Trivelig rundt Trondheimsfjorden

Ikke helt midt i Norge, men «sentrale strøk av landet» kan Trøndelag gjerne kalles. En tur rundt Trondheimsfjorden kan by på viktig historie og mange opplevelser.

Trondheimsfjorden rundt byr på historiske og mindre historiske bygninger. Foto: Lena Johnsen.

Du kan selvfølgelig starte en slik rundtur hvor du vil, men dersom du har Trondheim som utgangspunkt kan Flakk være første stopp. Der har du Flakk camping og ferga over fjorden til Rørvik.

Når du kommer til Rørvik er du også kommet til Fosen. En av de første attraksjonene du treffer her er museet Kystens Arv. Museet har et eget aktivt båtbyggeri , historisk rosehage, restaurant med uteservering og en av landets største samlinger med klinkbygde råseglbåter.

Inderøy. Foto: Fredrik Bye Ravn.

Dette ble en liten tur vestover, men for å komme rundt fjorden etter denne ruta kjører nordøstover på fv 755 mot Leksvik og inn i landet før dere kommer ut til kysten og Mosvik i Inderøy. I Mosvik kan dere ta turen innom Mosvik brygge og gå noen av de skiltede turene som dere ser fra veien. Den majestetiske og kjente Skarnsundbrua tar dere over Trondheimsfjorden og rett inn på den Gyldne Omvei.

På Gangstad gårdsysteri på Inderøy byr de på egne delikatesser. Foto: Wil Lee Wright.

På Inderøy er de glad i å ta omveier så dere kan velge om dere følger Fv755 til Straumen, eller tar en omvei til Kjerknesvågen og Gangstad. Legg gjerne inn et stopp hos landhandleriet på Berg Gård like ved Kjerknesvågen, Gangstad gårdsysteri for en is og spennende oster eller Gulburet hvor dere kan slappe av med en aniskringle og en kopp kaffe.

Hvis dere har kjørt hele dagen fra Trondheim anbefales det en overnatting i Inderøy. Tips fra lokalkjente her er: Inderøy bobilcamp eller Koa camping.

Høstlandskap på Utøy. Foto: Lena Johnsen.

Tidevannstrøm
Start neste dag med en tur i Straumen, sentrum av Inderøy. En av de sterkeste tidevannstrømmene i Norge befinner seg i sundet mellom Trondheimsfjorden og Borgenfjorden, og har gitt navn til kommunesenteret Straumen.

Blant trehusbebyggelsen i Straumen finner du galleri, kafé og hyggelige nisjebutikker. Det vesle rødmalte 1700 – talls huset Klokkarstu (som huser gjenbruksbutikken Kjerringa me’ Straumen) ligger her, sammen med Nils Aas Kunstverksted, Galleri Mitsel, Inderøy Landhandleri, Inderøy Slakteri, Marens Bakeri og Jostu Lysstøperi. Den gamle Rødbrygga forteller også sin historie til restaurantgjestene.

Sakshaug gamle kirke i Inderøy. Foto: Lena Johnsen.

Den prisbelønte Muustrøparken er en idyll midt i Straumen. Her kan du bruke alle sansene, mens du rusler langs stien. Små og store skulpturer av Nils Aas, et kvernhus og skotthyllbane er blant opplevelsene.

Muustrøparken er en idyll midt i Straumen. Foto: RUA.

Norgeshistorie
Fra Straumen går turen videre ut på E6 og til Verdal. I Verdal kan dere velge mellom shopping i Verdal sentrums mange nisjebutikker eller opplev norgeshistorien i Stiklestad nasjonale kultursenter. Stiklestad har en sentral plass i norgeshistorien som stedet hvor Olav Haraldsson ble drept i Slaget på Stiklestad i 1030, som et ledd i kristningen av Norge. I restaurant Skalden på Stiklestad kan dere nyte en god lunsj eller middag før turen går videre til trehusbyen Levanger.

På Stiklestad kan barna være viking for en dag. Foto: RUA.

Kanskje passer det med en overnatting i Levanger. Et tips er Levanger camping. Det er en helårsåpen campingplass med vakker beliggenhet like ved Trondheimsfjorden og sentralt i forhold til Levanger sentrum.
Dersom historie fenger anbefales et besøk til Munkeby herberge. Gården ligger mellom ruinene av Munkeby kloster og det nye Munkeby mariakloster. De har en koselig kafe og butikk i den gamle mastua fra 1828. De bevart det gamle særpreget i bygningen og her kan du nyte hjemmebakte kaker, kaffe og enkle lunsjretter.

Munkeby herberge i Levanger. Foto: Hatrem reklame.

Ikke langt fra gården ligger Munkeby mariakloster. Munkene her produserer en ost som heter Munkebyosten. Den vant supergull i VM i ost i 2018 og det anbefales et besøk innom det enkle selvbetjente utsalget til munkene for å kjøpe med en smak av Munkebyosten.
En tur til ruinene av Munkeby kloster anbefales også av de lokalkjente.

Kjør videre langs E6 sørover, og legg gjerne turen ut til Falstadsenteret på Ekne. Det er et nasjonalt senter for andre verdenskrigs fangehistorie og menneskerettigheter. Her finner du en fast museumsutstilling, samt temporære utstillinger. Ikke langt unna museet ligger Falstadskogen, åsted for minst 200 henrettelser under krigen. Et besøk her er en gripende opplevelse.

Falstadsenteret i Levanger vekker sterke minner. Foto: Christian Trustrup.

I Vuddudalen, etter Åsen, får du Kortmans lysfabrikk og Pick-Up Diner på høyre hånd. Kortmans er Norges eldste lysfabrikk fra 1896 og kan tilby salg av alt innen levende lys og tilbehør. Pick-Up Dineren er også en opplevelse. Med jukeboks og skinnbenker i pastellfarger er den amerikainspirerte dineren som USA på 1950-tallet. På menyen står saftige hjemmelagde burgere, club sandwicher mm.

Ikke langt fra Kortmans Lysfabrikk, kan dere ta en avstikker ned til Steinvikholm Slott. Det ligger på en liten øy ved Skatval, Stjørdal. Slottet ble bygd i 1532 av Norges siste katolske erkebiskop, Olav Engelbrektsson. Midt på 1500-tallet lå maktsenteret i Norge her, og de fem meter tykke veggene har mye historie å fortelle. Her er det spesielt fint på en varm og solrik ettermiddag.

Dampsipsbrygga i Levanger sentrum. Foto: Visit Innherred.

Turen forsetter videre til Stjørdal. På Værnes kan dere ta en liten avstikker til Stjørdal museum Værnes. Det holder til på den gamle prestegården like øst for Værnes kirke. Hagen til prestegården er et historisk hageanlegg i engelsk landskapsstil. Den har de siste årene vært gjenstand for en større oppgradering med blant annet etablering av et arboret, vannspeil, urtehage og minnested over grunnleggeren av hagen, Hioronymus Heyerdahl.

Når dere er ute på E6 igjen kan dere kjøre til Trondheim. Da er turen Trondheimsfjorden rundt ferdig og forhåpentligvis har dere fått mange tips. Dette er noen eksempler på oppdagelser du kan gjøre, men det finnes mye annet å stikke nesa borti også.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no
Tekstunderlag: Christine S. Nielsen, Visit Innherred

Del dette med andre:

  2 comments for “Trivelig rundt Trondheimsfjorden

  1. Kjære redaktør!
    Takk for en fin artikkel om «Trivelige Trøndelag», men på bakgrunn av det som står i ingressen vil jeg påpeke at Norges ofisielle midtpunkt ligger i Steinkjer kommune, så vi er nok midt i Norge her.
    Jeg vil også for de som reiser langs E6 gjennom gamle Nordtrøndelag anbefale en sving ut til Frosta og Tautra med sitt fugleliv og et aktivt og levende katolsk kloster klosterruiner fra før reformasjonen samt Klostergården med god matservering. Vel verdt et besøk. Derfra kan man følge veg parallelt med E6 til eller fra Falstad.
    Siden det ble påstått i en nylig annen artikkel i Bobilverden vil jeg også påpeke at det ikke finnes noen jagerflyplass på Frosta. Den ligge på Ørlandet helt ytterst i Tronheimsfjorden.

    • Takk for hyggelige innspill. Vi har lett, men kan verken finne eller huske at vi har omtalt Frosta og flyplassen i samme artikkel. Vi vet godt at flyplassen ikke ligger på Frosta. Kan det være noen andre som har syndet?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *