Trollstigen stengt – hva er alternativet?

Etter en hendelse med steinras forblir Trollstigen stengt ut året. Men det er bare selve Trollstigen som er stengt. Det er mye annet å se og oppleve i området.

Både besøkssenteret og utsiktsplattformene over Trollstigen kan nås, men veien opp hit er inntil videre en blindvei. Foto: Knut Randem.

Det er fylkeskommunen som har stengt veien fordi det anses som usikkert å ferdes i bakken før det er gjort tilstrekkelige tiltak i fjellsidene. Med stengning ut året er den i praksis stengt til snøen er ryddet neste vår.

Veien fra Valldal-siden holdes åpen slik at det er mulig å kjøre opp til platået med utsikspunkter og butikker.

Fylkesordfører Anders Riise håper Staten kan bidra med midler til sikringsarbeider langs den populære veistrekningen, som ble offisielt åpnet i juli 1936.

Trollstigen inngår i Nasjonal turistveg Geiranger – Trollstigen. Med innkjøring fra rv15 ved Langvatnet kan du altså kjøre i spektakulær natur via Geiranger og fruktbygda Valldal før du kjører opp til platået over Trollstigen. Der må du snu mens veien videre er stengt.

På Dalsnibba kan du kjøre opp til 1 500 moh og få denne utsikten. Foto: Knut Randem.

På veien har du passert Dalsnibba. Det er Europas høyeste topp med utsikt fra bilvei på 1 500 moh. Her kan det kjøres helt opp på bomvei. Fra utsiktspunktet på toppen kan du se fjorden i Geiranger.

Både vei og utsikt er spektakulær. Om du synes Trollstigen er krevende med bobil, skal du neppe kjøre opp her. Undertegnede kjørte opp med 8 meter bobil for et par år siden, så det er mulig. På toppen er det både servering og turistbutikk, og det er faktisk døgnåpent i sommersesongen.

Flydalsjuvet utsiktsplass, Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen. Foto: Jarle Wæhler/Statens vegvesen.

Ved Flydalsjuvet er det anlagt en rasteplass ved den bratte fjellsida innerst i Geirangerfjorden. Det er et av mange storslåtte utsiktspunkter ved Geirangerfjorden.

Geiranger er i seg selv en opplevelse, men det kan sikkert være lurt å styre unna stedet rundt bryllupsdatoen til et kjent norsk par. Her er det også en campingplass ved fjorden.

Videre opp på fjellet igjen kommer du til et nytt spektakulær utsiktspunkt, Ørnesvingen, etter 11 hårnålsvinger opp Ørneveien.

Fra Eidsdal går det ferge over Norddalsfjorden til Linge. Her kan du enten svinge vestover mot Stranda og Sunnmøre eller fortsette turistvegen til fruktbygda Valldal.

I sentrum av Valldal er det populært å campe. Kanskje er det det varme temperaturer som frister? Det er i hvert fall noe av grunnen til at frukten trives her.

Herfra og opp til Trollstigplatået er det i praksis en blindvei som følge av stengningen av selve Trollstigen. På veien opp eller tilbake bør du få med deg Gudbrandsjuvet.

Gudbrandsjuvet litt før du kommer opp til Trollstigplatået er også verd en stans. Foto: Knut Randem.

Så om du ikke kommer fra Åndalsnes eller skal dit, så er det fortsatt mye å se i dette området. For deg som skal til eller fra Åndalsnes så er E136 Dombås – Åndalsnes et alternativ. Da kan du eventuelt ta en sving innom og se Trollstigen nedenfra.

Vestover fra Åndalsnes kan du velge E136 og E39 til Ålesund og videre sørover til Ørsta, Volda og Norges dypeste innsjø, Hornindalsvatnet. Da er ikke veien veldig lang til Førde eller en annen spektakulær turistvei over Gaularfjell.

Over Gaularfjell er det mye vakker natur. Fra dette utsiktspunktet kan du blant annet kikke ned på alle svingene som har tatt deg opp. Foto: Knut Randem.

Gamle Strynefjellsveien
Om du velger å droppe Geiranger og Trollstigen og alt det andre langs den ruta, så kan du jo velge deg en annen spektakulær vei, Gamle Strynefjellsveien, vel og merke om bobilen din ikke er over 8 meter lang. Det er lengste tillatte lengde på gamleveien. Nyveien er da et alternativ for den som reiser øst-vest mellom Gudbrandsdalen og Stryn på rv15.

Det er ikke bred vei over Gamle Strynefjellsvei. Det er mange møteplasser, men rygg med et smil. Er du over 8 meter lang, må du kjøre en annen vei. Foto: Knut Randem.

Har du kommet deg til Stryn kan du for eksempel kjøre sørover til Loen (stikkord Skylift til topps), til Olden, det irrgrønne Oldevatnet med flere fine campingplasser og kanskje helt inn til Briksdalsbreen?

Noen tar Loen Skylift opp, men velger en annen vei ned fra sin egen “rullebane”. Foto: Knut Randem.

Som du ser så er det ingen grunn til å fortvile over en stengt bakke. Her er det masse annet å se og oppleve. Vi har kun nevnt en brøkdel.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Nasjonal turistveg Geiranger-Trollstigen
Les også: Nasjonal turistveg Gaularfjell
Les også: Nasjonal turistveg Gamle Strynefjellsvei
Les også: Til fjells med bobil

Del dette med andre:

  1 comment for “Trollstigen stengt – hva er alternativet?

  1. Om du vil ha ein spennande, vakker og utfordrande vegstrekning: Aursjøvegen mellom Sunndalsøra og Eikesdalen (ved Mardalsfossen). Men om du er uroleg for å rygge 100 meter på ei smal fjellhylle, bør du satse på ein annan veg…..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *