Unngå innenlandsreiser, fritidseiendommer unntatt

Statsminister Erna Solberg ber det norske folk holde seg mest mulig hjemme de neste ukene. Hun gjør unntak for reiser til fritidseiendommer dersom kontakt med andre kan unngås.

En fritidseiendom parkert på høvelig sted er trolig innenfor regjeringens nye regelverk. Her fra Stø i Vesterålen. Foto: Knut Randem.

Statsministerens reiseråd ser ut til å være som skapt for ansvarlig bruk av bobil. Det kommer neppe reiseråd konkretisert for bobil, men inntil annet eventuelt blir anbefalt kan bobil etter alt og dømme sammenlignes med en fritidseiendom.

Ved nedstengningen i mars gjorde Bobilverden.no gjentatte forsøk på å få informasjon fra statlige myndigheter vedrørende camping, men regelverket her ble overlatt til lokale myndigheter.

Det har vært en betydelig økende smittespredning den siste tiden. I startet av august var det 300 nye smittede per uke. Antall tilfeller har siden økt betydelig, og i siste uke av oktober var det registrert 3000 nye smittede. De tre siste ukene har vi fått mer enn 6000 flere smittede i Norge. Kurven blir brattere uke for uke, skriver regjeringen.

Stasminister Erna Solberg ber alle unngå unødvendige innenlandsreiser, men gir unntak for fritidseiendommer når kontakt med andre kan unngås. Foto: Torbjørn Kjosvold, Forsvaret.

– Min beskjed til det norske folk er: Hold dere mest mulig hjemme. Ha minst mulig sosial kontakt med andre. Sammen kan vi snu den skumle utviklingen i smittetallene, men det krever at vi alle er med på en skikkelig dugnad de neste ukene, sier statsminister Erna Solberg i en pressemelding.

Samtidig presenterer hun anbefalinger og regler for reiser og sosial omgang. Der er avstand til andre et viktig punkt.

For reiser er det nå gitt en ny anbefaling: «Unngå unødvendige innenlandsreiser. Arbeidsreiser som vurderes som nødvendige og reiser til fritidseiendommer som kan gjennomføres uten kontakt med andre er unntatt».

I klartekst oppfatter vi dette som at det er greit å reise på tur med «bobil-fritidseiendommen» så lenge du unngår kontakt med andre. Dermed er treff og andre sosiale omgangsformer på overnattingsstedet utelukket.

I våres ble det innført lokale tiltak der campingplasser og i noen tilfeller bobilplasser ble stengt av kommuneoverlegene. Sesongen for svært mange campingplasser er nå over for i år og besøkstrykket på åpne campingplasser og bobilplasser er betydelig lavere enn ellers i året. Det er likevel uklart hva kommuneoverlegene vil gjøre de neste dagene og ukene.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  2 comments for “Unngå innenlandsreiser, fritidseiendommer unntatt

 1. Nå vet jeg ikke hvilke tiltak som er satt for bobilparkeringer og camping i Norge når det gjelder nedstigning.
  I andre EU land vi kan sammenligne oss med som f.eks. Tyskland og Frankrike er bobilparkeringer og campingplasser stengt ut november for Tyskland og til 1 desember i Frankrike, mener jeg.
  Unntak for bestemmelser gjelder for:
  1. de som har bobil som eneste bopel.
  2. de som benytter bobil i yrke.
  3. Andre som pga. sykdom eller annet ikke kan komme seg videre fra bobilparkering.
  Kilde: Bobilfellesskapet

  • Det finnes ikke noe nasjonalt regelverk i Norge spesielt for camping og bruk av bobil under pandemien. Som vi skriver over så ble dette i våres overlatt til kommunene – i praksis til kommuneoverlegen – som fastsatte reglene for camping i kommunen. Det førte til mange stengte campingplasser og ulike regler. Vi har ingen tro på at det blir innført nasjonale regler nå, men vi har heller ingen tro på at kommunene går til stengning av campingplasser på denne tiden av året.
   Redaksjonen har valgt å sammenligne en bobil med en fritidseiendom, men det fordrer jo at vi har minimal kontakt med andre der vi kommer og handler før vi reiser hjemmefra.
   Bobilverden.no har ikke lagt vekt på å omtale reglene i andre land i en tid da utenlandsreiser frarådes.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *