Unntak i garantien

Advokat Randi Munkeby i Tønsbergadvokatene svarer på spørsmål fra leserne.

Advokat Randi Munkeby.

Han kjøpte brukt bobil av forhandler med 12 måneders garanti på alt utenom slitedeler. Så gikk radioen med integrert ryggekamera, cd-spiller og gps i stykker. Hvilke rettigheter har jeg? spør han advokaten.

Advokat Randi Munkeby fikk følgende spørsmål fra en av våre lesere:
Jeg kjøpte en brukt bobil med 12 måneders garanti hos forhandler. Garantien skulle gjelde alt utenom slitedeler stod det i kontrakten.
Etter en stund gikk radioen i stykker. Denne har ryggekamera, gps, cd spiller innebygget.
Jeg tok dette opp med forhandler, som mente garantien ikke gjaldt dette utstyret.

Advokaten svarer:
Mange garantier gjør unntak for underholdnings- eller kommunikasjonsutstyr, og dette omfatter radio, kamera, cd-spiller og gps. Når disse ryker, dekkes det altså ikke på garantien.

For at det skal være en mangel, som du kan klage på etter forbrukerkjøpsloven, må tingen være i dårligere stand enn du med rimelighet hadde grunn til å forvente på bakgrunn av at bobilen ble solgt som den var, kjøpesummens størrelse og forholdene ellers.

Spørsmålet blir om du kunne forvente at radioen skulle vare lenger enn 12 måneder da du kjøpte bobilen. Du opplyser ikke hvor gammel bobilen er, men det elektroniske har ofte ikke samme levetid som bilen, så hvis den begynner å bli noen år, vil en fort kunne si at det er innenfor hva du kan forvente. Er det en veldig dyr radio, som blir fremhevet under markedsføringen, så kan det jo stille seg annerledes.

Har du en sak du vil rådføre deg med en advokat om, les mer her.

Del dette med andre:

  2 comments for “Unntak i garantien

  1. Vi kjøpte bobil hos Bobilsenteret Namsos for snart 5 år siden. Noen feil har det vært – kjøleskapet og lakkeringsfeil fra fabrikk f.eks. Alle reklamasjoner er utført i henhold til deres 5 års garanti på hele bilen. Raskt og gratis. Firmaet anbefales på det varmeste. Ikke noe advokatmat der i gården nei.
    Arvid Malvik
    Steinkjer

  2. Advokaten svarer vel egentlig ikke på den aktuelle problemstillingen her…

    Kjøperen har fått en garanti på «alt utenom slitedeler». Advokaten svarer med å vise til at mange garantier gjør unntak for underholdnings- eller kommunikasjonsutstyr, og fortsetter med å drøfte om feilen er en mangel etter forbrukerkjøpsloven. Dette er jo fullstendig avsporing.

    Garantien gjelder alt utenom slitedeler ifølge kontrakten. Radioen er ikke en slitedel, så denne er omfattet av garantien. Kjøperen har rett til å få feilen utbedret som garantisak.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *