Trimmet bilen – måtte betale dyrt

Det ble en dyr kjøretur for sjåføren som hadde trimmet motoren uten å oppgi det til forsikringsselskapet.

Å trimme eller chiptune bilen skal gjøres på godkjente verksteder og meldes til myndighetene. Illustrasjonsfoto: Midia/Pexells.

En bil som trimmes skal vises på trafikkstasjonen og ny effekt skal føres inn i vognkortet. Trimmingen har også en avgiftsmessig side, men i dette tilfellet var det forsikringsselskapet som satte ned foten.

– Vi har flere saker med motorskader som skyldes trimming eller andre endringer som påvirker motoren. Derfor er det viktig å opplyse om dette når du kjøper bilforsikring, ellers risikerer du at skadene ikke dekkes, sier Lisa Cathrin Olsen, talsperson for forsikringssvindel i Fremtind og viser til en fersk dom der en Porsche-eier ble ansvarliggjort. Problemstillingen er den samme i andre typer biler – også bobiler.

Fikk motorstopp med trimmet bil
I 2019 kjøpte kunden en Porsche med 560 hestekrefter. Da forsikringsavtalen skulle inngås, sa kunden at kjøretøyet var i original stand, og ikke trimmet eller ombygd.

To år senere meldte kunden inn en motorskade på bilen, etter at den hadde fått motorstopp på veien. Fremfor å sende bilen på verksted, tok kunden, som var utdannet bilmekaniker, med bilen hjem. Der skal kunden angivelig ha fjernet sporene fra trimmingen, skriver Fremtind.

Fikk tips om ulovlig trimming
– Vi mottok tips om at kunden skal ha trimmet bilen “til maks”. Undersøkelsene vår avdekket at dette var tilfelle, og vi avslo kravet. Kunden var ikke enig i dette, og saken endte i retten, forteller Olsen.

I retten ble det konkludert at bilen var trimmet og at kunden hadde holdt tilbake informasjon om dette både ved kjøp av forsikring og ved innmelding av skade. Det endte med at Porsche-sjåføren måtte dekke hele skaden selv, i tillegg til å betale 85 000 kroner i saksomkostninger til Fremtind.

Forsikringsselskapet anser dette som forsikringssvindel, men eieren får nok trolig også en reaksjon fra skattemyndighetene. En effektøkning kan nemlig gi grunnlag for økt avgift og ombyggingen skal meldes til Skatteetaten på forhånd. Uautorisert trimming kan også påvirke bilprodusentens garantiansvar, forteller Statens vegvesen.

Tekst: Redaksjonen

Les også: Mange chiptuningaktører driver ulovlig

Del dette med andre:

  1 comment for “Trimmet bilen – måtte betale dyrt

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *