Utenlands i år? Noe må du ordne tidlig

Etter to unntaksår er kanskje de fleste av oss tilbake til normalen denne våren og sommeren. Det betyr flere utenlandsreiser. Da kan det være lurt å starte forberedelsene tidlig.

Selv om du liker å ta ting på sparket, er det noe du bør ha på plass før du reiser. Foto: Knut Randem.

Etter to år der de fleste har holdt seg i Norge, har det kanskje ikke vært aktuelt å sjekke passets gyldighet? Da bør du sjekke det allerede nå. Passkontorene har lange køer.

Kapasiteten på passkontorene er ikke helt som den burde være. Flere passkontorer har ikke ledige timer før i juni, men det er fortsatt håp. Passkontorene frigjør fortløpende nye timer etter avbestillinger eller av andre grunner. Det betyr at du må være på hugget for å få en time om det haster. Og har du flaks, tar det kanskje bare noen dager før du får en time.

Vi har tidligere skrevet om koronasertifikatet og EUs nye definisjon av hva som skal med i dette. Om du ikke har tatt alle vaksiner kan det være lurt å planlegge disse slik at du er klar minst to uker før planlagt avreise. Du kan lese mer om EUs nye krav til koronasertifikatet her. Likevel bør du følge med på hvilke endringer som skjer i det landet du planlegger å reise til – enten det er i påsken eller senere på året.

Men så over til noe hyggeligere:

Artikkelforfatteren på vei ut fra sin første overnatting med bobil på vingård i 2009. Foto: Ellen Randem.

20 000 gratis overnattingsplasser
I mange europeiske land kan du overnatte gratis på vingårder, bondegårder, utenfor pøbber, destillerier, håndverkere, utsalg og hos andre aktører. I et europeisk nettverk hos 5 400 verter er det tilgjengelig over 20 000 gratis overnattingsplasser for bobiler. Nå er det like før de nye katalogene utgis.

Hos disse vertene får du et sted å parkere gratis, men må ellers klarer deg på egenhånd. Det er ingen kjøpetvang, men det ligger i kortene at de du besøker har noe de ikke har det minste i mot å selge deg. Og før du eventuelt kjøper får du ofte smake på varene.

Konseptet har også kommet til Norge og får sitt første normale år i år. Les mer om de etablerte aktørene i Europa og finn lenker til de enkelte landene her.

Det finnes også flere beslektede konsepter som ikke er med i FEFI-nettverket. Det tyske Winzeratlas er et eksempel. Italienske Agricamper (ekstern lenke) ser ut til å være et godt utviklet nettverk i Italia. Et tredje nettverk er CamperStops Belgium (ekstern lenke). I Østerrike finnes Schau tufs Land (ekstern lenke) som et alternativ til FEFI-medlemmet Bauernleben. Alle fire er bygget på de samme prinsippene som hos de FEFI-organiserte.

Felles for alle disse nettverkene er at hvert nettverk/land har sin egen katalog. Den må du kjøpe for å få tilgang til vertene. Prisen ligger som regel på pluss minus 30 – 40 EUR og «medlemskapet» gjelder i et år, vanligvis fra mars til mars. De fleste nasjonale nettverkene sender derfor ut sine nye kataloger på denne tiden.

I Portugal fungerer det nesten på samme måten, men hos EasyCamp (ekstern lenke) må du kjøpe en produktpakke for å få lov til å overnatte.

Skal du kjøre inn i en miljøsone må du som regel ha et miljømerke. Dette benyttes i Tyskland. Foto: Green-zones.eu.

Bompenger og miljømerker
Det kan være lurt å sjekke hvilke bomavtaler du har og hvilke rabattavtaler du kan få på broene gjennom Danmark, og hvilken bombrikke du skal ha i Østerrike om du veier mer enn 3500 kg. I artikkelen Du «må» ha én bombrikke, men ikke flere kan du lese mer om brikkevalg. Les også Brikkekaos om du skal på langtur. Det er nemlig ikke alle brikker som gir de samme mulighetene.

Miljømerker er også en mare å forholde seg til. I Green-Zones app kan du få mye informasjon om miljøsoner i europeiske byer. Der kan du også bestille en rekke miljømerker. Det er enkelt, men de er dyrere enn andre kilder. I Tyskland kan du for eksempel på hverdager kjøpe miljømerket for en brøkdel av prisen hos Decra i Flensburg eller på et av deres andre kontorer.

Har du bobil over 3500 kg skal du også være klar over det franske kravet om blindsonemerking av bobilen. Du kan lese mer om det her.

Som du skjønner så kan vi ikke dekke alle slike merker og miljøsoner i en artikkel. Vi har gjennom årene skrevet flere artikler om disse. Bruk gjerne søkefeltet her på siden for å finne mer informasjon.

Utover disse tipsene kan du nok bare kose deg med informasjon om reisemålene – enten du vil planlegge i detalj eller ta ting på sparket. Bare sjekk at helsetrygdkortet og førerkortet fortsatt er gyldig…

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *