Tipset: Du kan ta EU-kontrollen i høst

Planlegger du å overvintre i utlandet med bobilen eller setter den i opplag om vinteren? Da kan du ta EU-kontrollen før du reiser eller setter inn bobilen.

EU-kontrollen kan tas lenge før fristen. Foto: Knut Randem.

Dersom du har tid for EU-kontroll om vinteren eller tidlig om våren er det kanskje ikke like enkelt å få gjennomført den om du skal på langtur eller setter bobilen i opplag. Vinteren kan jo bli lengre enn vanlig.

Uten å søke kan du egentlig ta kontrollen når som helst – så lenge du holder deg innen fristene. En bobil i kjøretøygruppe M1 inntil 7500 kg skal første gang til EU-kontroll innen fire år etter registreringsdatoen. Deretter innen to år fra forrige kontroll. Tyngre bobiler i kjøretøygruppe M1 skal kontrolleres hvert år.

For kjøretøy som fremvises ved periodisk kontroll mindre enn to måneder før kontrollfristen, beregnes fristen for neste kontroll etter den opprinnelige fristen, står det i forskriften.

Det betyr ganske enkelt at om du kontrollerer bobilen mer enn to måneder før fristen så blir neste kontroll beregnet etter denne nye kontrolldatoen.

Det betyr at du taper noe tid mellom kontrollene denne ene gangen, men så har du fått flyttet kontrolltidspunktet til en dato som kanskje passer bedre for deg i årene som kommer.

Bare husk at fristen for å rette feil eller mangler gjelder fra kontrolltidspunktet og ikke din opprinnelige frist. Har du startet på prosessen så må den altså gjennomføres etter gjeldende frister.

Om du avregistrerer bobilen om vinteren, så sier forskriften dette om kontrollen: «Kjøretøy som har vært avregistrert og som ordinært skulle ha vært kontrollert og godkjent i den tiden det var avregistrert, skal kontrolleres og godkjennes før påregistrering.»

Husker du ikke når du skal på kontroll? Da kan du sjekke fristen for EU-kontroll hos Statens vegvesen på denne siden.

Denne artikkelen ble første gang publisert i september 2021.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

  4 comments for “Tipset: Du kan ta EU-kontrollen i høst

  1. Vil det si at vis bilen er godkjent før vinterlagring må godkjennes igjen før den tas ut . Hvordan skal det gjøres?

    • Det punktet gjelder kun om du ikke tok kontrollen før du avskiltet bilen, men om kontrollfristen er mens du står i opplag.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *