Været ga motgang for campingplassene i 2023

Selv om camping er en vekstbransje sørget «Hans» og andre uvær for nedgang i antall overnattinger på campingplassene i fjor.

Juni, juli og august skiller seg tydelig ut som viktige måneder for campingplassene. Tabell: Statistisk sentralbyrå.

Norske campingplasser oppnådde 7,9 millioner overnattinger i 2023. Det er en nedgang på 5,5 prosent fra 2022.

Nordmenn er naturlig nok den viktigste gjesten for campingplassene med 5,3 millioner overnattinger. Det er en nedgang på 8,5 prosent fra 2022. Tall Bobilverden.no tidligere har innhentet fra Øresundsbroen kan tyde på at trafikken har vært større sørover enn på noen år.

– Campingplassene var spesielt prega av været i fjor. Juli var våt og kald i den sørlige delen av landet og ekstremværet «Hans» rammet mange områder i Sør-Norge i august, sier Kristin Aasestad, seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Også utenlandske overnattinger gikk ned i 2023, men ikke med mer enn 1,6 prosent sammenlignet med 2022. De har ellers økt markant etter pandemien.

Uværet “Hans” i august skapte svært ulike vilkår for campingplassene i de ulike fylkene. Mørkere farge, bedre var besøket. Tabell: Statistisk sentralbyrå.

Nedgangen er spesielt synlig i andre halvår der alle måneder viser lavere besøk enn året før, men resultatene er svært ulike etter landsdel.

Norske campingovernattinger i uværsmåneden august hadde en nedgang på hele 15 prosent. Det var campingplasser i Innlandet, Viken og Vestfold og Telemark som først og fremst ble rammet av «Hans». Flom, vannskader og stengte veier er årsaken til dette.

I de nordligste fylkene var det da mye sol og stabilt vær. Det kan ha bidrar til en økning i både norske og utenlandske besøkende. I august økte norske overnattinger i Nordland med hele 40 prosent. Der økte utenlandske besøk i august med 13 prosent sammenlignet med 2022.

Situasjonen er med andre ord ikke entydig. Juni, juli og august er svært viktige måneder for campingplassene og store utslag her får mye å si for totalresultatet. Enten det går den ene eller andre veien.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  1 comment for “Været ga motgang for campingplassene i 2023

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *