Tyskland: En kulturell rundtur

Det er kort vei til sentrum i Hann Münden. Foto: Knut Randem.

Det er kort vei til sentrum i Hann Münden. Foto: Knut Randem.

Vil du oppleve Tyskland med kulturelle attraksjoner, historiske begivenheter og tysk vennlighet, men vil oppleve mest mulig på kort tid? Da har vi beskrevet en liten rundtur for deg her…

I Tyskland kan du kjøre på måfå og få de beste opplevelser, og du kan famle rundt og lete etter blinkskuddene. Hvordan du velger å gå løs på Tyskland i bobil er ditt valg. Redaksjonen har her forsøkt å sette sammen en rute til en ukes tur i Tyskland med steder vi har besøkt ved ulike anledninger.

Vårt forslag har i følge Google en effektiv kjøretid på 19 timer og er 1873 km lang.

Vårt forslag har i følge Google en effektiv kjøretid på 19 timer og er 1873 km lang.

La oss si at du kommer inn i Tyskland på E45 over Flensburg. For å bruke de tyske numrene videre så kjører du nå på autobahn 7. Veien går gjennom Hamburg og Hannover før du kommer til de berømte bakkene i Kassel. Men stopp litt. Før Kassel kjører du av 7-ern og inn til byen Hann Münden.

Hann Münden er en sjarmerende gammel by på Unescos verdensarvliste. Der finner du både en bobilparkering og en campingplass (nesten vegg i vegg) i meget kort gangavstand til sentrum. Denne byen kan du nå på én dag om du for eksempel starter i Hirtshals om morgenen. Men du velger selvfølgelig ditt eget tempo.

Les også: En lang dag fra Hirtshals

Etter Hann Münden kan du sette kursen østover mot Leipzig og Dresden på vei 38. Fra Hann Münden kjører du et par mil nordover igjen før du kan kjøre inn på vei 38 østover. Men det er nå du skal ta en liten omvei til Tysklands første hovedstad, Quedlinburg.

Også Quedlinburg er på Unescos verdensarvliste. Du må nå kjøre på mindre veier inn i det gamle Øst-Tyskland for å finne denne perlen så mange er ukjente med.

Les også: I Tysklands første hovedstad

Etter Quedlinburg vil det nok være greiest å ta seg til vei 14 i retning Leipzig. Det er utrolig mange steder å besøke og Leipzig kan godt være et av dem, men vi fortsetter til Dresden.

Dresden er rekonstruert etter nesten total utryddelse under andre verdenskrig. Det er imponerende å se hvordan byen har blitt gjenoppbygd.

Les også: Den vakre kopien

Når du først er i Dresden er det ikke langt å reise til Görlitz på den tysk/polske grensa. Her kan du bokstavelig talt gå deg en tur til Polen. Eller kjøre inn i Polen og velge en helt annen rute nordover. Görlitz er en stille og sjarmerende by. Mange vil kalle den «død».

I Gørlitz kan du gå en tur til Polen. Foto: Knut Randem.

I Gørlitz kan du gå en tur til Polen. Foto: Knut Randem.

Vår rute går nordover først på autobahn 13. Neste stopp kan være keiserbyen Potsdam. Den er å betrakte som forstad til Berlin, men den er mer enn som så.

Les også: Slottshage med bobilplass

Å være i Potsdam gir deg selvfølgelig muligheten til å ta en avstikker til Berlin. Veien videre nordover gir deg flere alternative ruter. Du kan kjøre til Sassnitz og ta ferge til Trelleborg. Velger du denne veien kan vi anbefale et besøk i Stralsund. Eller du kan kjøre til Rostock og ta ferge til Gedser i Danmark (Falster) eller Trelleborg.

Vår rute går over autobahn 24, 14 og 20 til Lübeck – marsipanbyen eller Hansabyen. Her kan du bo tett på byen på en av flere bobilplasser.

Les også: Marsipanby med et forhold til Norge

Kirketårnene stikker opp syv steder i Lübecks gamleby. Men bøy gjerne hodet og gå gjennom portalen inn til et av Gruben-smugene. Foto: Knut Randem.

Kirketårnene stikker opp syv steder i Lübecks gamleby. Men bøy gjerne hodet og gå gjennom portalen inn til et av Gruben-smugene. Foto: Knut Randem.

Videre går vår rute opp autobahn 1 til Puttgarden hvor ferga går til Rødby havn på Falster.

Vår grovskisse av en rundtur kan greit gjennomføres på en uke fra du kjører inn i Tyskland til du forlater landet igjen. Men dette er en rundtur du med letthet kan bruke den dobbelte tiden på.

Vi har prøvd å inspirere. Det er uendelig mange andre muligheter. Rutevalget er ditt. God tur!

Artikkelen ble første gang publisert i 2016.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: En lang dag fra Hirtshals
Les også: I Tysklands første hovedstad
Les også: Den vakre kopien
Les også: Slottshage med bobilplass
Les også: Marsipanby med et forhold til Norge
Les også: Øst har møtt vest

Del dette med andre:

  3 comments for “Tyskland: En kulturell rundtur

  1. Når en først er i nord Tyskland bør en også kjøre innom byen Celle! Den ligger mellom Hamburg og Hannover og er en by som har berget for alle kriger. Veldig godt restaurerte hus fra 14-1500-tallet flott dekorerte med utskjæringer og flott malte fasader.
    Snapsen Ratzeputs på 58% kommer herfra.
    Bo-bilparkering bare ca 300 m fra byen på vestsida.
    På vei fra autobahn mot Celle så passerer en ikke så langt fra konsentrasjonsleiren Bergen Belsen også. Merket Gedenkstette Bergen Belsen. Selve leiren er brendt ned men den er nå et museum som er verd et besøk.

  2. Her er det nevnt både kjente og ukjente byer og steder. Vi var ofte «nede på kontinentet» tidligere, men også her hjemme kjører vi helst på lokale og regionale veier. I Tyskland og Frankrike oppdaget vi både kjente og ukjente perler. Men av og til måtte vi ut på motorvei for effektiv forflytning til neste område eller region vi ville utforske. Det er jo grenser for hvor lenge vi både kan og vil være borte hjemmefra ad gangen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *