Utleie av bobiler over all forventning

Årets sesong har vært en ubetinget suksess for bobilutleierne, om vi skal lytte til tre av de store aktørene i markedet.

Tromsø er en sterk destinasjon for utenlandske turister i leid bobil. Foto: Oliver Franke/©Hobby

Tellus overtok i januar utleievirksomheten for finske Tourings Cars etter at de tidligere franchisetakerene gikk konkurs.

Administrerende direktør Anders Gadsbøll i Tellus, sier til Bobilverden.no at utleievirksomheten i Tromsø og Minnesund har vært en stor suksess.

– Et eventyr rett og slett. Vi hadde håpet på et null-resultat i det første driftsåret, men oppnår 3-4 millioner på bunnlinjen.

– 95 prosent av de 135 kjøretøyene har vært leid ut fra mai til september. 120 har vært i konstant drift. De øvrige har vi ikke greid å holde på veien på grunn av reparasjoner og skader.

Større etterspørsel enn noen gang
Også Arve Opsahl AS utleievirksomhet gjennom Motorhome.no har vært en suksess. Administrerende direktør Bjørn Arve Opsahl forteller at de kontinuerlig har hatt 100 til 110 bobiler i utleie i Oslo og Tromsø.

Vanligvis har de også utleie i Bergen og Trondheim, men fordi de ikke har hatt flere bobiler å leie ut har de valgt å konsentrere utleien om de to avdelingene.

– Etterspørselen er større enn noen gang både fra norske og utenlandske leietakere. Tidligere var det mest utenlandske kunder, men under pandemien ble det et flertall norske som ville leie bobil. Nå er vi tilbake til tall fra før pandemien der 80 prosent av kundene er utenlandske. Det er fordi de er tidligere ute med å bestille enn norske kunder.

– Vi er i praksis fullbooket i juni, juli og august og har 70 prosent belegg i mai og september, forteller Opsahl. De måtte hatt 30 flere bobiler om Bergen og Trondheim skulle hatt utleie.

Leier ut egne og kunders bobiler
En tredje aktør i utleiemarkedet er Ferda, som har to kanaler for utleie. For McRent har det vært den beste sesongen noensinne, forteller administrerende direktør Leif Terje Hansen i Ferda.

– Vi har hatt færre bobiler, men utnyttelsesgraden har vært høy. 70 bobiler har gått kontinuerlig i utleie. De 30 siste vi skulle hatt, kom aldri slik leveringssituasjonen for nye bobiler er i år. Vi bruker bobilene i to år i utleie, men strekker noen til tre år. Men kundene forventer nye bobiler så vi kan ikke strekke det lenger.

Ferda/McRent har hatt utleie fra Jessheim (Oslo), Tønsberg, Bergen, Bjerkvik og Ålgård. Neste år utvides utleievirksomheten til Trondheim og Nordkjosbotn.
– Dersom vi får tilstrekkelig antall bobiler, legger Hansen til.

Ferda har også utleie av bobiler gjennom Campr. Dette er bobiler som leies ut på vegne av kunder. Hittil i år har de rundet 600 utleieuker.

Hansen tror den store interessen for leie vil føre til økt salg av bobiler.
– Jeg tror det synker inn at folk faktisk må bestille sin nye bobil for å kunne få den. Og selv om bransjen har leveringsproblemer, er det mer enn nok å velge i på Caravanmessen.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *