Tipset: Lurt å ha med på bobiltur

Skal du kunne bruke vannet i bobilen som om du var hjemme, så må du også fylle vann med det i tankene. Da bør du ha med noe utstyr på tur.

En liten plasboks kan romme det du trenger for hygienisk fylling av drikkevann i bobilen. Foto: Knut Randem.

Historiene er mange om de som ikke skjønner elementære renslighetsregler og dytter drikkevannsslangen ned i toalettkassetten. Toalettkassetten blir nok litt renere, men samtidig blir slangen forurenset for alle som ønsker å drikke vannet de fyller på bobilen.

Om det skjer av uvitenhet, i tankeløshet eller av andre grunner, skal være usagt, men resultatet er det samme.

Når redaksjonen blir spurt om råd ved etablering av tømmestasjoner, gis det alltid et tydelig råd om at drikkevannsfylling må skje så langt unna der toalettet tømmes at det ikke er overhengende fare for at toalettkassetten blir skylt med drikkevannsslangen. Likevel vet du aldri hva slangen har blitt brukt til – enten den henger pent eller ligger på bakken.

Har du med deg egen slange så bør du også gardere deg med overganger og nøkler i ulike dimensjoner. Foto: Knut Randem.

Vi har sett brukere hente kaffekjele på campingplassens kjøkken for å få vann til å skylle toalettkassetten. Så alt kan skje.

Det er som kjent ingen fare å drikke vannet du har i bobilen om du tar de riktige forhåndsreglene. Les gjerne vår artikkel «Kan du drikke vannet i bobilen?».

Hva kan du gjøre for å sikre god hygiene ved vannfylling? Det viktigste er nok å ta med egen slange for fylling. Den behøver ikke å være spesielt lang, men bør jo rekke fram til krana.
En kanne kan være praktisk å ha om du står stille noen dager og ikke ønsker å flytte bobilen for å fylle vann.

Det finnes slanger som blir lengre når de fylles med vann, de er dyrere, men tar mye mindre plass i bobilen.

Slangen bør ha «Gardena-kobling», men du kan ikke være sikker på at «han-kontakten» står på krana. Alt som er løst har en tendens til å bli borte. Et lite utvalg av tilkoblingsledd i ulike dimensjoner kan derfor være lurt å ha med seg.

Slange, kran og tilkoblingsledd i ulike dimensjoner er kjekt å ha. Foto: Knut Randem.

Det hender også at krana mangler nøkkel. Da kan et sett med nøkler til ulike kraner være en god investering.

Du har sikkert gjort deg egne erfaringer i forhold til hvor du reiser og hva du trenger. Vår «vannpakke» får plass i en liten plastboks.

Første gang publisert i mai 2023.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  15 comments for “Tipset: Lurt å ha med på bobiltur

 1. Iblanet er slange satt på med slangeklemme. Da kan dett være greit med ei vannpumpetang for å skru slangekoblingen av krana og bruke egen hortigkobling (gardenakobling) for så å sette kobling tilbake når ferdig. Selv har jeg også en trykkreduseringsventil til å sette mellom etter at jeg fikk en slange (sånn som den på bildet) sprengt av for høyt trykk en gang .

  • Det er veldig greit og bruke skrujern eller fastnøkkel beregnet for formålet, i stedet for og ødelegge skrue og kranehoder med ei vannpumpetang. Prisen for riktig verktøy som en har tilgjengelig, er uansett halvparten av en skikkelig vannpumpetang. Har desverre sett et utall av kraner, koblinger og slangeklemmer ødelagt hinsides andres muligheter for og bruke kranen. Blant annet på Mysen og Tynset i høst

 2. Jeg mener at jeg leste på forpakningen til en «krympeslange», at den ble frarådet til bruk når det gjelder drikkevann.Den er vanskeligere å tømme enn en konvensjonell slange, og kan således bli eksponert for bakterievekst i varmt miljø.
  Personlig foretrekker jeg en vanlig slange i en lengde på 4- 5 meter, som kan tømmes fullstendig etter bruk.Det er også praktisk med et vannpåfyllingslokk med hankobling som man kan skru på bobilen og deretter koble denne sammen med en hunkobling på slangen.

 3. Har ikke problem med at tømme krympeslange, den tømmer seg selv når den krymper sammen. Jeg bruker en vanlig justerbar strålespiss , den passer til at sette fast i en normal væggpåfylling.

 4. Jeg opplever heller ikke problemer med å tømme krympeslangen, den tømmer seg selv når den krymper, slik Kaj K. skriver her. Jeg tenker at det som (eventuelt) er igjen i slangen da, ikke er noe mer enn det som vil være igjen i en vanlig hageslange. Ved neste fylling lar jeg det dog renne noen liter vann gjennom slangen før jeg starter fylling av tanken på bilen.

 5. Det er veldig greit og bruke skrujern eller fastnøkkel beregnet for formålet, i stedet for og ødelegge skrue og kranehoder med ei vannpumpetang. Prisen for riktig verktøy som en har tilgjengelig, er uansett halvparten av en skikkelig vannpumpetang. Har desverre sett et utall av kraner, koblinger og slangeklemmer ødelagt hinsides andres muligheter for og bruke kranen. Blant annet på Mysen og Tynset i høst

 6. Jeg har vanlig 20m slange. Bruker alltid Gardena han/han skjøtestykke når slangen er kveilet sammen og skal henges i bilen. Dermed har jeg ingen søl og hindrer også forurensning i slangen.

 7. rukt krympeslange i 3-4 år uten problemer. Brukte diverse systemer før uten at være tilfrets. Har tatt en vanlig strålespiss og boret innmaten ut så det letter vanngjennomstrømmingen.

 8. Dere nevner . Vår vannpakke . Er det noe som er for salg .
  Burde iallefall vært det.
  Jeg har plukket sammen en pakke jeg er fornøyd med . Men ble litt her og der i forskjellige butikker .
  Hadde vært fint å fått en ferdig sydd 🙂

  • Vi selger ingenting. Dette er kun en talemåte. Kanskje noen kan inspireres til å lage noe for salg? Vår «pakke» er kjøpt i hagesenter og hos rørlegger.

 9. Biltema har. Setter sammen 3 . Hvem har ikke manglet et par meter. Og bruk en kobling med stoppkran . Dei er vel på 15 m og en slangebit som er skåret på langs . Da er det bare og stappe den ned i tanken . Når det er fullt renner det ut . Med og bruke den som en skur på bilen . Kan en få overtrykk og vann kan renne over inni bilen . 😢

 10. Jeg har selv en krympeslange liggende , og registrerte etter innkjøp at produsenten advarte mot å bruke slangen i forbindelse med drikkevann, så da vil det være uklokt å ignorere dette. Når man ser på hvordan slangen krymper sammen, er det usannsynlig at man får tømt den 100% etter bruk, men problemene med bakterievekst oppstår neppe over natta, så dersom slangen er i daglig bruk og den skylles godt før man fyller på vann, burde det være uproblematisk.
  Jeg har kjøpt en slange fra Hozelock som er noe tynnere enn en vanlig Gardenaslange, og dermed får man et tilstrekkelig antall meter , rullet opp på en liten og nett slangetrommel.

 11. For oss som ikke er helt tekniske av oss, hva heter de forskjellige delene på bildet? Vil gjerne lage en egen vannpakke selv 🙂

  • Alle koblingene på bildet kalles «Gardena-koblinger». Det er ikke bare Gardena som lager dem. De har blitt en slags standard. Du finner dem i hagesentere. Nøklene til kraner er kjøpt hos rørlegger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *