Tett på natur og fugleliv

Goksøyr camping bruker alle muligheter i juli. Foto: Knut Randem.

På Sunnmøre finner du en verdensberømt øy. Berømmelsen skyldes et rikt fugleliv og med bobilen kan du bo tett på begivenhetene. Om lag 500.000 fugler holder til her. Det er lundefugl, havsule, alke, krykkje og lomvi. Også ørn og annen storfugl kan du se sveve over fuglefjellet.

Det er selvfølgelig Runde vi beskriver. Øya ligger nordvest i Herøy kommune og har bare drøyt 100 innbyggere. Fuglene ser du hovedsakelig i den bratte skråningen på vestsiden av øya. På østsiden ligger det en campingplass tett på stiene som går opp på fjellet.

Ok, så må du være i stand til gå oppoverbakke i 20 minutter, men du trenger ikke mer enn godt fottøy og kondis til turen opp. Når du er oppe på fjellet kan du se ned på fuglelivet på vestsiden. Lundene kommer til bestemte tider og vi har selv sett ned på en ørn i majestetisk svev på luftstrømmene. Når du er på øyas høyeste punkt, er du 332 meter over havet. Men du må ikke så høyt for å se fuglelivet på vestsiden.

Her er det lundefugl, havsule, alke, krykkje og lomvi på vestsiden. I Skarveura på nordsiden av øya finnes en av verdens største kolonier av toppskarv. I nord og på østsiden er det en voksende bestand av havhest. Også ørn og annen storfugl kan du se sveve over fuglefjellet.

Selv uten spesiell interesse for fugl er dette en fin opplevelse. Fuglelivet og naturopplevelsen gir til sammen en god opplevelse.

Et av Norges eldste fyr. Foto: Knut Randem.

Et av Norges eldste fyr ligger på Kvalneset nordvest på øya. Det ble etablert i 1767 og ble satt i ubemannet drift i 2002. Det er flere turmuligheter på øya, blant annet til Kvalneset. Du kan også ta en båttur rundt øya. Husk å ta med kikkert.

Rundebrua ble åpnet i 1982 og gjør det mulig å kjøre fra Remøy og over til Runde. Over brua holder du til høyre for å komme til Goksøyr camping. Utlendingene har virkelig oppdaget øya og kommer i hopetall. Da vi besøkte plassen i juli for et par år siden var det bare vår og en annen norsk bobil på campingplassen. Det var heller ikke en selvfølge at vi fikk plass. I Fosnavåg finner du alternative overnattingsmuligheter.

Til Runde kommer du blant annet over Atlanterhavsveien, over Geiranger/Trollstigen og på gamle Stynefjellsvei for å nevne noen spektakulære muligheter du bør få med deg.

En nybakt bobileier (får sin første bobil om to uker), Geir Inge B. Brekke, har laget denne filmen fra Runde:
https://vimeo.com/110784125
.

Kilde: Egne opplevelser og Wikipedia

Del dette med andre:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *