I mer enn 100 000 norske boliger kan det være brannslokkere som ikke virker eller fungerer dårlig, viser fersk undersøkelse. Situasjonen er neppe bedre i bobilene. Derfor bør du gjøre en egenkontroll hvert kvartal.
I hvert tiende hjem står det et brannslokkeapparat som er ti år eller eldre. Over halvparten av disse apparatene har aldri vært på service eller kontroll, innrømmer eierne.
Det går frem av en spørreundersøkelse gjennomført for Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og forsikringsselskapet If i forbindelse med Brannvernuka. Analysebyrået Kantar har gjennomført 1034 intervjuer over hele landet.
– Avgjørende for brannsikkerheten
– Jeg er skremt. Brannslokkeapparater går ut på dato, og kan være skillet mellom liv eller død ved en brann. Kontroll og vedlikehold er avgjørende for brannsikkerheten hjemme, sier branningeniør Anders R. Ellingbø i forsikringsselskapet If i en pressemelding fra selskapet.
– Det er bekymringsfullt at så mange hjem ikke kjenner tilstanden til brannslokkeapparatet sitt, får det på service eller bytter det ut. De fleste vet nok dessverre ikke at brannslokkere og brannslanger har holdbarhetsdato og må kontrolleres jevnlig, sier Ellingbø.
Regelverket sier at brannslokkeapparater i private boliger skal kontrolleres av fagfolk minimum hvert femte år. I tillegg skal skumslukkere til service hvert femte år, pulverslukkere hvert tiende år. Produksjonsdatoen står nederst på apparatet.
– Det er kanskje ikke så lett å skjønne forskjell på service og kontroll. Begge deler skal gjøres av autoriserte fagfolk, som man finner i hele Norge, sier administrerende direktør i Brannvernforeningen, Rolf Søtorp.
– På kontroll sjekkes det at trykket er intakt og at utløsermekanismen fungerer. På servicen tas apparatet fra hverandre og alle deler sjekkes grundig. Pulveret kan ha lang levetid, mens skummet må byttes hvert femte år. En etikett på apparatet viser når apparatet sist var på service eller kontroll og du er altså selv ansvarlig for at dette gjøres, understreker han.
Like viktig som røykvarslersjekk
DSB anbefaler at du vender pulverslokkere opp ned én gang i kvartalet og legger øret inntil. Lytt etter lyden av pulver som sildrer nedover. Dette er en fin egenkontroll, som samtidig motvirker at pulveret forsteiner seg. I tillegg bør du sjekke at pilen står på grønt og at plomberingen er intakt.
– På samme måte som du bør sjekke batteriet i røykvarsleren, bør du faktisk sjekke at brannslokkesapparatet er intakt, sier Rolf Søtorp i Brannvernforeningen.
– Andelen gamle brannslokkeapparater i norske hjem kan være enda større enn 10 prosent: I tillegg til de som vet hvor gammelt apparatet er, er det mange som ikke aner. I spørreundersøkelsen svarer nemlig nesten hver fjerde at de ikke vet hvor gammelt slokkeapparatet er – eller ikke husker det fordi de har overtatt det etter andre, sier Anders R. Ellingbø i If.
Bare rundt halvparten av de med apparater som er over ti år gamle, eller har ukjent alder, har sjekket om manometerpilen står på grønt i løpet av det siste året.
Brannslokkere er egnet for å slukke mindre branntilløp i en tidlig fase. Får brannen tak, er slokking en oppgave for brannvesenet.
I bobiler er kravet at det skal være minst en håndslokker med minimum 2 kg pulver.
Rådet for vedlikehold av brannslokkemateriell har et register over godkjente virksomheter og autoriserte kontrollører. Autoriserte kontrollører finner du på rvb.no.
Tekst: Redaksjonen