Tryggere over Storebælt

Kraftig vind kan være en utfordring for bobiler på lange broer. Det gjelder også over Storebælt, men allerede ved svak vind kjenner du det rykker i bobilen forbi tårnene. Nå blir det bedring.

Arbeidet med vindskjermer skal står ferdig i løpet av februar. Foto: Sund & Bælt.

Bobiler er utsatt i sterk vind, men også svak vind kan forstyrre. Alle som har kjørt med bobil over Storebæltforbindelsen har merket trykket sideveis i bobilen når du kjører forbi tårnene som bærer konstruksjonen.

Om det ikke er vindstille så drar det godt i rattet når du kjører forbi de enorme tårnene og brofestene som holder konstruksjonen oppe. Et øyeblikk er du i le, for så å kastes mot vinden igjen. I en hastighet på 80 – 100 km/t kan det rykke godt i bobilen.

Nå gjøres tiltak for å bedre på denne situasjonen. Sund & Bælt, som driver Storebæltforbindelsen har satt i gang et arbeid for å redusere denne effekten.

Det monteres når vindavskjerming 20 meter på hver side av tårnene. Avskjermingen vil ikke stanse vindkastene helt, men med en høyde på 3,5 meter skal de gjøre overgangene mykere.

Arbeidet med den nye vindskjermingen skal avsluttes i løpet av februar. Likevel vil det fortsatt være restriksjoner på kjøring over brua når det er sterk vind.

Bobiler med vekt inntil 3 500 kg og campingvogner regnes av bruselskapet som vindfølsomme kjøretøy, men også større bobiler bør være oppmerksomme på anbefalingen som gis. Bruselskapet presiserer at det er sjåførens ansvar å vurdere om et kjøretøy er vindfølsomt.

Ved vind på 10 m/sek vil det være gult blink på broen. Det skal advare førere av vindfølsomme kjøretøy mot sidevind.

Ved stiv kuling og sidevind 15-20 m/sek er det forbudt for vindfølsomme kjøretøy å kjøre over Storebælt. For andre kjøretøy anbefales det å senke hastigheten til 80 km/t ved vind 15 m/sek. Ved 20 m/sek bør den maksimale hastigheten være 50 km/t.

Ved storm (25 m/sek) stenges broen med bom for all trafikk.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  2 comments for “Tryggere over Storebælt

  1. Jeg har akkurat lest meg litt opp på Storebælt og registrert meg for e-post varsel ved mye vind. Dette var fint kunnskapspåfyll. Nok en verdifull artikkel fra redaksjonen. 👍

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *