Usikkerhet om avstandskrav på campingplasser

Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) sendte tidligere i år ut et forslag om brannsikkerhet og avstandskrav på campingplasser. Avstandskravet økes til 4 meter, men gjennomføringen gjør campingplasseierne urolige.

Må slike bobilplasser bygges om? DiBK har en viktig jobb med å klargjøre forslaget før det omsettes til forskrift. Foto: Fagernes camping.

Høringsfristen for forslaget til endringer i byggteknisk forskrift § 11-6 om brannsikkerhet og avstandskrav på campingplasser gikk ut 3. mai. Direktoratet har mottatt rundt 50 høringssvar, og svarene blir nå bearbeidet av DiBK.

Høringssvarene er tildels svært omfattende og mange bekymrer seg om forslaget får tilbakevirkende kraft. Dette tilbakeviser direktoratet i et nyhetsbrev i dag:

“Regelverksendringene som er foreslått, får ikke tilbakevirkende kraft. Det vil si at regelverksendringene ikke omfatter campingenheter som allerede er lovlig plassert på campingplasser når endringene trer i kraft”.

Denne forsikringen vil neppe berolige de som har påpekt at om en campingvogn kjøres ut til service eller vintercamp, så er det en ny situasjon når vogna kommer tilbake. Svært mange er redde for at reglene likevel vil slå inn og påvirke store deler av campingplassene.

Forslaget omfatter i stor grad spikertelt, fortelt og definisjoner av disse. For bobiler er det viktigste punktet i forslaget til nye regler kravet om å øke sikkerhetsavstanden til minimum 4 meter. Der det er opparbeidet plasser med fast dekke og gress mellom plassen vil plasseier vente spent på om de må bygge om plassene eller om dette faller innenfor det direktoratet mener med tilbakevirkende kraft. Problemstillingen blir som for campingvogna nevnt over.

En privatperson har i sitt høringssvar påpekt at store bobiler vil kunne bli nektet adgang til campingplasser dersom kravet til maksimal høyde på campingenhetene fastsettes til 3,50 meter. Vedkommende påpeker at bobiler bygget på for eksempel MAN-chassis blir over 4 meter høy. Med påmontert utstyr kan høyden raskt bli over 4,50 meter. Dette påpekes også av Norges Caravanbransjeforbund.

Da høringsforslaget ble sendt ut flagget regjeringen at den ønsket gjennomføring av nytt regelverk fra 1. juli 2019. NHO Reiseliv er blant de som har bedt om at fristen utsettes. De mener 1. november er en mer hensiktsmessig frist for de som driver campingplasser. 1. juli er midt i sesongen, påpeker de.

Om rene bobilplasser er å definere som campingplasser blir ikke omtalt i forslaget. Direktoratet har derfor en rekke spørsmål, usikkerhet og innspill å forholde seg til.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Ingen nye avstandskrav på campingplasser i sommer

Del dette med andre:

  1 comment for “Usikkerhet om avstandskrav på campingplasser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *