Tre bobilplasser, tre muligheter

Den populære bobilplassen i Horten er ikke regulert til formålet, men lever videre et år av gangen. Foto: Knut Randem.

Den populære bobilplassen i Horten er ikke regulert til formålet, men lever videre et år av gangen. Foto: Knut Randem.

Risør, Horten og Halden har ulike muligheter i forhold til bobilturistene. En oppgraderer, en er ikke regulert til bobilplass og i Halden blir ordføreren overkjørt av rådmannen.

De tre byene har i grunnen ikke noe felles. Horten har en populær bobilplass sentralt i byen, men den er ikke regulert til formålet. Risør har hatt litt varierende tilbud, men ruster nå opp. I Halden ville også ordføreren ruste opp, men så kom innstillingen fra rådmannen…

Vi tar Halden først. Der har de et par år hatt en mindre bobilplass på Sauøya. Det er et privat tilbud til tre, fire bobiler på en brygge.
De tre lokale bobilistene Karsten Svendsen, Ted Carlsen og Tom Engebretsen viste i juli i fjor Halden Arbeiderblad et område som kunne bli en god bobilplass for om lag 15 bobiler. Dette har de jobbet for å få til i lang tid.
De fikk medhold av turistsjef Liv Lindskog, som hadde merket etterspørsel etter sentrale overnattingsplasser i byen.
– Det hadde vært bra med en egen plass i nærheten av byen. Da blir det mer ordnede forhold, slik at bobiler ikke står på plasser rundt om i byen, sa hun til avisa.

Her kan det bli bobilplass, mente ordføreren. Faksimile av Halden Arbeiderblad.

Her kan det bli bobilplass, mente ordføreren. Faksimile av Halden Arbeiderblad.

Tidlig i april kunne Halden-ordfører Thor Edquist fortelle avisas lesere at han legger fram et forslag om å etablere bobilplass og tømmestasjon på Mølen. De tre lokale bobilentusiastene var godt fornøyde med dette – selv om området i framtiden er beregnet for utbygging.
Rådmann Roar Vevelstad vil det imidlertid annerledes. Han gravlegger bobilplassen i sitt saksframlegg.
– Campingplassene (Fredriksten og Langholmen) har kapasitet som både parkerings- og overnattingsted. Ved en etablering av et slikt tilbud i sentrum vil kommunen ta bort en del av næringsgrunnlaget for campingdriften, står det i saksfremlegget, skriver rådmannen i følge det lokale nettmagasinet kandusi.no. Rådmannen ønsker kun en lovpålagt tømmestasjon på det omtalte området.
De tre bobilistene uttrykker sterk misnøye med rådmannens innstilling. To sommeråpne campingplasser kan ikke gi et tilbud til helårsturister som ønsker et sentrumsnært tilbud.
Saken skulle etter planen opp i Haldens formannskap 28. april, men først ble den behandlet i Hovedutvalg for plan, teknisk, landbruk og miljø 19. april.
Karsten Svendsen forteller at rådmannens forslag fikk flertall i utvalget. Dermed har han ingen tro på at saken kommer opp i formannskapet med det første. Han sier til Bobilverden at han er svært skuffet over at rådmannen og ikke ordførerens forslag fikk flertall i utvalget.
– Men vi gir oss ikke. Det må bli en bobilplass i Halden, sier Svendsen.

Anbud og usikkerhet
I Risør er kommunen på offensiven. I juni i fjor kunne turistsjef Marita Thomseth fortelle Bobilverden at det innen neste bobilsesong skulle komme en oppgradering av parkeringsplassen på Tjenna. Dette er en parkeringsplass hvor bobiler har vært velkomne til å overnatte, men det har ikke vært noen fasiliteter på stedet.
Nå blir det en ordentlig bobilplass på Tjenna. I forrige uke sendte kommunen ut en anbudsforespørsel for bygging av servicebygg med toaletter, dusj og tømmemuligheter. I anbudet gis det også en opsjon for bygging av strømstolper for bobiler.
Det betyr at det fortsatt vil gå noe tid før plassen er oppgradert til et godt tilbud for bobilister, men kommunen er på rett vei. Kanskje kan det bli orden på sakene allerede i sommer.

Bobilplassen i Horten lever videre. Foto: Knut Randem

Bobilplassen i Horten lever videre. Foto: Knut Randem

Bobilhavna i Horten har blitt et populært sted og ofte er det helt fullt der i sommerhalvåret. Spesielt i helgene er tilstrømmingen stor og plassen ble utvidet med en ekstra rekke på grusplassen bak.
Ellen Strøm Hassum i Horten havnevesen kunne i høst fortelle Bobilverden at området mellom plenen og gangveien mot sjøen i år skal opparbeides med et bryggeamfi med mange sitteplasser i treverket.
Men det er et stort ”men” når det gjelder bobilplassen i Horten. Hassum forteller at bobilplassen i gjestehavna har vært midlertidig siden den ble etablert.
– Området er ikke regulert for bobil, men i påvente av videre utvikling i havneområdet ønsket vi å gi et tilbud til turister, som også vi selv kunne nyte godt av i form av inntekter.
Hassum legger til at det i deres øyne har vært et vellykket prosjekt så langt. Det politisk oppnevnte havnestyret har imidlertid bedt administrasjonen om å finne alternative plasseringer av bobilplassen. Hassum skriver i en epost til Bobilverden at de ikke har noen alternativer, så inntil videre fortsetter bobilplassen i Horten å holde åpent et år av gangen.
– Vi ser at bobilgjestene er en stor ressurs for handel og næring i byen generelt og for de næringsdrivende i havna spesielt. Det gir økt aktivitet i havneområdet vårt, skriver Hassum. Hun legger til at både hotell og annen servicenæring er det som kan true bobilplassen på sikt.

Les også: Halden ser mulighet for bobilplass
Les også: Satser i Risør, jager ikke

Del dette med andre:

  3 comments for “Tre bobilplasser, tre muligheter

  1. Vi noterer ivrig i ide’heftet over “steder vi gjerne vil besøke” på våre turer med “rullehytta”.
    Greit å ha en oversikt over hvor man er ønsket eller ei, slik at man kan styre unna plasser med negativ holdning til bobilfolket.

    Mye triveligere å komme til plasser der vi vet at vi er velkommen. Da blir man gjerne litt lenger på stedet enn planlagt, og bruker mer ressurser på trivelige spisesteder og handel forøvrig. 🙂

  2. Jeg har vanskelig for å se att ikke handelstanden presser på for å få en bobil “avdeling” både på store nok parkeringsplasser og i tilknytning til båthavner. I båthavnene der de før har måtte gå/leie vakter, har de sluppet den utgiften/ bryet med å passe på, og det første bobilfolket ofte gjør når de våkner, er å se seg om etter ferske rundstykker, med tilbehør. Så og kalle seg forretningsmann så har de lite greie på hvordan man enkelt kan skaffe seg flere kunder,,,,,,,,og få mer ro i båthavnene der det er et problem. Men kjære kommuner, rådmenn og folkevalgte, kos dere i deres uforstand !!

  3. Ang Bobil parkering i Horten , så blir det vel en mulighet der som Norsk Stål ligger. Det er nesten i samme område som den ligger nå. Ang Norsk Stål har jeg hørt at dem skal legge den driften ned her i Horten.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *