Toll i app med kvoteberegning

Med KvoteAppen finner du lett ut om alkohol- og tobakksvarene du har med deg fra utlandet er utover den avgiftsfrie (tax free) kvoten. Har du med deg for mye, kan du også bruke appen til å betale avgiftene som trolig er lavere enn du tror. Foto: Tolletaten/nyebilder.no

Med KvoteAppen finner du lett ut om alkohol- og tobakksvarene du har med deg fra utlandet er utover den avgiftsfrie (tax free) kvoten. Har du med deg for mye, kan du også bruke appen til å betale avgiftene som trolig er lavere enn du tror. Foto: Tolletaten/nyebilder.no

Har du stått i en kø av trailere for å få lov til å fortolle noen flasker vin eller øl? Da har du sikkert også gitt opp mer enn en gang. Husk at du kan beregne kvote og betale toll i Tollvesenets app.

Se for deg at du triller over grensa med en del flasker for mye i bagasjen etter et par uker på tur i land hvor slikt er billigere. Du vil være lovlydig og kjøre på rødt for å betale din skjerv i toll. Og så har du møtt en lang kø av trailere som står i nettopp den fila. Du vet at de har mange papirer og dette kan ta timer. Hvor fristende har det ikke vært å svippe ut i grønn fil og ta sjansen?

Du har ingen unnskyldning. Tollvesenet lanserte for flere år siden KvoteAppen. Den skal både hjelpe deg å se om du har lovlig kvote og til å betale for det du har ekstra. Du kan fortolle alkohol og tobakk og andre varer med appen og kjøre med god samvittighet på grønt.

Lansert i 2016
Da KvoteAppen ble lansert på Oslo lufthavn Gardermoen sa tolldirektør Bjørn Røse og avdelingsdirektør Pål Hellesylt i Tolldirektoratet: Nå blir det lett å gjøre det som er rett.

Lett å finne ut hva som er kvoten
En undersøkelse avdekket ved lanseringen  at 52 prosent av de spurte ikke vet hva den avgiftsfrie kvoten omfatter av alkohol- og tobakksvarer, og at bare fire prosent vet hvor mye det koster å fortolle en flaske vin.
Tolletaten lanserte verdens første KvoteApp med informasjons- og betalingsfunksjon. Med appen kan den reisende enkelt legge inn hva han eller hun har med seg av alkohol og tobakk. Appen vil så regne ut om varene er innenfor eller utenfor kvoten. I tillegg kan du bruke appen til å fortolle og betale varene utover kvoten før du krysser grensen.

Alle reisende kan bruke KvoteAppen. Med appen kan du gjennomføre fortollinger maks 2 timer før du kommer til grenseovergangen, og deretter kan du passere på grønn sone.

Du kan bruke KvoteAppen overalt, det vil si før du passerer betjente og ubetjente grenseoverganger, både innenfor og utenfor tollstedets åpningstid. Det er også uavhengig av om du kommer til Norge med fly, båt, tog eller bil. Blir du stoppet av tollere, kan du med kvitteringen i KvoteAppen vise at du har betalt avgiftene. Pass bare på at du passerer tollkontrollen innenfor den to timers perioden kvitteringen i appen er gyldig.

Siden lanseringen har det også blitt mulig å fortelle andre varer i appen.

43 prosent av respondentene i undersøkelsen innrømmer at de har smuglet, og i lanseringsåret skrev tollere ut nær 12 000 forenklede forelegg for totalt 8,1 millioner kroner til reisende som er tatt i tollkontrollen med for mye alkohol- og tobakksvarer.
– Vi anbefaler reisende som ønsker å ta med seg mer enn kvoten å ta i bruk KvoteAppen. Nå kan du lett og raskt fortolle dine varer, sier tolldirektøren.

Appen lastes ned der du vanligvis gjør det, og navnet er KvoteAppen.

(Artikkelen ble opprinnelig publisert i 2016 og oppdatert i 2022)

Tekst:Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *