er flere campingplasser langs veien og du kan gå deler av veien ut i nydelig natur. Du kan også gå et stykke og ta bussen tilbake til bobilen.

Del av Kongevegen over Filefjell ved Vindhella i Lærdal. Foto: Statens vegvesen/Ole Kristian Åset.

Det er Kongevegen over Filefjell vi snakker om. Veien går fra Lærdalsøyri i vest til Vang i Valdres på østsiden av Filefjell.

Det var kjent at den restaurerte Kongevegen over Filefjell var en av prisvinnerne av kulturminneprisen for 2017. Men overraskelsen var stor da veiprosjektet også var plukket ut til å vinne en av de prestisjetunge Grand Prix-hedersprisene. I tillegg ble Kongevegen nummer to i den stor publikumpris-avstemningen.

– Dette er en stor fjær i hatten for alle som har stått bak restaureringen av Kongevegen over Filefjell. Siden 2009 har vi samarbeidet tett med de lokale kommunene, fylkene og andre for å reetablere og revitalisere strekningen som en kulturhistorisk vandrevei. Denne prisen er det mange som fortjent eier en aksje eller to i, sier direktør Bjørne Grimsrud i Statens vegvesen.

Arbeidet med å restaurere Kongevegen startet i 2009 og ble åpnet i fordums prakt i august i fjor.

Les mer om overnatting med bobil under filmen.

Overnatting i bobil
I følge nettstedet visitkongevegen.no er det flere steder å overnatte med bobil langs Kongevegen. Borgund hyttesenter & camping nevnes spesielt. Her arrangeres også guida turer, men også andre campingplasser ligger nær: Lærdal Ferie- og Fritidspark i Lærdalsøyri ligger i den vestlige enden. Bøflaten camping regnes som et sentralt overnattingspunkt langs Kongsvegen. Den ligger ved Vangsmjøsa i en kommune med hele tre stavkirker. Også disse to plassene har aktivitetstilbud for dem som ønsker det.

Lærdalsmarknaden i juni
Dersom du tar turen til Lærdal 16. – 18. juli 2017 kan du menge deg 15 000 andre besøkende til det største friluftsmarkedet i Lærdal. Dette er et sommermarked med underholdning og handel. Lærdalsmarknaden blir i år arrangert for 37. gang.

Les også: Til fjells med bobil

Del dette med andre:

  2 comments for “Veien for konger, veien du ikke kan kjøre, men likevel besøke

  1. Hei prøvde å stoppe med bobil i Lærdal i 2009. Var skilt overalt som det sto ikke stopp, parker , overnatt med bobil. Ikke fikk vi stå på campingplassen heller.
    Har det blitt bedre, enklere å besøke og overnatte her nå med bobiler.
    Frister ikke å besøke plasser med masse forbudskilt med eller uten bobil.

  2. Vi har nå overnattet på campingplass i Lærdalsøyri, på Lærdal sport og rekreasjon, da det ikke var lov å stå på den fine plassen ved sjøen. Fint sanitærbygg på campingplassen, noe vi ikke har behov for. Prisen er 250 om du ikke har rabatter. Syns prisen er høy nok bare for å stå å sove.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *