Det er viktig å tenke på brannsikkerheten uansett hvor og hvordan du tilbringer sommerferien. Vi har samlet noen råd for en brannsikker ferie, både i Norge og i utlandet.
Det er Brannvernforeningen som har samlet noen tips i en pressemelding:
Grilltips
Bruk av åpen flamme, grill, elektriske apparater og gass medfører en brannrisiko. Dersom du bruker gassgrill, er det viktig med jevne mellomrom å sjekke gasskoblingen og slangen for å unngå lekkasje eller tilstopping. Om du kan, bør du unngå å sette gassflasken under grillen, og plasser den slik at du lett har tilgang til å stenge av gasstilførselen ved behov.
Bruker man kullgrill, er det viktig at denne står stødig, og med god avstand til brennbart materiale. Vent noen dager før du kaster aske fra grillen i restavfallet. Før du kaster asken, er det også lurt å fukte den med vann og knyte posen godt igjen.
Dropp engangsgrillen
– Engangsgrillen har forårsaket mange branner og bør derfor forbys. Vi anbefaler derfor å droppe den. Vi oppfordrer heller til å grille på tilrettelagte plasser med en grill som kan gjenbrukes der dette er mulig, sier Søtorp.
Dersom du likevel benytter engangsgrill, er det viktig at den står på et ubrennbart underlag – grillen blir svært varm på undersiden. Unngå likevel å grille direkte på svaberg og fjellunderlag, da det kan gi varige skader på fjellet. Noen steder er dette faktisk forbudt. Etter at grillen er skikkelig slokket og avkjølt med massevis av vann, skal den kastes i en avfallsbeholder ment for brukte engangsgriller. Informasjon om hvor man finner slike avfallsbeholdere finner du på din kommune sine nettsider. Er det ingen slike i nærområdet må du ta med engangsgrillen hjem, og la den stå utendørs over natten før du kaster den i søppelet.
Campingplass
– På camping bor, sover og hygger vi oss i delvis trange og uvante omgivelser ofte omgitt av lett antennelig materialer. I kombinasjon med bruk av åpen flamme, grill, gass og elektriske apparater øker det risikoen for brann, sier Søtorp.
Still krav til sikkerheten og vær kritisk ved valg av campingplass. Det er viktig at du gjør deg kjent med campingplassens branninstruks og hvor du finner brannslokkeutstyr.
Alle registrerte campingvogner og bobiler plassert på campingplasser skal ha røykvarsler og minimum ett pulverapparat på 2 kilo. Brannvernforeningen anbefaler å ha minst ett pulverapparat på 6 kilo tilgjengelig hvis det er plass til forsvarlig montering.
På campingplasser i Norge skal det ifølge regelverket være minst 4 meters avstand mellom campingvogner, bobiler og telt. Kast brannfarlig avfall som tomme tennvæskebeholdere, brukt grillkull og engangsgriller på anviste plasser.
Førstehjelp ved brannskader
Skulle uhellet være ute vil rask og riktig førstehjelp kunne forebygge alvorlige senskader. Pådrar man seg en brannskade er det viktig å kjenne til 20-20-regelen. Kjøl ned brannskaden med lunkent vann på omtrent 20 grader i 20 minutter, og ring 113 ved mistanke om alvorlig skade.
Tekst: Redaksjonen
Hvorfor forby engangsgrill? Vi er kun 2 personer og bruke engangsgrill opp i kullgrillen og det er meget praktisk. Og det blir lite søppel. Bare vente til neste dag før en kaste den i søppla. Voksne mennesker må da bruke hodet når dem griller.
Hvorfor egentlig forby noe som helst. Det skjer jo aldri ulykker av noe slag med voksne mennesker som tilsynelatende er oppegående – rundt omkring i verden..?
Hva med sikkerheten med kabelsnelle som har alt for tynn kabel, kabelen trekkes ut 3 meter og har 22 meter igjen på snellen.
Det er brannfarlig det.
Støttes 100%
Og som en referanse til kommentaren over; Dette ser man stadig vekk, og det er i all hovedsak voksne mennesker som bruker hodet, og ikke skal bli fortalt hva som er bra og ikke..