Timesregel også uten bombrikke

En av fordelene med å ha bombrikke i anlegg med AutoPass er timesregelen som gir kun en belastning per time. Nå skal regelen endres.

– Der timesregel er innført, skal den gjelde også for kjøretøy som ikke har brikke og brukeravtale, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård. Foto: Kristoffer Rød-Lindberg/SD.

– Der timesregel er innført, skal den gjelde også for kjøretøy som ikke har brikke og brukeravtale. Jeg har bedt Vegvesenet om å gjennomføre denne endringen så raskt som mulig, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård i en pressemelding i dag.

I enkelte bompengeprosjekter – i all hovedsak i bomringer – er det innført en såkalt timesregel. Den innebærer at kun den første registrerte passeringen skal belastes trafikanten innenfor en tidsperiode, uavhengig av takst. For å nyte godt av en slik timesregel, har det vært et krav om elektronisk brikke og brukeravtale.

Statens vegvesen anbefaler nå at denne ordningen – der den er innført – skal kunne gjelde for alle, også de som av ulike årsaker ikke har brikke og brukeravtale. Registreringen vil nå skje gjennom skiltavlesing.

– Mange mener at kravet om brikke og brukeravtale for å nyte godt av en timesregel, er urimelig og urettferdig – og det er jeg enig i. Derfor vil vi innføre en mer rettferdig ordning.

Blant byene som har timesregel er Oslo. Der vil bompasseringen minst reduseres med en tredjedel for de som kjører gjennom byen uten bombrikke.

– Statens vegvesen skal også følge med på utviklingen fremover, inkludert å se på konsekvensene av praksisen med at utsteder kan kreve et månedsgebyr for betalingsbrikke i stedet for depositum, kredittvurderinger av de som ønsker brikke samt stans av brukeravtalen ved betalingsmislighold, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård.

Det er ikke oppgitt hvor raskt endringen kan gjennomføres. 20 prosent brikkerabatt forblir uendret. Bobiler over 3 500 kg må fortsatt ha bombrikke for å få personbiltakst.

Tekst: Knut Randem, Bobilverden.no

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *