Vega – med bobil hele året

Om sommeren er det kaos på Vega, men ellers i året er det godt om plass. Bobilverden.no besøkte Vega i oktober. Det ga mersmak.

Fricamping mot havet i sørvest og utsikt til øya Søla. Bak deg har du ørnenes rike. Foto: Knut Randem.

Neste gang vi kjører Kystriksveien utenom de hektiske ferieukene kommer vi til å ta ferga ut til Vega. Det er kanskje ikke alle tilbud som er åpent hver dag eller på den tiden av året du kommer, men naturen og opplevelsen er alltid der.

Verdensarvområdet Vegaøyene består av 6500 små og litt større øyer. Det har bodd folk her i 1 500 år, men bare på 80 av øyene. Andre øyer kan ha blitt brukt til beite eller den unike ærfugldriften. Det har vært fangst og fiske i området i 11 000 år. Mellom øyene er det svært grunt farvann og mellom enkelte øyer kan du vasse uten at vannet går over støvleskaftet.

Det vrimler av motiver på Vega. Foto: Knut Randem.

På Unescos verdensarvliste
Vegaøyene er tusenvis av øyer og ble i 2004 tatt opp på Unescos verdensarvliste spesielt på grunn av samspillet mellom mennesker og natur gjennom 1 500 år. Den tradisjonelle ærfugldriften er en del av dette samspillet. Fuglevoktere legger til rette for ærfuglene med reir og tilsyn og kan til gjengjeld høste den eksklusive dunen når fuglene forlater reiret. Samspillet mellom fiske og jordbruk er også en del av det tradisjonelle næringsgrunnlaget.

Verdensarvsenteret åpnet i fjor og er verd et besøk, men om det er stengt så ta en runde rundt huset og se på e-husene og lær litt om Vegaøyene. Foto: Knut Randem.

Hovedøya heter Vega og er suverent størst, fergeleiet ligger på Igerøy, men du merker knapt at du kommer over på en ny øy. Det er hovedsaklig kystlinjer og fjellene i sør på Vega som tilhører verdensarvområdet sammen med mange og mye mindre øyene.

Med bobil til Vega
Kommer du nordfra tar du ferge fra Tjøtta og fra sør fra Horn like utenfor Brønnøysund. Fra Horn går det ferge flere ganger om dagen, men fra Tjøtta er det ikke hver dag det går ferge utenom i skoleferien så det er lurt å sjekke rutetabellen når du planlegger turen.

Igerøy marina tar i mot hele året. Foto: Knut Randem.

Når du kjører i land på Igerøy finner du den første overnattingsmuligheten i marinaen til venstre straks du er ute av ferga. Øyas andre campingplass er Vega camping. Vi satte først kursen mot denne. Den har en fantastisk beliggenhet og er utvilsomt et godt valg store deler av året.

Fantastisk utsikt fra Vega camping. Foto: Knut Randem.

Da vi kom til Vega hadde det regnet i en uke så vi våget ikke å kjøre inn på plassen med vår 5,5 tonner så vi valgte marinaen, som vår første overnatting. Begge steder ville vi blitt eneste turist.

Sommeren 2021 åpnet det en ny bobilplass her. Den er åpen til 30. september. (Oppdatert: Fricamping ved Sundsvoll er umuliggjort etter at ny camp ble åpnet.) Du kan fricampe ved Eidem. Bobilister oppfordres til å ikke overnatte andre steder enn disse stedene på Vega.

Friluftsområdet ved Eidem er egnet for fricamping. Foto: Knut Randem.

Hva kan du oppleve?
Vegatrappa er absolutt en attraksjon å besøke. Tretrappa som går til toppen av Ravnfloget på 350 moh gir deg en unik mulighet til en topptur. De fleste friske personer i vanlig god form går opp til toppen på en time – eller to om du tar mange pauser på de mange sitteplassene som er anlagt langs trappa. Om du ikke orker å gå så langt kan du stanse før de bratteste trappene, sette deg ned og nyte utsikten. Om du er av de mer eventyrlystne kan du klatre en via ferata opp til toppen.

I Vegatrappa kan du hvile på flere tilrettelagte plasser. Foto: Knut Randem.

Om du er interessert i fugler så er 228 ulike fuglearter registrert på øyene. Vegaøyene regnes som Nordens viktigste overvintringsområde for sjøfugl. Er interessen for fuglelivet laber vil det uansett gjøre inntrykk å se flere havørn samtidig.

Bortsett fra fjellene i sør er landskapet på Vega et flatt kulturlandskap. I retning Eidem vil du finne skilt til en steinaldersti der det er spor etter bosettinger og på Eidem, der veien ender, er det et friluftsområde som byr på sandstrender om fristelsen skulle bli for stor.

Fra Eidem går det bratt opp til Trollvasstinden, men du kan ta stien langs kysten til Sundsvoll. Foto: Knut Randem.

Mellom Eidem og Sundsvoll går det en 1 mil lang sti langs kysten. I innlandet finnes flere andre turmuligheter.

Det nye Verdensarvsenteret, som åpnet i 2019 er stengt om vinteren og har litt varierte åpningstider fra oktober og fram til våren. Rundt bygningen er det lagt opp en plankesti der du kan lese om øyene og se E-hus, eksempler på hus hvor ærfuglene la sine egg. Så selv om ikke den innendørs utstillingen er åpen kan du lære litt av å gå rundt bygningen.

Senteret har også en kafe/restaurant som holder åpent deler av uka det meste av året med en enkel, men velsmakende meny. Og apropos mat; Stavmarken gård har eget pølsemakeri og gårdsutsalg. Kanskje du finner noen nye smaker?

Stavsmarken gård har eget pølsemakeri og gårdsutsalg. Foto: Knut Randem.

Gladstad er sentrum på Vega og her finner du butikker og serveringstilbud. Like før tettstedet er det tømmestasjon for kassettoalett og eventuell tømmeslange, men faste tanker uten slange sliter med å tømme her.

Alt er som nevnt ikke åpent hver dag på Vega. Det kan derfor være lurt å sjekke visitvega.no for å få oppdatert informasjon om ulike tilbud.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *