Vegvesenet har kåret Norges vakreste vei

Fylkesvei 98 over Ifjordfjellet får Vakre vegers pris for 2016. Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen

Vegvesenet gir Vakre vegers pris for 2016 til Finnmark. Det er andre gang på rad. Denne gangen gikk prisen til veien over Ifjordfjellet.

– Ifjordfjellvegen er et fremragende eksempel på hvordan driftshensyn kan omsettes i en nennsomt lagt ny veglinje, der overordnede hensyn til vinterdrift kombineres med en følsomhet for landskapets storlinjete bevegelser. Vegens linjeføring gir et godt avstemt møte mellom vegtekniske krav og det åpne landskapet, heter det i juryens uttalelse.

En storslagen rute også i bobil. Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen.

Høyfjellsvei
Den nye helårsvegen over Ifjordfjellet sto ferdig i 2015. Tidligere kunne vegen være stengt i opptil flere måneder hver vinter. Utfordringene med snø i det åpne landskapet er løst ved å heve veglinja, slik at vinden feier vegbanen fri for snø. En slik endring er svært krevende i et åpent og visuelt eksponert høyfjellslandskap.

Juryen mener at veganlegget gir en ekstra dimensjon til den storslagne kjøreopplevelsen med frie og lange utsyn når det er finvær. Skjæringer og fyllinger er utført med god tilpassing til det naturlige sideterrenget. På deler av strekningen ligger det samiske kulturminner som det er tatt hensyn til ved den endelige plasseringen av veganlegget.

«Vegdirektørens pris for vakre veger» – som prisen offisielt heter – er en prestisjetung pris for veganlegg med gode estetiske kvaliteter tilpasset omgivelsen, heter det i pressemeldingen fra Statens Vegvesen.

– Vakre vegers pris henger høyt og har solid status i bransjen, sier juryleder Ola Bettum fra Norske landskapsarkitekters forening NLA. Juryen legger spesielt vekt på helheten i prosjektene.
– Gode anlegg handler om gode løsninger i alle ledd, både planlegging, bygging og i et drift- og bruksperspektiv.

Veien er løftet i terrenget slik at snøen skal blåse bort. Foto: Knut Opeide, Statens vegvesen.

Dobbelt opp til Finnmark
Vakre vegers pris deles ut annethvert år, og også forrige gang gikk prisen til Finnmark. Da var det rassikringsprosjektet ved Skjarvelandet på fylkesveg 889 til Havøysund som ble hedret. Vegen ble trukket fram som et forbilledlig eksempel på hvordan en omsorgsfull og kreativ landskapsbehandling kan møte utfordringene til veger med ekstreme klimautfordringer.

Hederlig omtale
I tillegg til hovedprisen, har to veganlegg fått hederlig omtale for veger som stod ferdige i 2016. Riksveg 3 gjennom Østerdalen får hedrende omtale for sitt utradisjonelle trafikksikkerhetsprogram med landskapskunst og fargerike belyste elggevir langs vegstrekningen.
Juryen hedrer også ombyggingen av Carl Berners plass i Oslo.

Del dette med andre:

  2 comments for “Vegvesenet har kåret Norges vakreste vei

  1. Kjørte der sommeren 2011. Da var det endel arbeid på vegen, men like fullt en flott opplevelse.
    Planen er å ta en ny tur gjennom og langs vårt flotte og langstrakte land i løpet av 2017, så da får vi forhåpentligvis nyte denne veien i godvær slik som vi ser på bildene. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *