Tid for vinterdekk?

Vinteren er i anmarsj, og tiden er inne for å skifte dekk. Men vet du hva reglene er? Og hvilke regler gjelder for bobiler over 3500 kg?

Nå er det på tide å legge om til vinterkjøring. Foto: Knut Randem.

Vi kommer nå til den årlige avgjørelsen om bobilen skal i vinteropplag eller om den skal kjøres gjennom vinteren. Skal du bruke den i vinter er det på tide å tenke på vinterdekkene. I Finnmark har de allerede full vinter.

En bobil over 3500 kg og inntil 7500 kg følger de samme reglene som for lettere biler så lenge det står M1 som kjøretøyklasse i vognkortet. Det er også seks år siden kjettingkravet for tyngre bobiler ble fjernet. Uansett vekt kan det likevel være lurt å ha med noe som kan få deg ut av en vanskelig situasjon.

Bor du i de nordligste fylkene, Nordland, Troms og Finnmark, kan du bruke piggdekk fra 16.oktober til og med 30.april. I resten av landet kan du bruke piggdekk fra og med 1. november til og med første søndag etter 2. påskedag. Har du piggfrie vinterdekk, kan du bruke disse utenfor disse datoene.

– Er det krevende og dårlig føre der du skal kjøre, er det tillatt å bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene. Vær og føre trumfer datoen, sier Roy Harald Holm i Statens vegvesen, og legger til at det er viktig at dekkene dine er i god stand og tilpasset kjøretøy og føre uansett årstid.

Krav til vinterdekk
Mønsterdybden skal være minimum 3 millimeter uansett hvilken dekktype du har på bilen, og pigger er bare tillatt på vinterdekk.

Skal du kjøre med tilhenger er det samme krav til mønsterdybde på tilhengerens dekk som på kjøretøyet.

– Som sjåfør er du ansvarlig for at kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep, hele året. Husk at riktig merking og mønsterdybde på dekkene ikke er en garanti for godt nok veigrep, sier Holm.

Man skal alltid huske på at dekk er ferskvare. Gummien i dekkene blir dårligere jo eldre de er. Sjekk derfor at dekkene er i god stand før du legger om.

Tekst og foto: Knut Randem, Bobilverden.no

Les også: Vil du blande pigg- og piggfrie dekk?

Del dette med andre:

  8 comments for “Tid for vinterdekk?

 1. Det er bare bobiler inntil 7,5t (M1)som har samme krav som personbiler under 3,5t. Bobiler over 7,5t (M1) må følge kravene til kjøretøy over 3,5t.

 2. I lovteksten står det at en kan ha piggdekk en aksel og piggfrie dekk på en annen aksel på bil over 3500 kg. Har en tvillinghjul bak kan en ha ett piggdekk sammen med ett piggfritt dekk symmetrisk på bilen.
  Hvor står det at det her er unntak av denne paragrafen for bobiler mellom 3500 og 7500 kg.

  Det står det unntak for bobiler mellom 3500 og 7500 kg når det gjelder kjetting, merking og mønsterdybde i lovteksten for bil over 3500 kg.

  Det står heller ikke i lovteksten at en må bo de nordligste fylkene for å ha piggdekk på bilen fra 16 oktober. Det står bare “I Nordland, Troms og Finmark….”

  • Nå beskylder du oss nok for å ha skrevet noe som ikke står i artikkelen. Mulighetene for å blande piggfrie dekk og piggdekk er ikke omtalt av oss. Dermed har vi heller ikke nevnt noen unntak.
   Vi har da fått med oss kjettingunntaket for bobiler i kjøretøyklasse M1 mellom 3500 og 7500 kg? Mønsterdybde framgår som en generell opplysning uten vektforbehold. Det står heller ikke noe om merking på dekk.
   De fleste skjønner nok at piggdekkperioden i de tre nordligste fylkene gjelder for alle – enten de bor der eller er på besøk.

  • Bobil mellom 3 5t og 7 5t registrert som personbil (M1) har samme regler som kjøretøy under 3 5t med hensyn til dekk. Man kan ikke blande reglene der med å plukke noe fra under 3 5t og noe over 3,5t slik at bobiler mellom 3,5 og 7,5t skal ha piggdekk på alle hjul, er det tvilling/tandem på alle 6 hjul.
   Dette er beskjeden en får fra SVV på svartjenesten og på utekontrollen hos dem.

   • Da må de vise til hvor dette står. Jeg refererte til det jeg fant i lovteksten om dekk. Her står det ikke referert til bobiler registrert som M1 bil, men bobiler mellom 3500 og 7500 kg. Der står det ingen unntak vedr. bruk av piggdekk på en aksel og piggfritt på en annen.
    Det som jeg kan huske om diskusjonen som gjaldt å få bobiler registrert som M1 bil var bompenger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *