Tror du det blir gratis ferger 1. juli?

Regjeringen har i revidert budsjett lagt opp til at fergene på de minst trafikkerte strekningene skal bli gratis. Mange tror 1. juli er datoen, men de har oversett et viktig poeng.

De minst trafikkerte fergestrekningene skal bli gratis i andre halvår. Datoen fastsettes av fylkeskommunene. Foto: Knut Randem.

Mange medier har meldt at fergene med mindre enn 100 000 passasjerer i året blir gratis fra 1. juli. Den informasjonen har vi aldri sett fra regjeringen. Bobilverden.no spurte derfor Samferdselsdepartementet om hvilke ferger som blir gratis og når.

Departementet svarer at det i budsjettet for 2022 er det bevilget 89 millioner til gratis ferjer, 6 millioner til riksveiferger og 83 millioner til fylkesveiferger.

– Bevilgningen legger til rette for at fylkeskommune kan innføre gratis ferjer i alle fylkeskommunale fergesamband med under 100 000 passasjerer på årsbasis i andre halvår 2022.

– Dette kan skje fra 1. juli i år, men innføringstidspunktet besluttes for fylkeskommunale ferger av fylkeskommunene, svarer departementet gjennom sin informasjonsavdeling. Dermed kan det bli ulike tidspunkt i ulike deler av landet avhengig av hvilke vedtak som gjøres i fylkeskommunene.

Bevilgningen i 2022 vil også kunne dekke gratis ferger på delstrekninger innenfor flerkantsamband som går til øyer og samfunn uten veiforbindelse til fastlandet.

På riksveinettet bør fergene til Røst og Værøy i Nordland og til Skipavik i Rogaland bli gratis fra 1. juli, men Samferdselsdepartementet har så langt ikke bekreftet overfor Bobilverden.no at det faktisk skjer.

Regjeringen ønsker å halvere prisene fra nivået som var 1. januar 2021 i fireårsperioden. Fergetakstene er i dag 30 prosent lavere enn 1. januar 2021.

Mange hadde forventet at fergeforskuddet, som vilkår for å få 50 prosent rabatt på fergene, skulle forsvinne i forbindelse med revidert budsjett. Det skjedde ikke selv om Statens vegvesen har foreslått at det avvikles.

For biler inntil 8 meter er forskuddet derfor fortsatt 3 000 kroner, men om bobilen er en centimeter lenger må du ut med 14 800 kroner i forskudd. Om du synes dette er mange penger å låne bort, så kan du straks du kommer hjem fra sommerferien si opp fergeavtalen og få tilbake pengene du ikke har brukt opp på fergene.

En fergeavtale knyttes til din eksisterende AutoPass- eller EasyGo-brikke på nettsiden autopassferje.no (ekstern lenke).

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilververden.no

Les oppdateringDisse fergene blir gratis 1. juli

Del dette med andre:

  2 comments for “Tror du det blir gratis ferger 1. juli?

  1. Nok ett tåkeprat / uklar avgjørelse fra den minst handlekraftige regjering i Norge noen sinne

    • Du skjønner åpenbart ikke at deter fylkeskommunene som eier og drifter de fleste fergene med støtte fra staten. Det skulle tatt seg ut om staten dikterte detaljene

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *