Tyrvefjøra rasteplass i ny drakt

Fredag 3. juni klipper Statens vegvesen snora til en ny særpreget installasjon i turistvegfamilien. Det nye servicebygget langs fv 79 er inspirert av omgivelsene.

Tyrvefjøra rasteplass langs fylkesveg 7 i Ålvik, Nasjonal turistveg Hardanger. Bygging av nytt toalettanlegg samt opprusting av plassen. Bildedato: 4. mai 2022. Arkitekt: Helen & Hard Arkitekter.
Foto: Lage Bakken

Med servicebyggets særpregede og spesielle arkitektur har Helen & Hard arkitekter gitt rasteplassen i Indre Ålvik en ny identitet. I tillegg til naturen på stedet har arkitektene utforsket geologien med sine sediment, sprekker og folder, beskriver Statens vegvesen i en pressemelding.

– Vi ønsket å understreke de intime og nesten hemmelige kvalitetene til plassen ved å bygge toalettene som en del av landskapet, forteller arkitekt Karen Jansen i Helen & Hard.

Resultatet er et bygg bestående av bearbeidede furustammer og betong. Trestammene er hentet fra området langs Hardangerfjorden. De to bygningskroppene under en felles takkonstruksjon har et standard toalett og et HC-toalett, i tillegg til teknisk rom. Taket er en betongkonstruksjon med innslag av grus og rullesteiner.

Tyrvefjøra føyer seg inn i rekken av særpregede bygg langs Nasjonale turistveger. Foto Karen Jansen.

– Vi måtte ut i skogen og velte trær med maskin for å få opp den rette rota med riktig vinkel, forteller Peder Nernæs i Horda Tre AS. Etter rensing, kløyving, vasking, tørking og impregnering satt de sammen moduler av 4 – 5 stammer med festejern som ble heiste på plass og impregnerte på nytt med treolje.

Tyrvefjøra rasteplass langs fylkesveg 7 i Ålvik, Nasjonal turistveg Hardanger. Bygging av nytt toalettanlegg samt opprusting av plassen. Bildedato: 2. juni 2021. Foto: Harald Christian Eiken

Torgeir Næss, ordfører i Kvam herad mener det nye bygget er utradisjonelt, men også delvis bygd med tradisjonelle og lokale materiale:
– Møtet mellom modernitet og tradisjon er et godt bilde på Ålvik. I Kvam lever og bor vi i eventyrlige omgivelser. Vi liker å dele denne opplevelsen med andre som er på veg gjennom kommunen, sier ordføreren i Kvam.

Tekst: Redaksjonen

Del dette med andre:

  1 comment for “Tyrvefjøra rasteplass i ny drakt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *